Jeugd Hollandsche Manege mag nog niet paardrijden: “Het is schandalig”

Jeugd Hollandsche Manege mag nog niet paardrijden: “Het is schandalig”

0 14687
Hollandsche Manege

Vanaf vandaag mogen paardensport accommodaties weer groeps- en privélessen in de buitenlucht geven voor kinderen tot en met de 18 jaar. Op veel maneges werd vandaag dus de spreekwoordelijke vlag uitgehangen, maar al snel werd duidelijk dat een jubelstemming niet voor iedere manege is weggelegd. Op de Hollandsche Manege in Amsterdam, bijvoorbeeld. Hun verzoek tot opening is door de gemeente Amsterdam afgewezen.

Vandaag bracht de FNRS al naar buiten dat er grote verschillen zitten in de aanpak van de openstelling van vandaag. Een aantal gemeentes hebben al toestemming gegeven op basis van het ingestuurde protocol, een aantal ondernemers wachten een reactie af en een paar ondernemers hebben een (tijdelijke) afwijzing gekregen.

Geen ‘buitenbak’

De afwijzing voor de Hollandsche Manege is te danken aan het feit dat er geen ‘buitenbak’ is om in les te geven. “Althans; onze buitenbak is overdekt en wordt om deze reden als ongeschikt gezien om nu les te mogen geven,” aldus Vincent Valk eigenaar van de historische stadsmanege. Valk benadrukt dat het wel degelijk een buitenbak betreft. “De rijbaan is aan alle kanten open. Je rijdt in de buitenlucht, maar het is wel droog als het regenachtig is. Dat er op deze grond wordt besloten dat wij geen les mogen geven vind ik schandalig.”

Gebrek aan logica

Dat er in de omliggende, Noord-Hollandse gemeenten wel soepel kan worden omgegaan met het protocol is iets wat de manegehouder lastig te verkroppen vindt. Niet te vergeten dat het volgens Valk aan de nodige logica ontbreekt. “De paarden en pony’s staan nu ongeveer twee maanden stil. Is buitenrijden met kinderen op frisse pony’s dan wel zo veilig?”

Baldadig gedrag

Daarnaast vindt Valk dat paardrijden, tegenover een tal van andere sporten die wel door de jeugd uitgeoefend mogen worden, sowieso vrij van contact is. “Zelfs in een les waar je in een rijtje achter elkaar rijdt is er meer dan anderhalve meter afstand. Iets wat je bij sporten zoals voetbal en hockey dan weer niet ziet. Maar er zijn maar weinig van deze accommodaties die gesloten blijven.” Valk denkt dat het verschil zit in de verdeling van jongens en meisjes. “Paardrijden is keuzesport nummer een voor meisjes. Alleen zijn juist zij niet geneigd om ‘herrie te schoppen’ wanneer ze zich vervelen. Ik denk dat sporten zoals voetbal om deze reden wat meer prioriteit krijgen, omdat dit voorkomt dat de jongens uit verveling baldadig worden en in groepjes gaan rondhangen op de straat.”

In onzekerheid

Voor de Hollandsche Manege betekent de afwijzing dat het bedrijf nog zeker tot 19 mei in onzekerheid zit. Valk benadrukt dat ook op Hollandsche Manege de kosten hoog oplopen, terwijl de inkomsten minimaal zijn. Iets wat menig manege al heeft moeten bekopen met de verkoop van pony’s en paarden. Een enkeling zelfs met sluiting van het bedrijf. “De paarden moeten gewoon eten, naar de veearts, hoefsmid en ook de huur moet worden betaald. We zagen de versoepeling als een klein beetje licht aan het einde van de tunnel, maar uiteindelijk komen we geen stap vooruit.”

Tekst: Denise Meijer

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Wikimedia Commons

Reacties