Inspectiedienst: ‘Koetsbedrijf Amsterdam voldoet aan de voorwaarden’

Inspectiedienst: ‘Koetsbedrijf Amsterdam voldoet aan de voorwaarden’

0 575

Een dierenarts heeft dinsdag de paarden onderzocht die in Amsterdam ritjes maken met de koets. Volgens de Landelijke Inspectiedienst van de Dierenbescherming voldoet het bedrijf dat de ritten verzorgt aan de voorwaarden die in de vergunning staan.

De dieren werden onderzocht vanwege de vele meldingen en commotie met betrekking tot het warme weer waarin de paarden hun werk moeten doen, aldus een bericht op de Facebookpagina van de Bereden Politie.

Uit het onderzoek door de dierenarts blijkt dat de paarden in orde zijn. Voor de toekomst wordt een richtlijn opgesteld. Dit advies zal worden ingediend bij de gemeente.

Bereden Politie

Overigens neemt de Bereden Politie zelf ook voorzorgsmaatregelen vanwege de hoge temperatuur. ‘Dat geldt niet alleen voor de paarden, maar ook voor de honden en de mensen’, aldus een woordvoerder. ‘Het werk gaat gewoon door, maar we zullen niet het uiterste vragen en niets forceren.’

De politie probeert ervoor te zorgen dat de paarden niet op het heetste moment van de dag in actie hoeven te komen. ‘Daar worden weloverwogen keuzes in gemaakt. Maar waar onze inzet nodig is, daar zijn we aanwezig.’

De agenten gaan volgens de woordvoerder wat eerder met de paarden op pad en zoeken regelmatig de schaduw op, bijvoorbeeld in het bos. ‘Er zijn nog wel warmere landen waar paarden worden ingezet, dus daar kunnen ze wel tegen. Na het werk krijgen de paarden een douchebeurt om af te koelen.’

Dierenbescherming

Volgens de dierenbescherming zou er gekeken kunnen worden naar de richtlijnen zoals die ook voor de koetspaarden in New York bestaat. Daarin staat onder meer dat er altijd drinkwater aanwezig is,
dat de dieren niet te lang achter elkaar lopen, dat er een beschutte (in dit geval in de schaduw) rustplaats is en dat de dieren een dag op, een dag af werken. Dus na een dag in de stad, staan ze een dag in de wei.

Vanaf 25 graden worden de dieren extra goed in de gaten gehouden en boven de 30 graden wordt er niet gelopen. Het bedrijf dat de koetsen in Amsterdam exploiteert, voldoet aan die richtlijnen.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren Amsterdam nam vorig jaar al stelling tegen de paardenkoetsen in de hoofdstad. Aanleiding was toen een incident waarbij twee paarden door de drukte in paniek raakten en de koetsen omver trokken. Hierna liepen de dieren door met de koets op de kant.

De Partij voor de Dieren vindt het ‘ouderwetse paard-en-wagen een dieronvriendelijk showtje’. ‘De koetsen horen niet thuis op de Amsterdamse grachten in de moderne 21e eeuw,’ aldus de partij.

De PvdD vindt dat de paardenkoetsen met het oog op veiligheid en dierenwelzijn niets in Amsterdam te zoeken hebben.

Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Reacties