Inteeltproblematiek Tuigpaarden: KWPN moet met plan komen

Inteeltproblematiek Tuigpaarden: KWPN moet met plan komen

kwpn logo

Tijdens de vergadering van de Fokkerijraad Tuigpaard sprak men over de inteeltproblematiek binnen de tuigpaardenfokkerij. Aanleiding hiervoor is een brief van de RVO, de instantie die onder meer gaat over de erkenning van het KWPN. Volgens hen moet KWPN voor april 2020 met een concreet plan moet komen over hoe zij de zorgwekkende inteeltstijging binnen de tuigpaardfokkerij terug gaan brengen.

In deze kleine populatie worden namelijk regelmatig dezelfde hengsten ingezet. Daardoor zijn er te veel paarden nauw verwant aan elkaar. De inteeltstijging vormt een bedreiging voor de populatie waardoor gezondheid, fertiliteit en vitaliteit een groot risico lopen om aangetast te worden.

Inteelttoename

De tuigpaardpopulatie kent een inteelttoename van 1,18% per jaar, dit is boven de toegestane 1%. In het belang van al onze fokkers is het zaak om ingrijpen van RVO te voorkomen door zelf met een goed plan te komen.

Werkgroep

Er is in het verleden al veel werk op dit vlak verricht, maar het gewenste resultaat is nog niet geboekt. Een nieuwe werkgroep gaat de diverse opties uitwerken. De fokker blijft te allen tijde vrij om zijn of haar eigen keuzes te maken, maar het is noodzaak om hen te overtuigen van het feit dat genetische diversiteit noodzakelijk is voor het voortbestaan van de tuigpaardenfokkerij.

Welke mogelijkheden de fokker hierbij heeft wordt door de werkgroep onderzocht. Het streven is om in januari een advies naar de leden te communiceren. Ook komt dit onderwerp terug tijdens de diverse fokkerscafé’s die in 2020 weer worden georganiseerd.

Bron: KWPN

Reacties