Jikke Brouwer: “Hopelijk komt ons harde werk in de proef naar voren”

Jikke Brouwer: “Hopelijk komt ons harde werk in de proef naar voren”

Jikke Brouwer en Inaeda. Foto: Foto4u

Dressuuramazone Jikke Brouwer hoorde van haar lesklant dat er bij haar om de hoek een Subtop meetmoment wordt georganiseerd op 6 juni. Ze besloot zich gelijk in te schrijven met haar merrie Inaeda (v. Cavalier). “Het is fijn dat er een mogelijkheid wordt geboden om het ritme weer op te pakken, en dan ook nog voor winstpunten te rijden”, geeft ze aan.

Helemaal klaar voor

Wat ging er door Brouwer heen toen ze hoorde dat ze weer mocht? Ze vertelt: “Eigenlijk was ik er wel heel blij mee. Voor de ruiters in de basissport waren er veel online wedstrijden, daar heb ik wel het één en ander van gehoord maar daar heb ik niet aan meegedaan. Toen ik las dat er weer proeven gereden konden worden voor winstpunten, vond ik dat wel gelijk weer wat om naar uit te kijken. Voordat Corona kwam was ik vol naar het zomerseizoen aan het trainen met de paarden, en dan valt het ineens weg. Op dat moment was ik er ook helemaal klaar voor, alleen toen ging het dus niet door. Dan denk je wel even: en nu dan?”

Focus op losgelatenheid

In de tussenliggende maanden heeft Brouwer wat minder wedstrijdgericht getraind. Wel gaf het haar de ruimte om te werken aan verbeterpunten van haar en de door eigenaar Willem Kasius gefokte merrie. “Inaeda is heel klassiek gebouwd, waardoor ze niet de meeste souplesse en het meest elastische lijf heeft. Daarom lag de focus vooral op losgelatenheid, lengte en laterale buiging de laatste tijd. Dit zodat ze ook in de zijgangen los en soepel blijft, en gedragenheid blijft tonen. Daar hebben we de afgelopen tijd heel hard aan gewerkt, en dat gaat nu ook steeds makkelijker. We zetten elke week weer stappen de goede kant op, alles wordt steeds meer bij elkaar gevoegd. We hebben goed aan onze doelen kunnen werken, hopelijk komt dat in de proef naar voren.”

‘Droom maar verder’

Het is voor Brouwer heel leuk dat ze juist met Inaeda in de Subtop rijdt nu. “Ze is echt niet het aller makkelijkste paard. Toen ik begon met haar vroegen mensen wat ik met haar wilde bereiken. Als ik ze zei dat ik met haar naar het Z wilde rijden, lachten ze me wel een beetje uit. Je droomt maar even verder en veel succes, klonk het. Maar ja, als ik iets wil ga ik er wel voor de volle 100% voor. We zijn dan ook toch vrij vlot binnen een aantal jaar van de B naar het ZZ-licht gereden onder begeleiding van Evert de Jong. Eigenlijk ging het gewoon steeds verder. Het hielp ook dat ik uiteindelijk de NCSAH-opleiding van Bastiaan de Recht ben gaan doen. Dat en wekelijks verder lessen met mijn eigen trainer hebben ons wel echt verder geholpen.”

Drachtig gescand

Nu de combinatie al zo ver gekomen is, hoopt Brouwer dat ze met Inaeda Lichte Tour-startgerechtigd wordt. “Sinds vorig jaar starten we in het ZZ-Zwaar en we hebben ook al wat winstpunten verzameld. Voor dit jaar is het toch wel het doel om naar de Lichte Tour te rijden, want we gaan ook met haar fokken. Ze is nu op de 18 dagen scan drachtig gescand, dus als alles meezit hebben we volgend jaar een veulentje van haar!”, klinkt het enthousiast. “Daarom was ik ook wel extra blij dat er nu een meetmoment kwam. Inaeda wordt straks natuurlijk ook zwaarder en dan wordt het alleen maar moeilijker. Ik hoop het met haar te bereiken, want ik vind haar gewoon helemaal fantastisch. Inaeda is echt mijn maatje.”

Nu je het zegt

Voor nu staat er dus eerst een meetmoment op de planning. Over haar verwachtingen vertelt Brouwer: “Het is fijn om even te weten: waar staan we, wat gaat er nu beter en waar ligt nog meer werk? Het is toch altijd fijn als een ander even meekijkt. Ik les ook nog niet zo lang bij Geert Hofland, mijn huidige instructeur. Doordat je van instructeur wisselt krijg je ook andere dingen te horen. Het komt meestal wel op hetzelfde neer, maar wordt net iets anders verteld. Daarom is het fijn om af en toe eens wat van een ander te horen. Dan denk je vaak ook: ‘Oh, nu je het zegt’. Op een gegeven moment ga je je zo focussen op bepaalde punten,  dan zie je andere dingen niet meer. Het is nu gewoon heel fijn om na een paar maanden weer even te kijken waar we staan.”

Heel veel energie

De allergrootste droom van Brouwer is volgens haar heel simpel: “Grand Prix rijden. Lukt het met Inaeda, dan is het waanzinnig. Maar omdat ik met haar ga fokken wordt het natuurlijk wel lastiger. Ik hoop dat ik alles wat ik met haar heb doorgemaakt en van haar heb geleerd in ieder geval kan toepassen op mijn vijf andere paarden. Al mijn lessen van Inaeda gebruik ik ook bij het begeleiden van mijn lesklanten. Zowel in lesgeven als in het trainen vind ik het heel erg leuk dat het geen lineaire lijn is. Je gaat samen op zoek naar de beste oplossing, en daar krijg ik dan ook heel veel energie van. Het hoofddoel is uiteindelijk lekker in de paarden verder te gaan, en als het mogelijk is helemaal van de paarden te leven. Dat zou ik echt heel gaaf vinden”, sluit ze gedreven af.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Foto4u

Reacties