Jelmer Ketelaar start met Tsjalle 454: “Ik voelde me vereerd”

Jelmer Ketelaar start met Tsjalle 454: “Ik voelde me vereerd”

Jelmer Ketelaar blijft MGPNGP-junior. Nadat één van de junioren wegens tijgebrek moest afhaken, werd de 23-jarige ruiter toegevoegd aan de selectie. Na de nieuwe selectieronde wist Ketelaar een vaste plek in het team te bemachtigen.

Mei Grand Prix, Nei Grand Prix is een samenwerking tussen KWPN Regio Fryslan en KNHS Regio Fryslan om de sport in de regio naar een hoger niveau te tillen. In de afgelopen vier jaar begeleidde coach Alex van Silfhout de deelnemende combinaties richting de Grand Prix.

Gigantische kans

In plaats van met de geblesseerde GPD Teade (v. Tjistse 387), rijdt Ketelaar met de jongste preferente hengst van het KFPS mee: Tsjalle 454 Sport Preferent (v. Mintse 384). De ruiter reageerde: “Ik vind het een gigantische kans dat ik op het paradepaardje van Stal de Mersken mee mag rijden. Toen Teade geblesseerd raakte zei Age Okkema ‘pak Tsjalle maar.’ Ik voelde me vereerd”.

Leerpaard

Ketelaar helpt Age en Marieke Okkema bij het keuringsklaar maken en rijden van de paarden.”Tsjalle kan veel, meer dan ik,” geeft hij toe. “Hij is een echt leerpaard voor mij.” In de dressuur heeft Tsjalle het met Laura Zwart al tot het ZZ-Zwaar geschopt. De focus ligt momenteel op de tuigsport, met het regionaal kampioenschap in de ereklasse als één van de hoogtepunten van dit seizoen.

Knopjes

Tsjalle heeft nog wat tuigwedstrijden te gaan. “Ik ben dus nu wat met hem aan het aftasten waar de ‘knopjes’ zitten,” geeft Ketelaar aan. Hij voegt daar wel aan toe dat hij de ambitie heeft om de dressuurbaan in te gaan met de hengst. “Je weet hoe het project heet, dus het doel is zeker Grand Prix. Maar eerst gaan we flink trainen om echt een combinatie te vormen.” Zij zullen binnenkort voor het eerst als combinatie verschijnen. “We gaan een demonstratie geven op de vrijdagavond-sportavond tijdens de Centrale Keuring.”

Vijf teamleden

In het project MGPNGP-junior is naast Jelmer ook Nadia den Hollander kortgeleden opgenomen. Daarnaast zijn Esmee en Amber Hoogeveen en Afke Weidenaar sinds vorig jaar al onderdeel van de selectie die door de MGPNGP senioren Marsja Dijkman en Harmina Howerda geholpen worden zich te verbeteren in de dressuur.

Bron: Phryso

Foto: Remco Veurink

Reacties