Jens van Grunsven: “De Olympische Spelen komen vanzelf dichterbij”

Jens van Grunsven: “De Olympische Spelen komen vanzelf dichterbij”

0 1593
Jens Van Grunsven
Jens van Grunsven - Doma Sue Jumping Indoor Maastricht 2019 © DigiShots

Begin 2019 besloot Jens van Grunsven zijn ambities te volgen en het werken in het bouwbedrijf van zijn vader in te ruilen voor de topsport. Aan Hoefslag vertelt hij dat hij blij is met de stap die hij genomen heeft. “Het gaat heel goed. Ik kan zeggen dat ik goede paarden heb en dat ik ondertussen fulltime met ze bezig ben. Er zit veel tijd in trainen en op wedstrijd gaan, maar het gaat super en het is ontzettend leuk om te doen”.

Op dit moment is hij op het vierdaagse concours in het Franse Canteleu. “Ik heb al een aantal foutloze rondjes gereden dus ik ben heel tevreden”, vertelt hij over gister en vandaag. De ruiter heeft vier van zijn paarden meegenomen naar Frankrijk: Doma Sue (v. Dollar du Murier), Gladiator HL (v. Spartacus TN), Greatlight (v. Zirocco Blue VDL) en Jimi WS Z (v. Carrera VDL). “Doma Sue is een van mijn meest ervaren paarden, die heb ik meegenomen voor de Grote Prijs dit weekend. Dan heb ik nog twee negenjarige; Gladiator en Greatlight en de zesjarige Jimi WS Z onder het zadel”.

Lastig

Gladiator en Greatlight komen dit weekend aan de start in de Medium Tour.  Jimi zal te zien zijn in de ring van de zesjarigenrubrieken. “Ik maak van te voren een planning welke paarden ik meeneem. Meestal kijk ik welk paard ik op dat moment het beste vind om de Grote Prijs te laten lopen, de anderen wissel ik wat af. Het is fijn om weer terug te zijn in de ring. Natuurlijk ben ik ook tijdens de coronastop gewoon blijven trainen en heb ik de paarden aan de gang gehouden, maar het is toch lastig als je niks hebt om naartoe te werken. Dat is voor de paarden zelf ook niet leuk, zij zijn gewend om veel van huis te gaan en wedstrijden te lopen. Ondertussen hebben we er alweer een paar wedstrijden op zitten en hebben we ons ritme nu echt weer te pakken”.

Hoger niveau

Omdat de wedstrijden in één klap wegvielen, had de ruiter opeens tijd voor andere dingen. “Natuurlijk stond het thuis niet stil, maar ik ben veel op pad geweest om paarden te proberen. Ik heb twee paarden aangekocht, de zesjarige die ik op dit moment mee heb en een Etalon x Indoctro. Deze heb ik gekocht met het oog op het doorgroeien naar een hoger niveau”.

Nederlandse Kampioenschappen en Europese Kampioenschappen gaan Van Grunsven goed af. Maar hoe zit het met de Olympische Spelen?: “Tuurlijk zijn de Olympische Spelen een doom, maar dat is nog niet echt binnen handbereik”, legt hij uit. “Op dit moment is mijn doel dat ik door kan stromen naar een hoger niveau. Als ik daar consistent kan blijven én goede resultaten kan behalen, komen de Olympische Spelen vanzelf dichterbij”.

Doma Sue

Komend weekend komt de ruiter nog twee dagen aan de start in Frankrijk. Hij kijkt vooral uit naar de Grote Prijs. “Doma Sue loopt al heel lang op dit niveau, zij heeft al ervaring genoeg. Zelf heb ik ook ervaring op 3*-niveau, dus ik denk dat het wel goed gaat komen. Het is natuurlijk afwachten of het gaat lukken, maar we gaan in ieder geval ons best doen”.

Meer actie

Waarom Van Grunsven niet zijn tante Anky achterna gaat? “Anky is, naast mijn moeder, de enige in onze familie die dressuur rijdt”, vertelt hij lachend. “Springen zit wat meer actie actie, dat trekt mij toch wat meer dan dressuur. Daarnaast is mijn vader zelf springruiter geweest en spring ik al van jongs af aan. Ik weet niet beter”, sluit hij af.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots

Reacties