Jill Huijbregts’ Zamacho met pensioen: “Ik wil absoluut het allerbeste voor hem”

Jill Huijbregts’ Zamacho met pensioen: “Ik wil absoluut het allerbeste voor hem”

0 6246
Jill Huijbregts / Huybregts en Zamacho Z op CHIO Rotterdam 2017
Jill Huijbregts en Zamacho Z op CHIO Rotterdam 2017

Amazone Jill Huijbregts laat via YouTube weten dat haar paard Zamacho (v. Rousseau) met pensioen gaat. Het paard had sinds januari bulten op zijn lichaam, wat later lymfomen bleken te zijn. Huijbregts heeft nu besloten de behandeling stop te zetten.

Even aankijken

In januari kreeg Zamacho bulten op zijn lijf, vertelde Huijbregts in maart aan Hoefslag. “Welk paard heeft dat niet een keer. Ik wilde er niet meteen de dierenarts voor bellen, maar het even aankijken. Het konden wel honderd miljoen dingen zijn. Toen ik er toch een dierenarts naar liet kijken, werden we meteen naar een specialist gestuurd. Ik kende deze arts al, ik heb heel veel vertrouwen in haar. Toen ik haar de foto’s had gestuurd, is ze meteen ’s avonds langs gekomen.”

Harde bulten

Het vermoeden was dat het om lymfomen, een vorm van kanker, ging. “Een biopt nemen lukte niet, zo hard waren de bulten. Toen is er een stukje uitgesneden op zijn borst, waar zijn vel het meest los is. De wond is gehecht en het weefsel werd onderzocht. In die tien dagen dat we moesten wachten, gingen we ons eigenlijk pas echt zorgen maken. Ons werd verteld dat het best ernstig kon zijn, omdat er bij lymfomen doorgaans meer aan de binnenkant zit dan je van buiten kan zien. Het kan ook al in zijn bloed zitten. Het wachten was ‘killing’.”

Fijn leven

Huijbregts kreeg de bruine zoon van Rousseau op stal toen hij vier jaar oud was. Zij was toen zelf net vijftien. “Hij was mijn eerste paard na mijn ponytijd,” vertelde ze. Met haar ‘Macho’ bereikte ze de Grand Prix. “Dat maakt hem heel speciaal en ook dat ik hem alweer elf jaar heb. Toen hij een jaar of vijf was, kwamen we erachter dat hij een slechte weerstand heeft. Dat is aangeboren en we kunnen er niks aan doen, alleen er rekening mee houden. Hij is sneller vatbaar voor ziektes.”

Bij voorbaat stond overigens al vast dat Zamacho, ook al zou hij ziek zijn, toch nooit meer bij Huijbregts weg zou gaan. “Aan dit paard heb ik alles te danken. Het belangrijkste was dat hij een fijn leven zou kunnen hebben, ik wil absoluut het allerbeste voor hem.”

“Ik kan niet in woorden omschrijven hoeveel Zamacho voor mij betekent.”

 

Bron: YouTube / Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: DigiShots

Reacties