Is er volgend jaar nog export vanaf de paardenmarkt?

Is er volgend jaar nog export vanaf de paardenmarkt?

0 1040

Wanneer de paardenmarkten volgend jaar niet voldoen aan de nieuwste eisen voor een exportverzamelcentrum is er vanaf 2018 mogelijk geen export meer direct vanaf de markt. Dat valt af te leiden uit een bericht van demissionair-staatssecretaris Martijn Van Dam (PvdA) in de Staatscourant

I&R-registratie

Om het risico van het verspreiden van besmettelijke paardenziekten zo klein mogelijk te maken wordt het  vanaf 2018 onder andere verplicht voor de exportverzamelcentra een I&R-register bij te houden van de paarden die op een centrum zijn geweest.

Zo kan in een geval van een uitbraak worden nagegaan waar bepaalde risicodieren geweest zijn of zich nog bevinden en met welke paarden ze eventueel in contact hebben gestaan. Met deze kennis is het gemakkelijker in te grijpen bij de uitbraak van een besmettelijke paardenziekte.

Andere vereisten

Andere vereisten zijn onder andere de aanwezigheid van een officiële dierenarts en de reiniging en ontsmetting van de ruimte waar de paarden verblijven.

Daarnaast, schrijft de staatssecretaris ligt ‘het in de rede dat een erkend paardenverzamelcentrum beschikt over onder meer een overkapping (dak), een verharde ondergrond en de mogelijkheid om de mate van bezoek te reguleren.’ Ook is het de bedoeling dat er zogenaamde ‘tijdsblokken’ worden ingesteld waarin paarden aankomen en weer vertrekken.

Om als erkend verzamelcentrum te worden geregistreerd moet men een protocol met daarin de werkwijze van het betreffende verzamelcentrum aan de NVWA kunnen overhandigen. Die zal dan bekijken of de organisatie en accommodatie aan de eisen van een erkend verzamelcentrum voldoen.

Nationale markt

Volgens Van Dam komt met de nieuwe regelgeving de traditie van de paardenmarkt niet in gevaar. ‘Dit omdat op paardenmarkten die niet zijn erkend, het toegestaan blijft om paardachtigen te verhandelen op de nationale markt’, schrijft hij in de Staatscourant.

Op een commentaar van de burgemeester van Tynaarlo, waaronder Zuidlaren met zijn paardenmarkt onder valt reageert Van Dam dat ‘Als paardenmarkten gaan voldoen aan de gestelde eisen dan kunnen zij de status van erkend verzamelcentrum aanvragen en kan er van de paardenmarkt worden geëxporteerd. Dan kan de export van de paardenmarkt dus gewoon doorgaan.’

Indien de paardenmarkten dus niet aan de nieuw gestelde eisen voldoen, moet de export vanaf de markt dus alsnog via een erkend paardenverzamelcentrum geregeld worden.

Internetaanmelding en een pilot

Hoefslag heeft de drie grote jaarlijkse paardenmarkten (Elst, Zuidlaren en Hedel) gevraagd hoe zij de nieuwe regelgeving tegemoet zien. Jaap Mellema, marktmeester van de Zuidlaarder markt, vermoedt dat er volgend jaar nog steeds vanaf zijn markt geëxporteerd gaat worden.

‘Voor de I&R-registratie die wij moeten gaan bijhouden zetten we bij de ingang van de markt tafels neer waar mensen hun paard kunnen aanmelden. Ook zal het in de week voorafgaand al mogelijk zijn de paarden via internet al voor de markt aan te melden. Dit is makkelijker voor de grotere handelaren en mensen die al weten dat ze met een paard naar de markt gaan.’

Wat betreft de verdere eisen voor de erkenning voor een exportverzamelcentrum wil Mellema zijn protocol met de NVWA overleggen. ‘En bij eventuele opmerkingen kunnen we kijken hoe dat in de situatie van de Zuidlaarder markt ingepast kan worden.’

De organisatie van Hedel reageert dat ze dit jaar nog een pilot wil starten om ook in 2018 aan de exporteisen te kunnen voldoen. Wat de pilot precies inhoudt maakt de markt later deze week bekend.

De organisatie van de Elster paardenmarkt heeft nog niet op een terugbelverzoek van Hoefslag gereageerd.

Reacties