Jannelies Makkinga: “Horseboarden is een teamsport tussen mens en dier”

Jannelies Makkinga: “Horseboarden is een teamsport tussen mens en dier”

Jannelies Makkinga op Moos, samen met boarder Cornelis Bergsma. Foto: Nelleke Heij-van Gijtenbeek

Amazone Jannelies Makkinga, haar paard Moos en boarder Cornelis Bergsma werden afgelopen zomer Nederlands Kampioen Horseboarden onder de teamnaam ‘Moos Mission’. Makkinga vertelt: “Het is een geweldige sport met veel gezelligheid en plezier voor mens en dier. Dat is denk ik toch waar we allemaal naar op zoek zijn in deze hectische wereld.”

Teamwork

“Om Nederlands Kampioen te worden rijd je vijf wedstrijden verdeeld over het hele zomerseizoen”, legt Makkinga uit. “Iedere wedstrijd kun je punten halen. Wie dan na die vijf wedstrijden de meeste punten heeft gehaald is Nederlands Kampioen. Wij wonnen drie van de vijf wedstrijden en werden twee keer tweede. Het allerbelangrijkste is het teamwork”, stelt ze. “Je moet heel goed met je boarder overleggen. Hij moet er natuurlijk wel op blijven staan. Uiteindelijk moet je toch samen naar de finish. Daarnaast moet je paard echt goed aan de hulpen zijn. Als je harder kan, moet je harder gaan. Maar als je boarder zegt dat je zachter moet, dan moet dat je gelijk lukken.”

Andere tak van sport

“Ik vind het zelf vooral leuk dat het een teamsport is tussen mens en dier”, gaat de amazone verder. “Als boarder zijnde hoef je niet per sé iets met paarden te hebben. Veel teams bestaan dan ook uit man en vrouw of vriend en vriendin. Het is geweldig dat je zo samen de sport kan beoefenen. Cornelis, mijn boarder, heeft vier kinderen en toevallig wel iets met paarden. Ze hebben thuis twee pony’s voor hun kinderen en zijn oudste twee kinderen doen ook aan horseboarden. Hij had wel eens geboard, naar nooit zo fanatiek. Het is echt een andere tak van sport. Je moet samen gewoon heel veel oefenen en zorgen dat je goed op elkaar bent ingespeeld.”

Training

Maar hoe train je dat nu eigenlijk, dat horseboarden? Makkinga legt uit: “Vanuit de Stichting Horseboarding Holland wordt er één keer per maand een training georganiseerd. In de zomer trainen we in een weiland, in de winter in een goede buitenbaan met zand. Net als in de dressuur bekijken we wat goede en minder goede punten zijn. Wat niet goed gaat, daar gaan we aan werken.” Het is als ruiter vooral belangrijk om het voor je boarder zo makkelijk mogelijk te maken op het board te blijven staan. “Als je te hard en te haaks door de bochten gaat, wordt het er niet makkelijker van. Hoe ronder en soepeler je de bochten rijdt, en hoe constanter je tempo, hoe makkelijker het is voor je boarder.”

Doel van het rijden

“Moos vindt het geweldig om te doen”, vertelt Makkinga over haar 16-jarige merrie. “Ze is zo enthousiast, je moet haar vaak wel duidelijk maken dat er nog iemand achter hangt. Je kunt eigenlijk alles met haar, ze is echt een geweldig paard. Ik heb haar zelf opgeleid, we waren eerst actief in de springsport. Omdat ik zelf ook nog gewoon 40 uur werk in de paarden, vond ik zelf dat een sportcarrière er niet in zat. Daar moet je echt wel vaker dan drie keer per week voor trainen. Als je niet meer naar wedstrijd gaat, dan is het doel van het rijden er wel een beetje af. Nu we horseboarden hebben we weer iets om heel het seizoen naartoe te werken. Drie keer per week onder het zadel is goed genoeg om haar conditie goed te houden en om te zorgen dat Moos goed aan de hulpen blijft”, aldus de kampioene.

Familie

Haar boarder leerde Makkinga op een training kennen. “Ik ging er voor het eerst heen, en Cornelis was daar ook die dag. Je wil toch zorgen dat je een goede boarder hebt om te winnen natuurlijk”, geeft ze lachend toe. “We zijn met elkaar aan de bak gegaan en dat gaat nu heel erg goed. Voor het horseboarden kende ik hem nog niet, dus het is ook leuk dat je hele nieuwe contacten opdoet. Horseboarden is voor mij echt een familie- en teamsport. De sfeer op wedstrijden is ook echt geweldig. In de ring is het strijd, en dat is goed, maar daarna komen we gezellig met zijn allen samen.”

Het ultieme doel van team Moos Mission is natuurlijk voor de tweede keer op rij de titel binnenhalen. “In verband met het coronavirus hoop ik natuurlijk in eerste instantie dat de wedstrijden nog doorgaan. Maar als ze doorgaan hoop ik onze titel te verdedigen. Er kan altijd wat gebeuren, maar we gaan alle zeilen bijzetten om het weer te behalen”, besluit ze standvastig.

De avonturen van team Moos Mission zijn te volgen via hun Facebookpagina.

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Nelleke Heij-van Gijtenbeek

Reacties