Jasmijn van Kan: “Ik ben bereid om hard te werken”

Jasmijn van Kan: “Ik ben bereid om hard te werken”

Jasmijn van Kan en Skye © Cindy Melching

Samen met de Tinker-merrie Blue Skye (v. John Boy) timmert Jasmijn van Kan aan de weg in de dressuursport. Afgelopen zomer reden ze succesvol mee op de Tinkerdagen en hun derde wedstrijd sloten ze af met tweemaal een oranje rozet. Skye is volgens de amazone een beetje lui, maar Van Kan vindt die uitdaging juist ontzettend leuk. Ze besloot een filmpje in te sturen voor feedback om te kijken of ze vooruitgang boeken.

Goed plan

Ze vertelt: “Ik rijd het paard van een vriendin van mij en zij stuurde de aankondiging van de Hoefslag@Home-wintercompetitie naar mij door met de vraag: “Zullen wij dit gaan doen?” En ik vond het meteen een goed plan. Het was super leuk om te doen en we hebben er allebei veel van geleerd. Ik rijd nu ongeveer 11 jaar paard, en ben ook al lang op deze stal te vinden”, lacht de 17-jarigemazone. 

Skye

“Een tijdje nadat ik hier kwam heb ik de eigenaresse van Skye ontmoet en zijn we bevriend geraakt. Vervolgens heb ik echt leren rijden op een van haar kleine pony’s, want die was best moeilijk. Op een gegeven moment groeide ik te hard en kon ik die pony niet meer rijden, dus afgelopen zomer ben ik overgestapt naar het paard waar ik nu op rijd.”

Niet makkelijk

De samenkomst van de amazone en de Tinker was toevallig. “De eigenaresse ging met Skye naar de Tinkerdagen en ze vroeg of ik misschien mee wilde. Het enige ding was dat ik dan ook een Tinker nodig had. Dus toen ben ik plotsklaps die pony maar gaan rijden. Ze is niet de makkelijkste, maar ik ben er wel achter gekomen dat ik dat harde werken wel ontzettend leuk vind.”

Gewoon geen zin

Lachend vervolgt Van Kan: “Skye is wat luier. Ze heeft niet echt zin om meer te doen dan nodig is, dus aan mij de taak om haar te motiveren. Als ze het zelf leuk vindt, doet ze alles voor je. Maar als ze geen zin heeft dan is ze ook niet te beroerd om een bokje te geven, niet omdat ze gemeen is, maar om aan te geven dat ze er gewoon geen zin in heeft. Ze heeft heel veel in huis, maar moet goed gemotiveerd worden om het te laten zien. Verder is ze wel ontzettend lief.”

Positieve energie

Samen met instructrice en eigenaresse van Skye Syrche Cordewener en haar pony Éowyn van Stal aan ‘T Kanaal

“Met haar heb ik nu drie wedstrijden gereden. Twee hiervan waren bij de Tinkerdagen en de derde was hier in de buurt. Toen liet ze echt zien wat ze kon en werden we twee keer eerste! Ze vindt het enorm leuk om te springen en daar komt ook echt de juiste soort activiteit naar voren. Daarnaast vindt ze de zijgangen leuk, daar gaat ze harder van lopen en je merkt dat ze er energie van krijgt.”

Trots

“Ik ben er trots op dat we op onze derde wedstrijd al meteen eerste werden. We hebben de hele zomer gereden en ik ben de hele zomer fanatiek met haar bezig geweest, dus dat was wel het moment dat ik het terugzag. We hebben echt sprongen gemaakt. Ook rijden we veel buiten en dan vind ik het mooi om te zien dat ze volledig ontspannen is. Het is echt genieten voor ons allebei!” Concrete plannen heeft de amazone niet. “Het is vooral kijken waar het naartoe gaat en ik ben heel benieuwd hoe we ons gaan ontwikkelen. Ik ben ook echt bereid om er hard voor te werken.”

Succesvol wedstrijden rijden

Als je meedoet aan de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op op maat gemaakte Kingsley rijlaarzen. Van Kan vertelt waarom juist zij die zou moeten winnen: “Ik zou ze ontzettend graag willen winnen! Als we deze goede lijn vast weten te houden en we straks ook samen succesvol wedstrijd kunnen rijden,  zou het fijn zijn als ik ook mooie laarzen aan heb”, vertelt de jonge amazone uitgelaten tot slot. 

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto:  Cindy Melching

Reacties