Jessica Mendoza’s Spirit T overleden na bevalling. “Ze wilde voor het veulen...

Jessica Mendoza’s Spirit T overleden na bevalling. “Ze wilde voor het veulen zorgen.”

0 10449
Spirit T

Jessica Mendoza’s Spirit T is op 18-jarige leeftijd overleden. De merrie stierf enkele dagen nadat ze was bevallen van een gezond veulen van Aganix Du Seigneir Z.

De bevalling begon vier weken te vroeg, maar verliep verder zonder complicaties. Echter werd al snel duidelijk dat het niet goed ging met de merrie.

Pleegmerrie

Terwijl de dierenartsen zich bekommerden om het welzijn van Spirit T, plaatste Mendoza een oproep voor een pleegmerrie. “Ze wilde wel voor het veulen zorgen, maar produceerde geen melk,” zei de amazone tegen Horse&Hound. “Dankzij Facebook werden we overladen met berichten en hebben een vrouw gevonden waarvan haar veulen de dag daarvoor was overleden. Ze kon de merrie dezelfde dag nog brengen. Het veulen hapte gelijk aan en doet het gelukkig goed.”

Kans op leven

Ondanks alle inspanningen van het team aan dierenartsen is Spirit T op dinsdag overleden. “Ik heb het gevoel dat de bevalling daarom zo makkelijk ging. Het is fijn om te weten dat het veulen op deze manier een kans op leven heeft gegeven,” zei Medoza. “Het veulen is bij haar geweest tot op het laatste moment. Het veulen en de moeder scheiden zou voor beiden te veel zijn geweest.”

Olympische spelen

Mendoza en Spirit T waren tijdens de Olympische spelen in Rio reserve voor het Olympisch springteam van Groot-Brittannië. Ze sprong met haar van de junioren, naar de senioren, de Europees Kampioenschappen, CSI5* Grand Prix en de Nations Cups. “Ze is het beste wat mij ooit is overkomen. Ze bracht mij, een meisje van 20, naar de Olympische spelen. Het was alles waar ik ooit van droomde. We deden het samen. We reisde de wereld over, deden wedstrijden in klassen waar ik slechts van kon dromen en ik had me geen betere ‘partner in crime kunnen wensen.

Barcelona T

Het veulen heeft de naam Barcelona T gekregen. Ze is vernoemd naar de laatste wedstrijd, de finale van de Nations Cup in 2016, die Mendoza en Spirit T samen hebben gereden. Dit is het eerste veulen wat Spirit T zelf heeft gebaard. Verleden jaar heeft ze twee nakomelingen geproduceerd door middel van embryotransfer, beiden van de hengst Big Star. De amazone heeft hiervan een merrie in haar bezit.

“Bedankt voor alles Spirit T en iedereen bedankt die haar heeft bijgestaan staan in haar reis. Ik hoop dat haar ‘Spirit’ voortleeft in haar baby’s,” aldus Mendoza

Bron: Horse&Hound

Foto: Remco Veurink

Reacties