Iris Vandewal: “Paardencoaching kan op verschillende manieren effectief zijn”

Iris Vandewal: “Paardencoaching kan op verschillende manieren effectief zijn”

Iris Vandewal met haar paarden Tequila en Moki

Iris Vandewal trainde vroeger verschillende paarden en zo kwam ze ook in aanraking met natural horsemanship en later ging ze zich ook verdiepen in de klassieke dressuur. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf PITT coaching en richt ze zich voornamelijk op het helpen van volwassenen met stressklachten.

Gewoon bezig zijn

Vandewal begint te vertellen over haar achtergrond in de paardensport. “Mijn passie voor de paardensport is mij echt met de paplepel ingegoten en dus al heel vroeg ontstaan. Mijn opa had vroeger pony’s, mijn moeder begon dus al vroeg met rijden en toen ik klein was gaf zij les. Ik ging altijd mee naar de les en mocht na de les op de pony’s zitten. Zodra ik oud genoeg was begon ik ook met rijden en hier ben ik nooit meer mee gestopt.” De amazone had weinig wedstrijd-ambities, maar wilde gewoon lekker met de dieren bezig zijn. “Ik heb wat wedstrijdjes gereden, maar we hadden thuis geen trailer wat het deelnemen aan concoursen lastig maakte.”

Lichaamstaal

De amazone verdiepte zich na een tijdje in het verbeteren van de band tussen mens en paard. “Ik reed ook voor andere mensen wat jonge paarden en op een gegeven moment ben ik onder andere veel boeken gaan lezen over grondwerk en natural horsemanship. Daarnaast heb ik nog een cursus gevolgd in natural horsemanship en toen merkte ik dat het heel erg effectief is om te leren over de lichaamstaal van paarden. Je bouwt een sterke band op met het paard en ziet dit ook in het rijden terug. Je gaat elkaar een stuk beter begrijpen, aan de hand en in het zadel.”

Een andere manier

“Een groot verschil dat ik vaak zie is dat de paarden je uit zichzelf gaan opzoeken. Je hebt niks meer nodig om het paard te leiden, dat gaat puur via lichaamstaal”, vervolgt ze. “Eerder was ik gewend om een halster en een touw te pakken en mijn paard te gaan halen, of om standaard met een zadel en hoofdstel met bit te rijden, want zo kreeg je het geleerd en zo communiceerde je met het paard. Maar als je meer inzicht hebt in de lichaamstaal ga je aanvoelen wat het productiefst is. Het kan zomaar zijn dat je de ene dag denkt ‘hey vandaag gaan we grondwerk doen, want ik merk dat de connectie er niet is. Of ‘vandaag gaan we eens lekker zonder zadel en zonder bit rijden’. Als je er dan de volgende dag op gaat zitten en weer wat serieuzer aan het werk wilt, merk jeAls je er dan de volgende dag op gaat zitten merk je dat het veel beter gaat, omdat je doet wat op dat moment goed voelt.”

Sterker worden

Vandewal vertelt verder over hoe haar bedrijf tot stand is gekomen. “In eerste instantie ben ik dus begonnen met een opleiding in natural horsemanship. Toen zag ik dat er ook rijtechnisch een aantal dingen beter konden. Dus toen ben ik me ook gaan verdiepen in de klassieke dressuur.” Vandewal verdiepte zich in de biomechanica van het paard. “Ik trainde met het doel mijn paard sterker te maken. Ik wilde niet per se bepaalde oefeningen ‘kunnen’, maar vond het vooral belangrijk dat mijn paard de oefeningen zo uitvoerde dat hij er sterker door zou worden en beter in zijn vel zou komen.” 

Paardencoaching

In 2015 begon de amazone met het volgen van de opleiding ‘Instructeur klassieke rijkunst’ bij Lisanne Thomas. “Ik heb daar ook verschillende lessen in gegeven en dat vond ik super leuk, maar ik merkte wel dat ik de connectie tussen mens en paard het interessantst vond. Verschillende mensen kwamen ook specifiek naar mij om eerst aan de connectie te werken en daarna pas door te gaan met het rijtechnische. Ik ben voorheen al wel eens in aanraking gekomen met paardencoaching en ik zag dat het op verschillende manieren erg effectief kan zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die problemen met hun eigen paard hebben, maar ook mensen met psychische problemen hebben er baat bij om met dieren te werken.”

