Jessica van den Berg: “Hij is zijn gewicht driedubbel in goud waard”

Jessica van den Berg: “Hij is zijn gewicht driedubbel in goud waard”

Jessica van den Berg - Boy © Denise Zalm

Nadat Jessica van den Berg vanuit Brabant verhuisde naar Zuid-Holland wilde ze haar oude hobby paardrijden weer oppakken. Ze vond haar Boy (v. A-Willem) via Facebook en het was meteen liefde of het eerste gezicht. Ondanks dat Boy met zijn bijzondere afstamming (Haflinger x Fries) geen standaard dressuurpaard is, komen ze toch mooi uit in het M2.

Werken, eten, slapen

Het verhaal van Boy en Van den Berg begon zo’n vier jaar geleden. “Ik heb vroeger altijd pony’s gehad, maar toch had ik op dat moment al een hele lange tijd niet gereden. Ik ben vanuit Brabant verhuisd naar Zuid-Holland en ik wilde niet alleen maar werken, eten en slapen. Dus toen besloot ik het paardrijden weer op te pakken. Daarnaast wilde ik ook gewoon nieuwe mensen leren kennen, dus het ging weer kriebelen.”

Gewoon Boy

“Ik kwam Boy op Facebook tegen, hij stond te koop en sprak mij meteen heel erg aan. Hij stond gelukkig ook niet heel ver weg, dus we zijn eigenlijk meteen gaan kijken. Meteen erop en het voelde gelukkig ook direct goed. Een paar dagen later zijn we weer gaan kijken en toen besloten we dit wordt hem! Hij heette toen nog Secret Mooiboy, maar wij noemen hem gewoon Boy”, vertelt de amazone lachend. Ze vervolgt: “Zijn vader is een Haflinger en zijn moeder is een Fries, het was geloof ik meer een ongelukje in de wei ergens in Friesland. Hij heeft dus geen bekende afstamming of iets dergelijks.”

Bewegingen

“Op 11 januari kwam hij bij mij en een maand later op Valentijnsdag was onze eerste wedstrijd. Dat is al vrij snel, maar met zijn vorige eigenaresse reed hij ook al wedstrijden. Dus dat ging lekker door en dat kon ook omdat de klik er meteen was. Ik heb zelf helaas niet de beschikking over een trailer, dus we zijn een beetje afhankelijk van het aantal wedstrijden dat door de manege in de buurt wordt georganiseerd. Mijn paard staat op loopafstand van de manege en daar is ongeveer 1x in de maand een KNHS-wedstrijd. In het begin kwamen we er goed door, maar ik merk wel dat het nu we hoger komen, lastiger wordt. Hij is wel beperkt door zijn bouw en omdat we tussen de KWPN’ers starten vallen zijn bewegingen extra op. Ik haal bijvoorbeeld geen hoge punten voor een uitgestrekte draf”, geeft de amazone toe. 

Wedstrijd-rijden

De combinatie reed in de M2 bijna een jaar winstpunt-loos. “Ik had elke keer 179, 179,5 of 178,5, dus echt er tegenaan. Daar moet ik wel bij zeggen dat juryleden regelmatig uit hun hokjes komen en zeggen; oh wat is hij knap! Wat is het voor ras? Of; ja ik vind het echt super knap hoe je hem rijdt. Bij de prijsuitreiking zie ik dan die punten en dan blijkt het gewoon nog niet goed genoeg voor een winstpunt. Dat begrijp ik ook, want dat was het ook nog niet. Thuis ging ging het wel hartstikke goed, maar ik kreeg het op wedstrijd nog niet voor elkaar. De laatste tijd gaan we wel heel lekker, dus dat is erg fijn. Ik vind het wedstrijd-rijden sowieso heel erg leuk en ik vind het ook fijn om ergens naartoe te trainen. Ik heb er gewoon plezier in en het is altijd handig om te weten waar je staat.”

Complimenten

“De laatste tijd krijg ik van de jury vaak te horen dat ik vooral heel netjes rijd. Dus we rijden heel strak op de letter en maken de oefeningen allemaal mooi af. Desondanks bestaan mijn protocollen wel vrijwel altijd uit vijfjes en zesjes. Het is net wel, of net geen voldoende, dus het is belangrijk dat ik geen fouten maak. Dat is natuurlijk bij iedereen, maar ik heb niks om die fout mee te compenseren”, lacht Van den Berg. “We krijgen ook vaak te horen dat we heel hard werken. Boy gaat echt voor mij door het vuur!  Als we dan op wedstrijd zijn krijg ik ontzettend veel complimenten over zijn staart. Hij heeft een hele mooie en dikke staart. Bij het losrijden hoor ik langs de kant veel mensen zeggen; wow kijk die staart en jeetje moet je die staart zien. Dat is natuurlijk ontzettend leuk om te horen.”

Zo hoog mogelijk

Van den Berg zou heel graag met haar paard nog in het Z starten. “We hebben nog 6 winstpunten nodig en dan heb ik mijn eerste doel bereikt. Maar we gaan zeker niet stoppen hoor! Ik wil gewoon zo hoog mogelijk komen. Ik krijg les van Els Schotman en in de les zijn we al een beginnetje aan het maken met de wissels en een beetje Z dingetjes aan het trainen.” Ze vervolgt vastberaden: “Ik wil zo hoog mogelijk komen, maar wel zonder druk. Het is geen paard voor de subtop, dat besef ik ook. Maar voor mij is het belangrijkste om samen heel veel plezier te hebben.”

Genieten

“Ik heb hem nu twee keer meegenomen naar de  Veluwe om lekker buiten te rijden en daar geniet ik ontzettend van. Ook is hij braaf op het strand en op buitenrit. Dat zijn dingen die ik zelf allemaal best wel spannend vind, maar ondanks mijn spanning helpt hij mij er doorheen en gaat hij voor mij door het vuur. Mijn neefje van twee jaar is ook helemaal gek op hem. Als ik hem meeneem naar stal zet ik hem zo op de rug van Boy. Hij wandelt aan alle kanten om hem heen, maar dit paard zal nooit een vlieg kwaad doen”, vertelt Van den Berg vol trots.

“Daarnaast geniet ik ook als ik van verschillende jury’s zulke positieve reacties krijg. Dat doet mij nog wel meer dan zo’n winstpunt. In de dressuur zijn we lekker onderweg en daarnaast genieten we enorm van elkaar: Boy is zijn gewicht driedubbel in goud waard”, besluit de amazone

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Denise Zalm

Vergelijkbare artikelen

Reacties