Jan Pieter Weenink: “Toen Hitchcock uit stal kwam, schrok ik wel even”

Jan Pieter Weenink: “Toen Hitchcock uit stal kwam, schrok ik wel even”

jan pieter weenink hitchcock
Foto: Robin Blok

Jan Pieter Weenink kreeg vorig jaar de maar liefst 1.91 meter grote Hitchcock (v Rousseau) op stal. Na een periode van pech is de combinatie de laatste maanden fanatiek aan het rijden.

Dat resulteerde onder meer al in mooie scores in het Z1 in Bathmen, waar ze de eerste en de derde prijs in ontvangst mochten nemen.

Sterker maken

“Ik twijfelde in het begin of hij wel snel genoeg zou worden,” vertelt Weenink. “Hitchcock is best nog moeite met zijn grote lijf.  Nu we weer volop kunnen trainen, kan ik hem sterker maken en dat helpt. Hij heeft een super karakter, dus hij doet het allemaal wel. Het gaat de goede kant op.”

Weenink was tot enkele jaren geleden actief in de Grand Prix-paard met Tobias (v Jazz). “Ik kwam op een punt dat ik van tevoren zo’n beetje wist welke punten we zouden krijgen,” vertelt hij. “Ik stond in dubio of ik dat nog wel leuk vond om nog een jaar of 4-5 te gaan doen. Ik ben stapelgek op dat paard, dus hij mag hier altijd blijven. Toen kreeg het paard van Robin (Blok, red.) een blessure en heb ik hem gevraagd of hij het leuk vond om Tobias als leerpaard te gaan rijden. Als jong paard had Tobias nogal ADHD, maar hij was inmiddels wel wat rustiger geworden. Robin heeft hem thuis geprobeerd en daarna hebben een kleine wedstrijd opgezocht. Nu rijdt Robin hem in de Lichte Tour. Volgend jaar wordt hij twintig.”

Grote paarden

Sinds Weenink Tobias niet meer rijdt, had hij wat pech met het vinden van een ander paard. “Ik kocht een goede 3-jarige, maar die bleek last te hebben van hanetred. Dat gaat niet in de dressuurring. Vorig jaar kocht ik Hitchcock als 6-jarige. Ik keek naar grote paarden, Robin en ik zijn allebei ook groot, dus rond de 1.75 meter is dan het mooiste.”

De verkopers van Hitchcock hadden in de advertentie wel gezet dat hij groot was. “Maar zijn echt stokmaat was wel ietsje anders,” lacht Weenink. “Achteraf had ik hem wel eens gezien toen ik daar op stal een zadel kwam aanmeten. Toen ze het paard uit stal haalden, schrok ik er echt van, het is echt extreem! Ik vond wel dat hij en heel lief en aansprekend hoofd had. Bij het rijden voelde hij meteen vertrouwd. De dierenarts had nog nooit zo’n groot paard gekeurd, maar hij kwam er fluitend doorheen. Toen was de koop gesloten.”

In verhouding

Vanwege het formaat van zijn nieuwe aanwinst heeft het duo op wedstrijd veel bekijks. “Iedereen vraagt ernaar. Ondanks zijn hoogte is Hitchcock wel mooi in verhouding vind ik. Er zit enorm veel voorkant aan en nu wordt hij ook breder. In de trailer gaat het net, hij staat met zijn oren tegen het plafond, dus we moeten geen uren gaan rijden. Maar een half uurtje gaat best.”

Na een aantal kleine blessures durft Weenink inmiddels voorzichtig naar de toekomst te kijken. “Hij heeft de tijd gekregen om rustig uit te groeien. Hitchcock heeft een heel goede galop, waardoor hij de wissels mooi kan laten zien. Hij moet zich nog beter leren dragen in draf, daarvoor moet hij kracht ontwikkelen. Robin kijkt bij het rijden altijd mee, hij weet heel goed hoe eruit moet zien.”

Lachend: “Het geeft ook wel eens strijd, maar meestal heeft hij gelijk. Ik sluit niet uit dat ik weer eens ergens ga lessen, maar vooralsnog red ik mezelf nog. Daarnaast nemen we de proeven altijd op. Misschien dat Robin in de toekomst verder gaat met Hitchcock. We gaan zien hoe het zich ontwikkelt.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Robin Blok

Reacties