Jeannette Haazen: ‘Nartan had met geen enkele oefening moeite’

Jeannette Haazen: ‘Nartan had met geen enkele oefening moeite’

0 1293
Jeannette Haazen & Nartan tijdens CDI4* Hagen

Nartan, het voormalige toppaard van Jeannette Haazen is overleden op 25-jarige leeftijd. De combinatie, die 10 jaar lang lief en leed deelde, leverde topprestaties over de hele wereld. In 2010 werd de donkerbruine ruin verkocht aan Katherine Bateson.

Once in a lifetime paard

De donkerbruine ruin was drie jaar oud toen hij de stallen van Haazen betrad. “Het is een hele bewogen tijd geweest” vertelt Haazen. “Nartan is een once in a lifetime paard. Ik denk niet dat ik ooit nog een tweede zal vinden. Hij was zo speciaal, hij was als jong paard best wel moeilijk. Een echte Jazz, hij vond alles spannend en is menig keer met mij rond gevlogen op zowel het voorterrein als in de ring. Als hij de overhand kon nemen dan deed hij dat in die tijd wel. Het duurde even voordat we dat stukje voor elkaar hadden.”

Jeannette Haazen & Nartan

Kampioenen

“Hij had drie super goede gangen en hij had met geen enkele oefening moeite. Als jong paard kon hij best wel heel spooky zijn. Hij is in het ZZ-L, ZZZ, Lichte Tour en Zware Tour Nederlands kampioen geworden, uniek en geweldig. Ik ben best wel klein namelijk 1,53 meter, dus hij zag er uit met zijn 1,83 meter dan ook uit als een enorme spierbundel en krachtpatser.”

Internationaal

De combinatie heeft vele nationale en internationale concoursen op hun naam geschreven. “In 2006 werden we Nederlands Kampioen in de Lichte Tour, wonnen we CDI Mechelen en vervolgens ook nog menig internationaal concours. Drie jaar achter elkaar wonnen we CDI Strassen met een prachtig zilveren beeld als prijs en zelfs een keer een Rolex. Het was een wisseltrofee maar ik vond na drie keer dat ik hem wel mocht houden. Dat mocht van de organisatie en hij staat prachtig op de schouw.”

Gewonnen beeld tijdens CDI Strassen

World Cup

“Ik heb zo ontzettend veel mooie herinneringen aan Nartan, waaronder ook de finale van de World Cup in Las Vegas in 2009. Hij liep toen echt twee fantastische proeven. Er was toen veel interesse in Nartan. Om in het team te komen was destijds heel moeilijk. Toen we er een keer goed en wel in zaten kocht op het laatste moment een collega een ander paard. Ik mocht niet mee, mijn wereld stortte in en ik kreeg het net voor de persconferentie te horen. Dit was heel hard voor mij. Ik vond dat hij het verdiende om op een EK of WK terecht te komen, desnoods met iemand uit een ander land. In Las Vegas was het zo’n groot succes dat Katherine Bateson zeer geïnteresseerd in hem raakte. Ze heeft hem toen overal gevold en zo ging het balletje rollen” vertelt Haazen.

Jeannette Haazen & Nartan

Mooiste afscheidscadeau

Een half jaar later zou de verkoop plaats vinden als de bloedtesten in orde waren. De combinatie had zich nog wel ingeschreven voor het CDI4* in Hagen. Ze werden derde in de Grand Prix.“De derde prijs in deze proef was al een enorm cadeau in dit zware deelnemersveld. De kür was fenomenaal en deze wisten we op onze naam te schrijven. Dat was het mooiste afscheidscadeau wat hij me ooit heeft kunnen geven. Vlak daarna werd hij verkocht aan Katherine. Ze is vier maanden bij ons op stal komen trainen en om hem te leren kennen. Ze wilde dat voor hem alles hetzelfde bleef en dat Nartan haar alleen als persoon hoefde te leren kennen. Alle gewoontes nam ze over.”

Amerika

Die aanpak bleek succesvol, de combinatie reed binnen viermaanden de selectie wedstrijden in Europa. Daarna ging Haazen mee naar Lexington voor de selectie wedstrijden. “Het lukte haar om als vierde in het Amerikaanse team te komen. Tijdens het WK in Kentucky leverde ze een enorme bijdrage aan het team door als tweede van het team te eindigen. Daarmee hielp ze Amerika aan de vierde plek.” De ruin heeft de laatste acht jaar genoten van zijn pensioen met andere paarden op de weide. Nartan is 25 jaar geworden.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Jeannette Haazen

Reacties