KWPN Hengstenkeuring: Hippische hoogmis is van start

KWPN Hengstenkeuring: Hippische hoogmis is van start

Defender VDS Z KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots

De vier dagen durende hoogmis van het KWPN is in de Bossche Brabanthallen van start gegaan.
De hogepriesters van de springpaardenfokkerij observeren deze eerste dag de jonge paarden in de kooi.

Nadat er een groepje is geweest stappen ze aan de hand van de koorknapen rond, in afwachting van het finale oordeel: doorverwezen naar het verrichtingsonderzoek of veroordeeld tot het wegnemen van hun mannelijkheid? Als laatstgenoemden zouden weten wat hen te wachten staat zouden ze vermoedelijk beter hun best hebben gedaan?

Zelden pure extase

Alhoewel ik me dat tegelijkertijd ook weer afvraag. Ik heb vele dekkingen geobserveerd, maar zelden de pure extase in de ogen van een hengst gezien op het moment suprême. Stel dat mannen op deze wijze gekeurd zouden worden en als blijk van hun kunnen de Matterhorn zouden moeten beklimmen? Stel dat al deze mannen op enig moment aan de voet van die berg van start zouden gaan, wat zou dat een bloedbad op de flanken van dit enorme rotsblok opleveren. Immers, iedereen zou als eerste de top willen bereiken. Maar ja, mensen beleven dan ook plezier aan de daad, terwijl de hengst niet meer en niet minder wil dan zijn genen doorgeven.

Defender VDS Z

Genen, daar gaat het om op deze hengstenkeuring, en dan vooral de genen die de garantie in zich lijken te hebben om nog betere prestaties te leveren dan wederzijdse ouders en grootouders. Eén van de meest opvallende hengsten op de eerste dag was Defender VDS Z, een zoon van Dominator Z, die onder de Duitse springruiter Christian Ahlmann actief was op 1.60m niveau.

Achter Dominator Z vinden we in de vaderlijn de 1.60m hengsten Diamant de Semilly en Le Tot de Semilly. Achter de moeder van Dominator Z vinden we de Holsteiner Cassini I. Vader van de moeder is Padinus, die zelf uitkwam op 1.30m niveau. Zijn vader Heartbreaker kwam net als zijn vader Nimmerdor uit op 1.60m wedstrijden. De moeder van Padinus, de merrie Ladina, sprong over 1.50m en dat had ook zij weer niet van een vreemde, want haar vader is de legendarische Oldenburger springpaarden vererver Grannus, die ook over 1.60m wist te springen.

Defender VDS Z is dus een melange van absoluut topsportbloed en de techniek en het vermogen dat hij op de hindernissen tijdens het vrij springen toonde lijkt in zijn genen verankerd te zijn. Daarbij is het ook nog eens een mooi paard en wat hij aan goede zaken in Ermelo liet zien toonde hij eveneens in deze tweede bezichtiging.

Achtervoegsel aan de naam

Opvallend is dat een enkele Nederlandse eigenaar de Belgische gewoonte heeft overgenomen om een achtervoegsel aan de naam toe te voegen. Zo hebben we bijvoorbeeld Tangelo van de Zuuthoeve. Dat zal dan wel zijn omdat de boerderij waar deze hengst geboren werd deze naam draagt? Maar als hij tweehonderd meter zuidelijker was geboren had hij dan de naam Tangelo van Onze Lieve Vrouwe met Kind gekregen?

Onder catalogusnummer 211 vinden we de zoon van Vannan uit een moeder van Carambole met de naam Mees van de Watermolen. En het is waar. Jan Greve uit Haaksbergen woont pal naast de eeuwenoude watermolen en is de fokker/eigenaar. Eigenlijk vind ik het wel mooi, want het helpt je te onthouden wie de fokker van een paard is. Zie je het achtervoegsel Fortuna, dan weet je dat Peter en Annemiek Rinkes de geestelijke ouders van het paard zijn. Zo is het ook met de achtervoegsels De Muze of van ’t Merelsnest. Het is een beetje terug in de tijd, toen trekpaarden die lange namen droegen als Gamin van Schoonebeek.

Inderdaad ja, die is echt in het dorp van de ja-knikkers geboren.

Door: Jacob Melissen

Foto: Digishots

Reacties