Ingrid Hekkert: “Kijk eerst eens naar je eigen verbeterpunten”

Ingrid Hekkert: “Kijk eerst eens naar je eigen verbeterpunten”

Ingrid Hekkert en Leonora. Foto: Denise van der Plas

Na een hele nare val van haar paard, is Ingrid Hekkert ruim twee jaar aan het revalideren geweest. Toen ze merkte hoeveel baat ze had bij het werken met de Flexchair, besloot ze anderen te gaan helpen. Ze vertelt: “Het is echt een fantastisch mooi hulpmiddel voor mensen met nek- en rugklachten. Ik kocht zelf een stoel met een licentie en programma er bij, en ben trainingen gaan geven.”

Verder trainen

“Ik had een leuk, jong paard zadelmak laten maken en laten doorrijden. Toen ze thuis was stapte ik op. Drie kwartier later lag ik met een gebroken rug op de grond”, begint Hekkert over haar reis tot stabiliteitscoach. “Door mijn revalidatie kwam ik in aanraking met de flexchair. Deze heeft mij heel goed geholpen in mijn revalidatie. Na twee jaar was ik zover dat ik eigenlijk alles weer kon. Thuis ben ik verder gaan trainen. Toen dacht ik: ‘Hier kan ik ook andere mensen mee helpen!’. In eerste instantie verzorgde ik preventieve bedrijfstrainingen, maar er kwamen steeds meer ruiters met een hulpvraag naar me toe. Nu train ik voornamelijk sporters en dus ook veel ruitersporters.”

Heel klein

“Wat ik zo geweldig vind, is dat je in een hele korte tijd resultaat ziet”, vertelt Hekkert enthousiast. “Als ik trainingen geef beginnen we met een intake en een nulmeting. We kijken naar waar je rompstabiliteit staat op dat moment. We gaan aan het trainen en bij de vierde training meten we opnieuw. Dan zie je dat de rompstabiliteit al op een aanvaardbaar niveau zit. Ik merk dat mensen heel enthousiast worden als ze merken dat de kleine verbeterpuntjes die er zitten, ze enorm vooruit helpen. Dat vind ik echt fantastisch om te zien. Soms is het maar heel klein, bijvoorbeeld een voet die een beetje naar buiten gaat. Maar toch kan die voet zo veel invloed hebben op bijvoorbeeld een gebroken lijntje of een keertwending.”

Bewustwording

De reden dat Hekkert zo blij wordt van haar werk, is omdat ze er niet alleen ruiters maar ook hun paarden mee helpt. “Vaak zoeken we van alles en nog wat op: de zadelmaker, de fysiotherapeut, de ostheopaat en de tandarts. We trekken alles uit de kast, maar we kijken vaak niet naar onszelf. Ik vind dat je eerst naar jezelf en jouw verbeterpunten moet kijken. Het is gewoon heel belangrijk dat je je paard niet in de weg zit, jouw zit heeft een hele grote bijdrage.” Vaak is een actieve houding van de ruiter al een grote verbetering voor het paard. Hekkert: “Deze moet je in alles hebben: op je werk, in hoe je loopt en in hoe je zit. Je moet je heel erg bewust worden van die actieve houding. Hoe bewuster je wordt, hoe actiever je op je paard zit, en hoe beter je jouw buikspieren op de juiste momenten in de beweging aan- en ontspant.”

Eigen ervaring

Ook tijdens het rijden op haar Friese paard Leonora merkt de amazone veel voordelen van een goede core stability. “Ze is echt een super leuk en lief beest, maar ze is niet de makkelijkste. Ik krijg het niet cadeau, zeg ik altijd”, vertelt ze lachend. “Ik vind het heel erg leuk om dressuurmatig te rijden en hoop ook dat we binnenkort een keer een wedstrijdje kunnen gaan starten.” Ze vervolgt: “Ik geef af wen toe ook onbewuste signalen. Doordat ik zo bewust ben van wat ik nu eigenlijk aan het doen ben, herken ik de pijnpunten. Op een gegeven moment reden we een gebroken lijn, maar Leo viel steeds naar binnen. Ik vroeg me af hoe dat nu kon, maar ik kwam er achter dat ik het gewoon zelf deed! Ik zat gewoon met mijn verkeerde heup te duwen. Als je je bewust bent, worden de oefeningen ook vanzelf beter.”

Fantastisch leuk

Om een absoluut totaalpakket aan te kunnen bieden, is Hekkert afgelopen januari begonnen met een opleiding tot masseur. “Dat is een super mooie aanvulling op de trainingen die ik geef. Ik merk namelijk dat veel mensen heel erg gespannen zijn op hun nek en hun rug. Daarnaast vind ik het gewoon super leuk om mijn werk op deze manier voort te zetten. Om mensen te helpen met verbeterpunten waar ze tegenaan lopen. Of, om ze te helpen bij herstel van een blessure door een val, zowel fysiek als mentaal. Dit zodat de ruiters op een plezierige manier de sport kunnen blijven beoefenen”, stelt ze ambitieus. “Ik hoop dit nog jaren te kunnen blijven doen, ik vind het echt fantastisch leuk!”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Denise van der Plas

Vergelijkbare artikelen

Reacties