Inschrijving gesloten, programma Europees Kampioenschap definitief

Inschrijving gesloten, programma Europees Kampioenschap definitief

rotterdam nations cup
The Netherlands winners Nations Cup. Hans Peter Minderhoud-Emmelie Scholtens-Madeleine Witte Vrees-Edward Gal CHIO Rotterdam 2018 © DigiShots

Ruim 220 deelnemers uit 33 landen komen over twee weken naar Rotterdam voor het Europees Kampioenschap. Het EK is het grootste hippische evenement ooit in de havenstad.

Dit weekend sloot de inschrijving voor de Longines FEI Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur. Daarmee is ook het definitieve programma van de EK’s bekend.

EK Springen

Voor het EK springen hebben zich 84 combinaties uit 25 landen aangemeld. Daarvan strijden 15 landen naast de individuele medailles ook om de teammedailles. De Ieren verdedigen in Rotterdam de teamtitel, de Zweed Peder Fredriscon verdedigt zijn individuele titel.

Daarnaast staat voor een aantal teams ook een Olympisch startbewijs op het spel. Tijdens de World Equestrian Games 2018 hebben de Verenigde Staten, Zweden, Duitsland, Zwitserland, Nederland en Australië de zes beschikbare Olympische startbewijzen geclaimd. De teams uit onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Spanje, Italië en Ierland proberen in Rotterdam de overige drie Olympische startbewijzen te winnen.

Het laatste startbewijs kan verkregen worden tijdens de finale van de FEI Nations Cup in Barcelona.

EK Dressuur

Zeventig deelnemers uit 24 landen hebben zich aangemeld voor het EK Dressuur. Daarvan strijden 14 landen om de teamtitel. Die is sinds het afgelopen Europese Kampioenschap in handen van het Duitse Team. De individuele titel bij de dressuur staat op naam van de Duitse amazone Isabell Werth.

Ook bij het Longines FEI Europees Kampioenschap Dressuur zijn drie Olympische startbewijzen te verdienen. Vijf landen – Duitsland, Groot-Britannië, Zweden, Nederland en Spanje hebben zich al gekwalificeerd voor Tokyo 2020 door hun prestaties tijdens de World Equestrian Games in 2018. De overige landen gaan in Rotterdam proberen hun Olympische kwalificatie zeker te stellen.

EK Para-Dressuur

Bij het EK Para-Dressuur strijden in Rotterdam 66 deelnemers uit 21 landen. Ook hier hebben 14 landen zich aangemeld met een team. De Britten verdedigen de Europese teamtitel in Rotterdam en zullen zeker beducht zijn voor de Para TeamNL ruiters die de Britten tijdens de afgelopen Wereldruiterspelen onttroonden.

Individueel zijn Sophie Wells (Groot-Brittannië) in Grade 5, Susanne Jensby Sunesen (Denemarken) in Grade 4, Suzanna Hext (Groot-Brittannië) in Grade 3, Stinna Tange Kaastrup (Denemarken) in Grade 2 en Julie Payne (Groot-Brittannië) in Grade 1 de titelverdedigers.

De deelnemende landen komen met hun allersterkste teams naar Rotterdam. Onder hen topruiters die niet zo vaak in het nationale team deelnemen, zoals Daniel Deusser en Christian Ahlmann (Duitsland) en Ben Maher en Scott Brash (Groot-Brittannië) die vrijwel nooit in FEI Nations Cup wedstrijden meerijden.

Andere paarden

Carl Hester en regerend Olympisch kampioene Charlotte Dujardin waren in 2011 dé smaakmaker en verrassing van het EK Dressuur in Rotterdam. Ze zijn er dit keer beiden weer bij, weliswaar met andere paarden.

“Dit is een ongekend sterk deelnemersveld,” zegt Fred Rozendaal, algemeen directeur van de EK’s in Rotterdam. “Op de Amerikanen na, die natuurlijk niet mogen starten tijdens deze EK’s, is nagenoeg de gehele top van de wereldranglijsten springen, dressuur en para-dressuur in Rotterdam over twee weken. Dat belooft mooie sport!”

Alle deelnemerslijsten en het programma vind je op rotterdam2019.com

Foto: Digishots

Reacties