Jasmijn Zwart: “Niks is onmogelijk met deze pony”

Jasmijn Zwart: “Niks is onmogelijk met deze pony”

Jasmijn Zwart

In augustus 2017 stapte Jasmijn Zwart voor het eerst op de toen vierjarige pony Golden Rolex (v. BARON). Niet wetende dat ze nu, drie jaar later, hun winstpunten voor het Z al binnen zouden hebben. “Dit was echt mijn kinderdroom”, vertelt Zwart trots.

“Ik kwam Rolex online tegen toen ik op ponykamp was”, lacht ze. “Ik stuurde de advertentie door naar mijn moeder, maar zij vertelde dat ze al geïnformeerd had en dat het niks voor mij was. Achteraf bleek dat mijn moeder contact gehad had over de volle zus van Rolex, die bij dezelfde mensen stond. Toen we die mensen nogmaals benaderden met de vraag of Rolex iets voor mij zou zijn konden we gelukkig gelijk komen kijken”.

Lang wachten

Voordat Zwart Rolex tegenkwam, was ze al bij verschillende pony’s langsgegaan. “Ik heb ook gekeken bij pony’s die al Z2 liepen en echt ambities hadden om internationaal bij de paarden te kunnen lopen, maar het was het net niet. Ik was stiekem op zoek naar een pony met een apart kleurtje, het liefst een valk. Best wel slecht”, geeft de amazone lachend toe. “Natuurlijk heb ik wel overwogen om ‘gewoon’ een bruine of een zwarte te kopen, maar mijn ouders waren ervan overtuigd dat als we zouden wachten, de perfecte pony op ons pad zou komen. Uiteindelijk is het lange wachten beloond”.

Rolex was vier en net zadelmak toen Zwart haar kocht. “Je kon er op zitten en een beetje stappen en draven, maar ik wist gelijk dat dit dé pony was. Ik stapte op en het gevoel was gelijk vertrouwd, we waren gelijk een match. Daarbovenop had ze ook echt de wow-factor dus het plaatje was helemaal compleet”.

Opleiden

De amazone kocht de pony en begon rustig aan met opleiden. “In het begin deed ik heel voorzichtig, want ik had door de jaren heen een strenge hand ontwikkeld en ik wilde niet dat Rolex daar aan ging wennen. De eerste keren dat ik haar reed heb ik dan ook alleen mijn eigen handen getraind, Rolex liep dan negen van de tien keer met haar hoofd omhoog. Op een gegeven moment gingen mijn handen een stuk beter en toen kwam Rolex ook wat meer naar beneden. Vanaf dat moment ben ik heel rustig begonnen met het oppakken van de lichte oefeningen, zoals voltes en overgangen”.

Toen de basis grotendeels bevestigd was gaf de combinatie zich op voor hun eerste wedstrijd in de B. “De galop ging nog niet altijd even goed, dus we moesten hopen dat het geluk aan onze kant stond”, blikt Zwart lachend terug. “Maar het ging super goed en ze heeft geen stap verkeerd gezet. Dus daar was ik heel blij mee”.

Magisch gevoel

Na vier wedstrijden in het M heeft de combinatie genoeg winstpunten om Z te mogen starten. “Als klein meisje was Z al echt mijn grootste doel en nu is het zover. Dat het ook nog met een pony is die ik helemaal zelf heb opgeleid, geeft echt een magisch gevoel. Het is een soort bevestiging van al ons harde werk. Want we hebben ook echt wel momenten gehad dat het helemaal niet ging en dat ik er een beetje klaar mee was, maar ik heb altijd volgehouden. En dat je dan op zo’n niveau komt met zulke goede punten in het M2, is echt de kers op de taart”.

Vakantie

Ondanks alle prijzen en kampioenschappen die ze samen hebben meegemaakt, vindt Zwart de vakanties die beleeft met haar pony het allerleukst. “Je bent jarenlang serieus bezig, natuurlijk wel af en toe een blokje om of een sprongetje. Maar ik vind het heerlijk voor zowel mijzelf als het paard om er volledig tussenuit te gaan. We zijn nu vier keer naar Ameland geweest en het enige wat daar doen zijn buitenritten en over het strand crossen. Geen dressuur of springen, alleen maar plezier maken. Als we dan terugkomen merk je gewoon dat haar hoofd helemaal leeg is en dat ze er weer helemaal tegenaan kan. Ze voelt dan zo fijn. Daarnaast merk ik ook gewoon dat onze band nog sterker is dan dat hij al was, dat is gewoon super gaaf’.

Z-debuut

De combinatie is nog lang niet op hun hoogtepunt. “Ik hoop voor mijn operatie mijn Z1-debuut te kunnen maken. In principe zitten alle knopjes er op, dus het moet helemaal goedkomen. Mijn eigen droom is wel echt junioren starten, maar dat niveau ligt wel echt heel hoog. Rolex is natuurlijk paardgefokt, maar het blijft een pony. Qua niveau zal ze het makkelijk aankunnen, maar ik weet niet in hoeverre ik met een pony tussen de grote paarden kan starten. Maar als het kan is dat wel echt doel. Niks is onmogelijk, helemaal niet met deze pony”, sluit ze trots af.

Volg Jasmijn Zwart en Rolex ook op Instagram: @Valk_rolex

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Claudia Metz/ Roos de Vlieg

Reacties