Half jaar cel voor man die politiepaarden sloeg op Museumplein

Half jaar cel voor man die politiepaarden sloeg op Museumplein

bereden politie paardenerzorger
Politie Bixiedag 2017 © DigiShots

Veteraan Melvin B. sloeg tijdens de Museumpleinrellen van 17 januari, vlak na invoering van de avondklok, met zijn ploertendoder in op politiepaarden en een politiehond. Op camerabeelden was te zien hoe de oud-militair, die diende in Afghanistan, voortdurend de confrontatie opzocht met politie.

B. gaf de bewuste dag geen gehoor aan het noodbevel om van het Museumplein weg te blijven. Volgens eigen zeggen wist hij niet dat het gold, ondanks dat de politie dit per megafoon mededeelde. De ploertendoder nam hij bewust mee naar het Museumplein. B. werd gevraagd om mee te gaan naar het protest, omdat er ‘mensenrechten zouden worden geschonden’. Bovendien zou hij ‘geen slachtoffer willen worden van politiegeweld en wilde hij anderen wilde beschermen’ “Helpt u mensen door uw stok te pakken en te gaan slaan?” vraagt de rechter hem onder andere.

Straf

8 april werd hem in de rechtbank van Amsterdam zes maanden celstraf opgelegd voor openlijke geweldpleging, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Dit is gelijk aan de eis van het OM. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van €750,- betalen aan de drie agenten te paard die psychische schade opliepen, plus een vergoeding van €500,- aan de gemeente Amsterdam.

De Posttraumatische stress-stoornis die hij overhield aan zijn tijd in Afghanistan, wat een rol speelt bij zijn arbeidsongeschiktheid, en een goed verlopen reclasseringstraject naar aanleiding van een vergrijp lang geleden, zijn beide meegewogen in het vonnis. Toch worden hem de risico’s die hij nam door op meerdere paarden in te slaan kwalijk genomen.

 

Bron: NRC

Foto: Digishots

Reacties