Jessica Nijpjes: “De stap naar Grand Prix is werkelijkheid geworden”

Jessica Nijpjes: “De stap naar Grand Prix is werkelijkheid geworden”

0 1303
Jessica Nijpjes - Balorig Z It's All Dressage 2016 © DigiShots

Ruim tien jaar geleden kwam Ballorig Z (v. Balougran Z) op de trainingsstal van Jessica en Chantal Nijpjes, omdat hij het vertrouwen volledig kwijt was. Met veel liefde en geduld hebben de zussen hem zo veel vertrouwen teruggegeven dat de ruin ondertussen volledig voor hen door het vuur gaat. Ondanks dat Ballorig springgefokt is, laat hij nu in de dressuursport op Grand Prix-niveau zien wat hij in zich heeft.

“Hij hoort inmiddels bij ons interieur”, steekt Jessica Nijpjes lachend van wal. “Hij is bij ons terechtgekomen omdat de eigenaren graag wilden dat hij klaargestoomd zou worden voor zijn springcarrière, maar dat is eigenlijk helemaal mislukt. Ballorig is een paard met een bijzonder karakter, hij is heel vurig en je moet hem op een bepaalde manier voor je weten te winnen, voordat je echt met hem kan werken. Op de springstal waar hij hiervoor gestald stond, is er daar waarschijnlijk iets niet helemaal juist gegaan”.

Balans

Ze vervolgd: “Toen hij hier kwam was er niet heel veel van hem over, hij wilde helemaal niks meer doen. Van zijn eigenaren hoefde hij ook niet persé meer de springsport in, ze wilden heel graag dat hij weer terug op de rit kwam”. Het koste de amazones veel tijd om het paard spreekwoordelijk te repareren. “Als een paard niks meer wil, is de balans tussen vertrouwen en respect ver te zoeken”.

De eerste negen maanden werden vooral besteed aan het vertrouwen herstellen en de basis werd langzamerhand opgepakt. “Het was even door de zure appel heen bijten, maar de klik die we gelijk hadden werd steeds sterker. Op een gegeven moment hadden we zo goed gevoel samen, dat Ballorig besloot om het toch wel weer voor mij te gaan doen”.

Zonder verwachtingen

Toen het rijden steeds beter ging besloot de amazone een keer op wedstrijd te gaan met de ruin. “We zijn in het M begonnen zonder dat we echt verwachtingen hadden. Elke stap die we verder kwamen, was een verrassing voor ons. Zo zijn we naar het Z geklommen, waar hij zelfs een zilveren NK-medaille heeft gewonnen. Ballorig deed het steeds beter, dus op een gegeven moment zijn we ook begonnen aan de wissels en de series, wat hij ook goed oppakte”.

Ook het ZZ-Licht en het ZZ-Zwaar gingen de ruin makkelijk af. “Dit was ook wel een soort mijlpaal. Toen we dit bereikten wilde ik eigenlijk ook wel door voor de slipjas”, geeft de amazone lachend toe. Ook in de internationale Lichte Tour behaalde de combinatie scores van rond de 70%. “Toen begon het ook te kriebelen om de laatste stap naar de Grand Prix te maken, wat anderhalf jaar geleden werkelijkheid is geworden. Dit geeft toch wel aan dat als je een paard een kans heeft, met de juiste trainingen, er echt iets moois van te maken valt”.

Kracht

Als iemand in het begin had gezegd dat we dit zouden halen, had ik diegene absoluut niet geloofd”, lacht Nijpjes. “Pas toen ik hem echt goed leerde kennen, begon ik er meer in te geloven. Uiteindelijk moest ik juist zijn eigenaren overtuigen dat ik het echt in hem zag. Balorig heeft een soort kracht in zich, wat hem echt een goed sportpaard maakt. Als hij je eenmaal kent, zal hij alles voor je doen. In de ring laat hij me nooit in de steek, wat de omstandigheden ook zijn. In tegenstelling tot vroeger is hij heel stabiel onder het zadel en zal hij alles voor je proberen, dat is wel echt heel veranderd”.

Volgens de amazone is de band tussen haar en Ballorig heel sterk geworden.“We zijn heel hecht. Ik heb veel eigen paarden, maar Ballorig is wel echt een paard waar ik een speciale band mee heb. En dat komt wel doordat we allemaal meegemaakt hebben. Als ik terugkijk waar hij vandaan komt en kijk naar hoe goed we elkaar nu begrijpen, vind ik dat wel echt bijzonder. Ik hoop heel erg om nog een keer een Grand Prix-Special met hem te mogen rijden, dat zou ik echt heel leuk vinden. Ook een kür op Grand Prix niveau lijkt me nog heel leuk om een keer te doen”, sluit ze enthousiast af.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties