Jasmijn Zwart: “Ik was meteen verkocht”

Jasmijn Zwart: “Ik was meteen verkocht”

Jasmijn Zwart & Golden Rolex - Foto: Jikke Lindeboom fotografie

Jasmijn Zwart kwam op het juiste moment de advertentie tegen van haar droompony. Inmiddels rijden ze succesvol Z1 dressuur en is ze een echte allrounder geworden.

Droompony

De amazone was in 2017 op zoek naar een pony. Over haar zoektocht vertelt ze “We waren al een tijdje op zoek naar een geschikte pony. Het liefst wilde ik een apart kleurtje maar we hebben verschillende pony’s bekeken. Ik had geen haast en was echt op zoek naar mijn droompony. Ik was op ponykamp gegaan en had de hele week niet gekeken op internet. Op de laatste dag keek ik op Marktplaats en daar zag ik haar staan. We zijn een dag later gaan kijken en waren meteen verkocht.”

Doodsbang

“Golden Rolex is een zevenjarige merrie en ze is een kruising tussen een Fries een Tsjechisch warmbloed”, vertelt Zwart. “Toen we haar kochten was ze zadelmak en had een klein beetje stuur en rem. Ik was eerlijk gezegd met proefrijden echt doodsbang. Ik had eerder een jonge pony geprobeerd en die was niet zo mak als ze zeiden. Die ging er vandoor en ik was heel bang dat dat nu ook zou gebeuren. Maar ze was super lief voor me en ik wist gelijk dit is haar!”

Ervaring

Eenmaal thuis nam de amazone uitgebreid de tijd om de pony aan haar nieuwe omgeving te laten wennen. “Ik ben haar rustig gaan opleiden en zo steeds wat verder doorgewerkt. We zijn in de B begonnen want ik wilde perse alles vanaf het begin doorlopen om het goed te kunnen bevestigen. We hebben meegedaan aan de Almelose Ruiterdagen in de B en daar mochten we finale rijden. Dat was een hele leuke ervaring. Op de Friese Indoorkampioenschappen in 2019 werden we tweede in de L2. Dat scheelde maar een procent met de kampioen. We mochten naar het NK maar daar ging het niet zo goed. Ik vond het wel een hele gave ervaring om daar te rijden. We zijn doorgegroeid naar de Z1 en dat gaat ook heel erg goed” vertelt ze.

Jasmijn Zwart & Golden Rolex – Foto: Elsbeth Sygrid fotografie

Allround

“Ik wilde haar heel graag allround opleiden waardoor we zijn begonnen met springen. Daar had ik niet zo veel ervaring in dus we zijn begonnen met les. Ze vindt het super leuk en ik hoef alleen maar naar de hindernis te kijken en ze vliegt er al overheen. We zijn ook begonnen met crossen, dat vindt ze ook geweldig. We hebben een paar keer een oefenparcours en een oefencross gereden. Op stal was er ook een crossbaan waar we veel konden oefenen” vertelt de amazone enthousiast.

Droom

Haar droom om Z dressuur te rijden is inmiddels gelukt. Ze vertelt “Ik wil het liefst zo hoog mogelijk rijden in de dressuur. Het zou me heel gaaf lijken om bij de Junioren te mogen rijden als dat mogelijk is. Ik zit nu in HAVO5 en ga hierna studeren maar Rolex blijft op nummer één staan. In het begin heb ik veel geleerd in de dressuurlessen van Angelique Osinga. Doordat we ook zijn gaan springen ben ik gaan lessen bij Tineke Hoekstra, daar heeft ze me heel veel mee geholpen. We gaan nu weer beginnen met lessen en ik heb er veel zin in!”  (MK)

Bron: Hoefslag/Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan.

Foto’s: Elsbeth Sygrid fotografie & Jikke Lindeboom fotografie

Reacties