Inspectie grijpt in bij verwaarloosde pony’s Opsterland

Inspectie grijpt in bij verwaarloosde pony’s Opsterland

0 5777

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft in juni in het Friese Opsterland twee zeer verwaarloosde pony’s aangetroffen. Een pony moest worden geëuthanaseerd. De andere pony is ondergebracht bij een opvangadres. ‘De mest lag op sommige plekken wel tot een meter hoog,’ vertelt een inspecteur.

De pony’s werden in twee tot stallen verbouwde garages gevonden. Hoewel de dieren voldoende eten en drinken tot hun beschikking hadden, was er sprake van een ernstige achterstand in de verzorging van hoeven en vacht en waren de stallen zwaar vervuild, aldus de Dierenbescherming.

Meldpunt 144

De LID ging samen agenten van de Politie Noord-Nederland op het adres kijken na een melding via het Landelijk Meldpunt 144. Door omstandigheden in de privésfeer van de oudere eigenaar was de verzorging van de dieren steeds verder achteropgeraakt. Dat terwijl hij vroeger met de raspony’s keuringen liep.

Een dierenarts stelde vast dat de dieren dringend medische zorg nodig hadden, hun hoeven bekapt moesten worden en zeker niet langer in de stallen konden verblijven. Het ontbrak de eigenaar aan mogelijkheden om zelf de nodige maatregelen te nemen.

Na goed overleg heeft deze besloten om afstand te doen van de dieren. Er wordt wel proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Ernstige vergroeiing

De pony’s werden na een nacht samen in de wei naar een kliniek gebracht voor verder onderzoek. Helaas bleek daar dat een van de pony’s, de dochter van de andere pony, zo’n ernstige vergroeiing aan het hoefbeen had dat ze nooit meer pijnvrij zou kunnen lopen. Daarop heeft de dierenarts besloten dat het beter was haar uit haar lijden te verlossen.

De andere pony is ondergebracht bij een opvangadres. Daar kan ze samen met andere pony’s en paarden opknappen.

Volgens de inspecteur was het erg ontroerend om te zien hoe de pony afscheid nam van haar dochter nadat deze was ingeslapen. ‘Dan hou je het als inspecteur ook niet droog. Gelukkig werd ze bij het opvangadres meteen door de andere dieren welkom geheten.’

Dikke vriendjes

Inmiddels gaat het weer goed met de geredde pony. Haar hoeven zijn bekapt, ze wordt behandeld tegen mok en haar vacht is weer helemaal schoon. Ze is volgens de verzorgers dikke vriendjes met een merrie die ze overal volgt.

De Dierenbescherming roept mensen naar aanleiding van dit bericht op om het toch vooral niet zover te laten komen. Zoek hulp als het (even) niet meer lukt om voor je dier(en) te zorgen.

Bron: Dierenbescherming (op de website van de Dierenbescherming staan foto’s van de pony’s in kwestie.)

Archieffoto: Shutterstock

 

Reacties