Ingeborg Schreur: ‘Rond Oud en Nieuw lijkt het hier oorlog’

Ingeborg Schreur: ‘Rond Oud en Nieuw lijkt het hier oorlog’

veulens

Twee veulens van rond de acht maanden oud zijn gewond geraakt toen op woensdag twee januari vuurwerk werd afgestoken in hun wei in Oldenzaal. Eigenaren Ingeborg en Frank Schreur zagen de dieren op hol slaan.

Eén veulen botste in paniek tegen een hek en sloeg over de kop, vertelt Ingeborg Schreur, wiens dochter Maybrett Schreur internationale dressuurwedstrijden rijdt en met haar paard Florijn H in het ZZ-Zwaar uitkomt.

Bosrand

De familie Schreur woont aan de rand van Oldenzaal.  “Voor ons is een park met onze weilanden en een tennisbaan. Om die weilanden zit een bosrand en daarachter de woonwijk. We wonen hier al 25 jaar en al tien jaar houden wij hier onze paarden. Onze buren hebben ook paarden.’

Al half november werd er nabij de weilanden volop vuurwerk afgestoken.”Begin december was het al echt ernstig. Er is een groep kinderen die in hun eigen wijk op straat geen vuurwerk kunnen afsteken, vanwege hun ouders en de buren. Zij zoeken hier bij ons de anonimiteit. Er is een groep die hier steevast komt, we zien ze steeds wegrennen. Als je ze aanspreekt, zeggen ze dat het een leuk spel is om de paarden bang te maken. Ze richten vuurpijlen op de stallen, die hebben we moeten barricaderen. Het was oorlog hier.”

Nu kan het wel weer

Uit voorzorg werden de sportpaarden van de familie in december ondergebracht bij maneges in de buurt. Twee veulens bleven thuis, maar kwamen niet in de wei. “Twee januari hebben we de paarden opgehaald en mochten de veulens weer een paar uur naar buiten. Ik dacht: Nu kan het wel weer. ’s Middags hoorde mijn man een enorme knal en zagen we de veulens op hol slaan. Ze kwamen met volle vaart aan en schoten met hun voorbenen onder het hek door. Een van hen maakte met de achterhand een salto over het hek. Het is echt heel hard gegaan. Door de klap is het hek dat met eikenhouten palen in de grond staat ontwricht.”

Op de foto

De dieren liepen wonden op aan hun benen en hebben overal schaafwonden. Ze zijn daarnaast erg gestrest. “Een van de paarden is kreupel, maar dat lijkt vandaag wat beter. De dierenarts heeft ze moeten sederen om de wonden schoon te maken en ze krijgen antibiotica. Pas over drie weken kunnen we ze op de foto laten zetten omdat er nu teveel zwelling op de benen zit. Daar ben ik het meeste bang voor; dat de knieën zijn  beschadigd. Als er botsplinters zitten, dan heb ik er niks meer aan.”

De merrieveulens van Vitalis en Feinrich zijn op een veiling aangeschaft met het oog op de topsport van dochter Maybrett. “Het zijn prachtige dieren en ik vind het heel verdrietig dat ze op zo’n jonge leeftijd misschien al kapot zijn. Als dat zo is, kan er wellicht nog met ze gefokt worden, maar daar hebben wij geen ruimte voor.”

Bos bloemen

De jongens die verantwoordelijk zijn voor het incident zijn bij de familie en de politie bekend. “Mijn man heeft er een een schop onder z’n kont gegeven en toen dreigde hij met aangifte wegens mishandeling. Inmiddels zijn ze wel tot inkeer gekomen en zijn ze een bos bloemen komen brengen. Die heb ik wel aangenomen, maar ze staan in de berging. Ik kan er niet naar kijken. De ouders zullen voor de dierenartskosten opdraaien.”

Schreuer bespeurt de laatste tijd een situatie waarin er steeds minder begrip is voor de schrikreactie die bij paarden kunnen worden veroorzaakt. Ook in het verkeer. “De dressuurpiste is bij ons aan de overkant, dus we moeten met de paarden een weg oversteken. En ook met de veulens moeten we over straat. Auto’s rijden gewoon met de maximale snelheid langs. Ik voel dat die trend steeds ernstiger wordt. Automobilisten wordt niet geleerd dat ze hun voet even van het gaspedaal halen. Je hebt als paardeneigenaar als het misgaat gewoon pech.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: archief Remco Veurink

Reacties