Internationaal jurylid Jan Peeters overleden

Internationaal jurylid Jan Peeters overleden

0 1529
Jan Peeters

Na een kort ziekbed is Jan Peeters (81) in zijn huis in Weert overleden. Jan Peeters: de man die zijn leven dat zichtbaar was voor de paardenwereld en dressuurwereld. Jan Peeters was een bekend instructeur, internationaal jurylid en groot initiatiefnemer in de dressuursport.

O-status internationaal jurylid

Peeters begon in de eerste instantie als bevlogen instructeur in het Limburgse. Maar al heel snel breder en ruimer als iemand die de opleiding van paarden en mensen stimuleerde, ideeën uitdroeg over die opleiding en zich zelf ontwikkelde achter de jurytafel. Jan Peeters bereikte de O-status als internationaal jurylid, de hoogste internationale kwalificatie. Als jurylid jureerde hij vele kampioenschappen waaronder twee Olympische Spelen in Atlanta (1996) en Sydney (2000).

Ontwerpen, opleiden en commissielid

Vanwege de leeftijdslimiet van de internationale bond FEI kwam aan deze internationale jury carrière in 2009 een einde. In 2009 ontving Peeters hiervoor al de gouden KNHS-speld. Na zijn internationale jury carrière zat hij internationaal niet stil, maar werd hij meteen lid van het FEI Judges Supervisory Panel.  Een commissie die jury-beslissingen op internationale kampioenschappen tegen het licht hield of kon overrulen. Overrulen lag overigens niet in zijn aard: onderwijzen en overtuigen op grond van kennis paste meer bij hem.
Nationaal hield hij zich jarenlang bezig met het ontwerpen van dressuurproeven. Ook deed hij de juryopleiding- en bijscholing vanaf de basissport tot aan de nationale top. Tot aan het huidige KNHS dressuurproevenboekje en de Dressuurproevenapp met door hem ingesproken commentaar. Hij was een groot initiatiefnemer in de dressuursport.

Bondscoach

Bij de internationale komst van de Kür op muziek als officiële wedstrijdvorm, schreef en begeleidde hij de opleiding van Kür-juryleden voor de breedtesport en de subtop.
Samen met zijn vrouw Ald, was Jan Peeters jarenlang de succesvolle en gerespecteerde bondscoach van de Nederlandse dressuurjeugd en werden er voor het eerst gouden medailles gewonnen. Zijn kennis van mens en dier en aanzien bij zijn internationale collega’s waren hierbij een plezierige steun.

Wim Ernes Memorial

Peeters was samen met Sjef Janssen initiatiefnemer van de Rabo Future Test voor jeugd tussen de Young Riders (tot 21) en de senioren-Grand Prix. Dat hadden ze goed gezien: inmiddels is de GP U25 een vaste rubriek geworden en zelfs een Europees kampioenschap voor de jeugd richting de senioren.
Vorig jaar besloot Peeters zelf dat hij nu ook nationaal genoeg had gejureerd. Zijn optreden als jurylid sloot hij af tijdens het NK in Ermelo in 2018. Bij die gelegenheid ontving hij uit handen van Maud Ernes, de dochter van Wim Ernes – door Peeters indertijd zelf begeleid en gestimuleerd in zijn opmars als internationaal O-jurylid – de tweede ereprijs Wim Ernes Memorial. In 2019 functioneerde Peeters als voorzitter van de klankbord groep dressuur ter ondersteuning van de bondscoach.

Jan Peeters laat zijn vrouw, zoon, dochter en kleinkinderen achter, waar hij buitengewoon trots op was. De paardensport is Jan Peeters veel dank verschuldigd voor de ontelbare uren aan een betere paardensport besteed. Op uitdrukkelijk verzoek van Jan Peeters zelf zal de crematie in familiekring plaatsvinden.

Bron: Persbericht KNHS

Foto: Claartje van Andel

Vergelijkbare artikelen

Reacties