Janniek Wiersma: “Mijn droom is om hem in het Z te starten...

Janniek Wiersma: “Mijn droom is om hem in het Z te starten tussen de paarden”

Janniek Wiersma - Djaro © Silke knol fotografie

Toen Janniek Wiersma op zoek was naar een verzorgpony om vooral veel gekke dingen mee te doen, had ze niet durven dromen dat de 1.44m grote Appaloosa Djaro ook veel talent zou hebben voor de sport. De combinatie is nu bijvoorbeeld bijna klaar voor het Z-dressuur en schitterde op de Friese kampioenschappen. 

Officieel van mij

Vier jaar geleden kwam de nu 17-jarige amazone in contact met de Appaloosa. “Ik was opzoek naar een verzorg- of leasepony en op een dag kwam ik hem tegen. De eigenaresse kon er op dat moment weinig mee vanwege een zwangerschap, dus ik mocht er ook meteen alles mee doen. Sinds vorig jaar is hij officieel van mij!”, begint ze lachend te vertellen. 

Simpele pony

Djaro is enorm veelzijdig. “Ik spring met hem op L-niveau, ik dressuur met hem op M2-niveau, maar we zijn eigenlijk al wel klaar voor het Z, ik doe vrijheidsdressuur met hem, ik ga er mee naar buiten, dus eigenlijk bijna alles wel. Voorheen was het eigenlijk gewoon een simpele pony die niet heel veel kon, het opleiden ging niet zonder slag of stoot, want hij heeft bijna een jaar lang alleen maar gebokt. Maar na een jaar begon hij ineens super leuk te lopen.”

Samen geleerd

Ze vervolgt: “Hij was een tijd super dwars, maar ineens sloeg het helemaal om. Daarna zijn we ook echt pas een combinatie geworden en nu doet hij het steeds beter. We krijgen ook steeds hogere punten, dus dat is super leuk natuurlijk.” De amazone had nog geen ervaring met het opleiden van een pony. “Het was voor ons beide de eerste keer, dus we hebben het ook een beetje samen geleerd. Hiervoor reed ik wel andere pony’s, maar ik had bijvoorbeeld ook nog nooit een eigen pony gehad.”

Wedstrijden rijden

“In 2017 zijn we begonnen met wedstrijden rijden, gewoon voor de fun. In het begin gingen niet alle wedstrijden soepel, maar vanaf het begin liep hij bijna elke wedstrijd in de prijzen. Djaro begon steeds leuker te lopen en het springen ging ook steeds beter! Hij vliegt met gemak over een hindernis van 1.20m en wordt al helemaal blij wanneer het belletje op wedstrijd gaat, want dat betekent dat hij weer mag springen! Ook in de dressuur ging het goed en we vlogen de klassen door. Ook hebben we op elk regiokampioenschap mee mogen rijden en we reden alle keren in de top 5! Hoe hoger we kwamen hoe beter Djaro ging lopen.”

@ Jolanda Tichelaar (jow.fotografie)

Karakter

“Djaro heeft wel een eigen karakter, zo is hij bijvoorbeeld behoorlijk eenkennig. Hij is ook heel intelligent, alle oefeningen gaan hem makkelijk af, maar als het niet lukt wordt hij ook wel boos op zichzelf. Dan ga ik maar even wat anders doen anders breekt hij zichzelf echt op”, geeft de amazone toe. “Ook lijkt het soms of hij echt terug praat. Hij reageert overal op en denkt ook heel erg met zijn ruiter of amazone mee. Maar hij heeft wel zijn eigen karaktertrekjes. In het bos is hij altijd het eerste stuk niet te houden, maar daarna is het meteen goed. Tijdens de wedstrijden merk ik dat hij juist beter loopt als er meer prikkels zijn.”

Bijzonder moment

De opvallende combinatie werd vorig jaar reservekampioen op de Friese kampioenschappen. “Djaro stond die dag van 08:00 ‘s ochtends tot 17:00 ‘s middags op de trailer, maar hij deed alleen maar zijn best. In de ereronde gedroeg hij zich ook voorbeeldig en luisterde heel goed. Dat vind ik denk ik het meest bijzondere wat we tot nu toe samen hebben meegemaakt.”

Toekomstplannen

“Ik had helemaal niks van ons verwacht toen we begonnen. Ik was gewoon een amazone die het leuk vond om zonder zadel te rijden en om gekke dingen te doen. Dat doen we nu nog steeds, maar het is wel gaaf dat we het ook zo goed doen in de sport. Ik zou ook ooit internationaal met hem willen starten en ik geloof ook wel dat hij dat zou kunnen. Daarnaast zou ik heel graag het Z1 en het Z2 met hem willen bereiken, ook tussen de paarden. Tot slot wil ik meer meters maken in het springen en het lijkt me leuk om eens voor heel veel mensen met hem te rijden want ik weet dat hij daar ontzettend van geniet!”

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Silke knol fotografie

Reacties