India van Lokven: “Ik train voor het rijden van wedstrijden”

India van Lokven: “Ik train voor het rijden van wedstrijden”

India van Lokven - Crackster S The Dutch Masters - Indoor Brabant 2019 © DigiShots

India van Lokven was in de dressuursport ontzettend succesvol met haar koffievos-kleurige pony Crackster S (v. Webster). Die is nu verkocht aan een jonge amazone in Spanje, maar het talent voor de toekomst staat al klaar. Van Lokven verschijnt nu in de ring met pony Hors-ink’s Il Divo (v. Brummerhoeve’s Levi H ) die ze opleidt voor haar broertje, maar de net vierjarige Lionell GR (v. Glamourdale) wordt haar nieuwe wedstrijdpaard. 

Passie

“Toen ik twaalf jaar was kreeg ik mijn eerste eigen pony Crackster. Sindsdien ben ik steeds meer van de sport gaan houden en nu is het zelfs zo dat ik als bijbaan ook met paarden werk”, begint de amazone te vertellen.

Successen met Crackster

India en Crackster ©Equigeniek

Mijn moeder en ik hadden Crackster eigenlijk tegelijk gevonden op Sporthorses. Hij stond helemaal in Groningen, best wel ver vanuit Brabant, maar eigenlijk wisten we na de eerste keer kijken al dat het een goede pony voor de toekomst zou zijn. We kochten hem en daarna hebben we eerst een jaartje rustig thuis getraind. Want ik kon echt nog niet heel goed rijden.” Vanaf het moment dat de combinatie in de wedstrijdring verscheen, ging het snel. “We hebben aan veel kampioenschappen deelgenomen en ook verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen.”

Indoor Brabant

“Op het eind ging het pas echt super goed! Op onze laatste Brabantse Kampioenschappen werd hij wel wat heet, dus wist ik niet of we wel naar Indoor Brabant zouden mogen. Maar het kwartje viel net goed. Helaas werd hij in de Brabanthallen nog heter, maar die ervaring had ik niet willen missen. Het meest trots ben ik dan ook op het feit dat we zo vaak op de Nederlandse Kampioenschappen hebben mogen rijden. De sfeer in Ermelo is altijd fantastisch, maar ook Indoor Brabant was super gaaf.”

Toppunt

Op het moment dat Van Lokven vanwege haar leeftijd niet meer bij de pony’s mocht starten, maakte ze de keuze om het toch met Crackster tussen de paarden te proberen. “De selecties en dergelijke gingen allemaal heel goed, maar bij een kampioenschap zie je toch wel goed het verschil tussen een pony en een paard. Crackster zat op dat moment echt op zijn toppunt, dus mijn moeder en besloten hem aan te bieden voor de verkoop. Maar dat betekende niet dat we hem ook echt zouden verkopen.”

Lionell GR ©Noortje Wijten Fotografie

Verkoop naar Spanje

Van Lokven vertelt verder: “Er zijn niet mega veel mensen geweest, maar op een gegeven moment waren er wel geïnteresseerden in het buitenland. Dat vond ik wel lastig. Spanje is wat dat betreft echt wel ver weg en het betekende ook meteen dat ik hem nog maar heel zelden zou zien. We hebben die mensen toch laten komen en we hadden er meteen een heel goed en fijn gevoel bij. Uiteindelijk hebben we hem dus toch verkocht. Hij heeft het daar super goed naar zijn zin en we gaan volgende week voor het eerst op bezoek”, vertelt de amazone enthousiast verder. 

Lionell GR

Toen ze nog met Crackster startte, had ze ook al een paard voor de toekomst aangekocht. Lionell GR was op dat moment nog niet zadelmak, dus dat moest eerst gebeuren. “Hij is net vier jaar geworden. Hij is nog zo jong en heeft veel tijd nodig. Op dit moment begint hij het wel allemaal te snappen, maakt hij grote stappen en zijn we wel bijna klaar om een keer op wedstrijd te gaan.” 

Zelf opleiden

Op dit moment start de amazone met de ook driejarige zwarte pony Hors-ink’s Il Divo. “We hebben hem eigenlijk voor mijn broertje gekocht, maar ik mocht hem zadelmak maken en opleiden. Dat heb ik altijd al eens willen doen, dus dat kwam mooi uit. Il Divo is super braaf, kan super springen en we starten op dit moment in de B dressuur. Ik train echt voor het wedstrijdrijden, dus het is heel erg leuk dat ik nu nog steeds weg kan. Als ik heel lang geen wedstrijden rijd ga ik het echt wel heel erg missen”, geeft de amazone toe. 

Veiliger gevoel

Il Divo © Noortje Wijten Fotografie

“Omdat ik bij mijn werk ook veel met jonge paarden bezig ben, wilde ik het zelf ook graag een keertje doen. Ik zie vaak het proces van het zadelmak maken tot het aanleren van de oefeningen en dat vind ik heel erg interessant. Om dat ook met Lionell GR aan te gaan vond ik nog net een stapje te hoog, met een pony is het toch een veiliger gevoel.”

Wedstrijdpaard

Over het einddoel is de amazone duidelijk. “In de toekomst wil ik hem wel naar het Z rijden. Het heeft veel tijd nodig, maar tegelijkertijd houd ik mijn ogen en oren open voor wat er tussendoor op mijn pad komt. Maar Lionell GR wordt wel mijn nieuwe wedstrijdpaard”, besluit de vrolijke amazone vastberaden. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: DigiShots

Reacties