Isa van Vliet: “Ik vond paarden te leuk om ze zomaar aan...

Isa van Vliet: “Ik vond paarden te leuk om ze zomaar aan de kant te zetten”

0 2365
Isa Vliet Hoefslag@Home

Na een ongeluk maakte Isa van Vliet de moeilijke beslissing om niet meer plaats te nemen in het zadel. Toch vindt ze dat zelf totaal niet erg, want ook met longeren kan ze zich prima vermaken. Op dit moment longeert ze haar verzorgpaard Sir Ivanhoe (v. Sir Donnerhall) veel, samen willen ze wel eens weten waar ze op dit moment staan.

Vier jaar geleden viel Van Vliet zo hard van een paard, dat de schrik er gelijk goed in zat.  “Voor de val was mijn motto: ‘Hoe gekker het paard, hoe leuker hij is’. Maar na die val was de lol er plotselings af bij mij”, blikt ze terug. “Ik werd een beetje bang en begon de gevaren van paardrijden in te zien. Toch vond ik de paarden te leuk om ze zomaar aan de kant te zetten”.

Verdiepen

Van Vliet besloot zich te verdiepen in het longeren. “Naarmate ik meer begon te longeren begon ik het ook steeds interessanter te vinden. Aan de longeerlijn kan je veel meer dan mensen denken, ik denk dat je net zo veel kan oefenen als onder het zadel”. Ze longeert op allerlei manieren. “Het verschilt per training. De ene keer gebruik ik dubbele lijnen, de andere keer enkele en weer een andere keer gebruik ik een bijzet of leg ik wat grondbalken neer. We doen echt van alles en nog wat samen”.

Ondergeschoven kindje

Van Vliet legt uit dat ze het longeren zichzelf heeft aangeleerd. Niet omdat ze dat perse wou, maar omdat er weinig lessen worden gegeven in het longeren. “Ik zag de Hoefslag@Home-longeerchallenge en ik heb me gelijk ingeschreven. Het is weer eens wat anders dan dressuurwedstrijden. Longeren is voor mijn gevoel een beetje een ondergeschoven kindje, er is veel meer uit te halen dan iedereen altijd denkt. Daarnaast is het gewoon ontzettend leuk. Veel mensen vinden het niet aantrekkelijk om te doen en zien het meer als een klusje erbij. Hierom denk ik dat het juist leuk is als er wat meer aandacht aan besteed wordt door middel van lessen of clinics”.

Maagzweer

Een tijdje terug werd er een maagzweer bij Ivan geconstateerd. “Hij is daar best wel ziek van geweest en in de eerste instantie wisten we niet waarom. We trainden en longeerden veel, maar hij kreeg totaal geen bespiering. Toen de maagzweer verholpen was werd zijn bespiering steeds beter. Nu zijn we op het punt gekomen dat we wel eens willen weten waar we staan in de longeertraining. Ik was wel benieuwd wat ze er van vinden en wat voor tips en feedback we zouden krijgen”.

Grote oren

Van Vliet koos Monya Spijkhoven als online instructrice. “Ze zag echt dingen die mij niet gelijk opgevallen waren. Zo gaf ze mij als tip mee dat als ik de bijzet iets langer deed, Ivan meer ruimte had op zijn schouders te bewegen. En dat klopt ook wel. Hij is heel lang en had in het begin heel erg de neiging om te gaan duiken. In plaats van lang en laag maakte hij eerder een koprol”.

Ze vervolgt: “Daarnaast merkte Monya een paar dingen op over Ivan zelf. Zo vertelde ze dat paarden met grote oren vaak werklustige paarden zijn. Ze kon een paar dingen van zijn uiterlijk aflezen, en veel daarvan klopt ook echt. Bijvoorbeeld dat Ivan heel graag wil, maar bij onbekenden doet hij het opeens allemaal niet meer”.

Niet verwacht

Van Vliet vond het fijn om feedback te krijgen vanaf een video. “Ik heb een video van vijf minuten ingestuurd en ik kreeg een video van achttien minuten terug. Monya heeft de hele video afgekeken en gaf zowel opbouwende kritiek als positieve feedback, heel afwisselend. Dat had ik echt niet verwacht, ik dacht dat ik een korte samenvatting terug zou krijgen. Monya heeft de hele video onder de loep genomen en een paar keer stilgezet, om duidelijk te maken wat ze bedoelt. Ze heeft er echt de tijd voor genomen”.

“Ik zou het zeker aanraden om mee te doen. Op het moment dat je de feedback terug krijgt kan het bijna niet anders dan dat je zelf ook tot nieuwe inzichten komt. De eerste keer dat ik ging longeren zag ik ook gelijk wat ze met haar feedback bedoelde. Het was ontzettend leuk en ik ga zeker een tweede video insturen”.

Meer weten over de Hoefslag@Home-longeerchallenge? Klik dan hier! Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Tekst: Isa Wessels

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit

Reacties