Ook voor kinderen

PITT Coaching

“Ook gaf ik les aan kinderen. Ik vond het heel belangrijk dat zij het paard echt als partner leerden zien en dat zij door middel van zowel grondwerk als rijden een sterke band op zouden bouwen. Toen ik daarmee aan de slag ging zag ik dat kinderen op persoonlijk vlak ook veel leerden uit het omgaan met paarden. Zo haalden ze bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen uit het feit dat ze met een paard konden samenwerken en leerden ze beter hun grenzen aangeven.”

“Hier wilde ik meer over leren en daarom heb ik destijds een verdiepingscursus voor paardencoaches gevolgd. Waarin ik leerde hoe ik tieners met behulp van paarden kon coachen in hun persoonlijke ontwikkeling. Hierdoor ging ik nog meer inzien hoe speciaal paarden zijn en hoe goed je ze in kunt zetten om mensen te helpen in hun kracht te komen. Ik wilde hier nog meer van weten en wilde dit ook gaan aanbieden voor volwassenen en heb daarom vorig jaar de opleiding gevolgd tot Horse Assisted Coach bij Groots en Puur met Paardenkracht.”

PITT coaching

“Momenteel volg ik een opleiding tot voedingsadviseur en ik heb reeds een opleiding tot bewegingsbegeleider gevolgd. Ik wil me op korte termijn ook richten op mensen die iets aan hun fysieke gezondheid willen doen. Daarbij wil ik coaching op het gebied van mentale kracht, voeding en beweging samenvoegen zodat mensen het totaalconcept kunnen aangrijpen om fysiek en mentaal in balans te komen. Je ziet vaak dat mensen voor het mentale vlak naar bijvoorbeeld een psycholoog gaan, maar dat er bijna niet naar de voeding of beweging wordt gekeken. Terwijl dat er juist voor een groot deel voor zorgt dat de hersenen ook goed functioneren en dat het lichaam stoffen aanmaakt, waardoor je je mentaal ook veel beter voelt.”

PITT Coaching

Waarom paarden?

“De paarden zorgen ervoor dat je naar buiten gaat. Maar ook als je alleen al in het gezelschap van een dier bent, maakt je lichaam bepaalde stoffen aan die zorgen voor een lekkerder gevoel.” Waarom paarden juist zo geschikt zijn voor de coaching-sessies, heeft alles te maken met het feit dat het prooidieren zijn. “Ze leven in een kudde, omdat ze heel sociaal zijn, maar ook voor de veiligheid. Paarden letten op elkaar, houden de wacht en als het nodig is kunnen ze ook samen vluchten. Hiervoor moeten ze heel gevoelig en alert zijn. Het bijzondere is, dat paarden geen onderscheid maken tussen paarden of mensen. Dus als jij met een paard aan de slag gaat, maak je ook deel uit van de kudde.”

Feedback

Ze onderzoeken dan wat de rangorde tussen mens en paard is en of je gezond en in balans bent. Dat willen ze zo snel mogelijk weten, zodat ze weten of het veilig is om met jou een kudde te vormen of niet. Op die manier prikken ze snel door je heen, omdat zij aan je energie voelen als er iets niet in orde is. Door oefeningen te doen samen met het paard, kom je heel snel tot de kern. Het paard geeft je feedback door middel van zijn reactie en de paardencoach koppelt deze naar je terug. Dit zorgt op een heel effectieve manier voor inzichten en bewustwording.”

Extra’s

“Nu met de Coronacrisis zie ik dat bepaalde therapieën stil worden gelegd omdat die normaal binnen plaatsvinden. Uit onderzoek is gebleken dat juist door deze heftige periode, meer mensen last hebben van mentale en fysieke klachten. Paardencoaching kan wel goed doorgaan omdat het heel goed mogelijk is om de maatregelen te handhaven. Dus nu is het extra belangrijk dat paardencoaching meer bekendheid krijgt en mensen denken ‘hey dat is ook een optie!’. Qua bedrijf vind ik het natuurlijk erg leuk als mensen weten dat het bestaat! En dat ik net iets extra’s te bieden heb door de coaching op het gebied van voeding, beweging en mentale kracht samen te voegen”, besluit Vandewal.

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: PITT Coaching

Reacties