Jazz Clone 2 te koop: “We gunnen hem de mooiste stal van...

Jazz Clone 2 te koop: “We gunnen hem de mooiste stal van de wereld”

Jazz Clone 2. Foto: Privébezit Stoeterij Kortland.

Bij de overname van het stallencomplex van Stoeterij Broere nam Stoeterij Kortland ook een aantal paarden over. Hieronder was ook de 8-jarige ruin Jazz Clone 2. Hij wordt nu te koop aangeboden. Eigenaren Arjan Jansen en Samantha Muñoz hopen dat het Jazz-bloed zo nog wat kan betekenen in de internationale fokkerij.

Stallen vol

“We hebben natuurlijk twee clones van Jazz in Nederland”, licht Samantha Muñoz toe. “Hollywood gaat harstikke goed in de sport met Patrick van der Meer. Stoeterij Broere heeft Hollywood bij de overname van het stallencomplex zelf dan ook gehouden. Wij hebben naast een aantal fokmerries wat sportpaarden van ze overgenomen, waaronder Jazz Clone 2. Op dit moment hebben we de stallen behoorlijk vol, ook met Lynne Maas en Annika Roodhart bij ons op stal. Daarbij zijn al onze fokmerries gelukkig drachtig gescand, dus we verwachten volgend jaar heel veel veulens. Dan moet je op een gegeven moment keuzes gaan maken.”

Mooie combinatie vormen

Muñoz en Jansen hebben wel het idee gehad om een leuke ruiter voor de ruin te zoeken. “Maar we hebben hem in maart overgenomen, net voor de coronacrisis. Door de coronacrisis konden en mochten we niets. Geen wedstrijden, geen mensen op het terrein. Dat was dan ook het moment waarop we gingen nadenken over wat we met hem wilden. Hij is nu acht dus kan nog een mooie combinatie gaan vormen met iemand. Het was altijd al onze bedoeling om Jazz Clone 2 te verkopen. We kunnen dus nu wel investeren in het vormen van een combinatie met een ruiter in Nederland, maar als hij dan over een paar jaar alsnog verkocht wordt heb je daar niets aan.”

Enorme vraag naar Jazz

Het koppel hoopt vooral dat Jazz via Jazz Clone 2 nog wat kan betekenen voor de internationale fokkerij. Muñoz vertelt dat ze daarom diepvriessperma van de ‘originele’ Jazz meeverkopen. “We zien nog steeds een enorme aanvraag in Jazz-sperma en in veulens van Jazz. We krijgen bijna wekelijks telefoontjes uit het buitenland of er nog wat van Jazz te koop is. We denken dus dat Jazz-bloed vooral in het buitenland nog wat kan toevoegen aan de fokkerij. Je kan veel over Jazz zeggen, maar één ding is zeker en dat is dat hij enorm goed vererft. Het is voor buitenlandse fokkers een leuke meerwaarde als ze ‘Jazz’ op stal hebben staan terwijl ze zijn diepvriessperma verkopen”, stelt ze.

Liefhebber

“Natuurlijk zou hij misschien iets in de sport kunnen gaan doen, maar iemand zal hem weer vanaf het begin moeten gaan oppakken”, gaat ze verder. “Hij is net als Hollywood een tijd in training geweest bij Patrick van der Meer dus hij kan wel wat, maar is op een gegeven moment weer hier teruggekomen. De koper moet niet denken dat hij met Jazz Clone 2 op de Olympische Spelen gaat rijden, maar hij of zij kan wel een leuke combinatie met hem vormen. We hopen een beetje op een liefhebber die denkt dat hij bij hem past. Dat we vooral een leuke plek voor hem vinden, waar hij als een koning behandeld wordt.”

Zoals Jazz was

Het is trouwens niet zo dat de vosruin nu niet als een koning behandeld wordt. Muñoz: “Wij hebben de voorliefde voor fokken, dus we kunnen gewoon niet zoveel met een ruin. Jazz Clone 2 is wel echt een schat van een beest, hoor. Hij is heel lief in de omgang en in het rijden lekker pittig. Ga jij voor hem, dan gaat hij voor jou. Dat is natuurlijk hoe Jazz ook geweest is. Hier staat hij in de hengstenstal, in de oude box van Jazz zelfs!”, klinkt ze opgetogen. “Hij komt lekker buiten, we hebben stagiaires gehad die heerlijk met hem aan de gang konden. Maar we zien aan hem dat er nog meer met hem moet gebeuren.”

Niet in de weg

“In de coronacrisis zagen we vooral de dekkerij teruglopen”, vertelt de paardenliefhebster over de overname. “Maar we zijn hartstikke blij dat het loopt zoals het nu doet. De handel trekt nu een beetje aan dus we plaatsten Jazz Clone 2 maar gewoon eens op Facebook, we zien wel wat er gebeurt. Hij staat niet in de weg. We gunnen hem de mooiste plek van de wereld dus het heeft geen haast. Hij heeft hier een topplek maar we moeten simpelweg keuzes maken. Wat betreft ons bedrijf: met deze crisis moeten we het maar gewoon doen. We moeten er niet te veel over nadenken en er vanuit gaan dat alles wel weer rechtgetrokken wordt. De basis van het bedrijf is nu zoals we het willen. Nu hopen op een rits leuke veulentjes volgend jaar, dat komt wel goed”, besluit ze.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan/

Foto: Privébezit Stoeterij Kortland

Reacties