Ilse van de Veerdonk: “Het is een clown, maar ik ben nog...

Ilse van de Veerdonk: “Het is een clown, maar ik ben nog steeds verliefd”

0 4615
Ilse van de Veerdonk en Enjoy ©Equigeniek

De nu 11-jarige Enjoy (v. Westpoint) groeide op in de wei naast het huis van Ilse van de Veerdonk. Ze maakte haar paard helemaal samen met haar vader zelf zadelmak en leidde hem op. Toen de ruin vijf jaar (?) oud was begon hij onder het zadel raar gedrag te vertonen, met als gevolg dat zijn amazone bang van hem werd. Nu is het vertrouwen weer helemaal terug, trainen ze voor het ZZ-Zwaar en is Van de Veerdonk nog steeds verliefd haar ‘clown’.

Aan huis

De amazone begint te vertellen: “Ik heb het geluk gehad dat mijn ouders na mijn tijd op de manege een pony voor mij hebben kunnen kopen. Van een pony kwam een paard, die heb ik tot en met het Z2 gereden en is toen verkocht naar Amerika. In de tijd dat we dat paard hadden hebben we Enjoy als veulen gekocht. We hadden een stuk grond en financieel was het mogelijk, dus zodoende dat hij op mijn pad kwam. Hij heeft dus als veulen drie jaar lang bij ons thuis in de wei gelopen samen met een andere hengst.”

Zadelmak maken

Toen Enjoy drie jaar was vond de amazone het tijd om hem zadelmak te gaan maken. “Ik dacht: ‘nou, ik kan het ook gewoon zelf proberen.’ En toen heb ik hem zelf zadelmak gemaakt. Hij stond toch al lekker drie jaar bij ons en ik had hem al kennis laten maken met een dekje en een dekentje. Ik had er zo veel vertrouwen in. Van het een kwam het ander en binnen no time zat ik er op”, lacht ze.

Protest

Ilse van de Veerdonk en Enjoy ©Equigeniek

Als drie- en vierjarige was Enjoy enorm braaf, maar de amazone was zich wel bewust van zijn karakter. “Het is een Westpoint x Ferro, uit een lijn die ik goed ken, dus wist ik ook dat hij niet de makkelijkste zou zijn. Het is een pittig paard, maar tot zijn vijfde ging het hartstikke goed. Ik ben in de B begonnen met wedstrijd rijden,​helemaal leuk, maar op een gegeven moment werd hij steeds vervelender. Hij ging in protest door te steigeren. Toen dacht ik: Iets klopt er niet. Hij is aan de hand zo braaf en lief, hoezo doet hij dan zo gek onder het zadel.”

Achter de teugel

Uiteindelijk bleek dat hij last had van het bit. “Zijn wolfskies groeide tegen het bit aan en hierdoor kwam hij ook zo in verzet. Als gevolg daarvan ging hij ook heel erg achter de teugel lopen. Enjoy heeft een korte hals met een lage en brede inzet en is gewoon een kort gespierd paard, maar het zag er dus heel snel uit alsof ik hem met zijn kin op zijn borst reed.

Voor mij voelde het alsof ik niks in mijn handen had. Zou ik mijn handen nog verder naar voren doen dan zou er een boogje in de teugel vallen en zou ik helemaal geen stuur meer hebben.”

Van achter naar voor

Van de Veerdonk vervolgt: “We hebben de tand laten trekken en ik ben daarna helemaal opnieuw begonnen. Ik zorgde voor een goed bit, een goed hoofdstel, ik wilde dat alles klopte. Destijds had ik les van Katja Gevers en vanaf dat moment hebben we ons echt volledig gericht op het van achter naar voren rijden om die neus er maar uit te krijgen.”

Subtop

Ilse van de Veerdonk en Enjoy ©Equigeniek

Op dit moment rijdt de combinatie in het ZZ-Licht. “Ik heb altijd gezegd dat de subtop niks voor mij is. Ik ben gewoon geen subtop-ruiter en daarbij vind ik het niet leuk om tegen professionals te rijden. Maar hij begint het nu wel heel goed te doen, ik weet het nog niet.”

Clown

Het meest trots is de amazone op het feit dat ze toch zijn blijven doorzetten. “Ik heb huilend naast hem gestaan omdat ik er niet op durfde. Nu kan ik overal alleen met hem naartoe en is het ons gewoon gelukt! Ik kan echt zeggen dat ik er helemaal doorheen ben gekomen. In het verleden ben ik het vertrouwen helemaal kwijt geweest en was ik serieus bang van hem, omdat ik niet kon verklaren waarom hij deed wat hij deed.” Toen kwam zijn dominante karakter ook tevoorschijn. “Hij wist dat hij kon winnen als hij steigerde. Daar doorheen rijden was heel moeilijk. Als ik dan in het zadel klom zorgde ik er altijd voor dat mijn vader erbij was. Daarnaast hebben mijn trainsters (Katja en Monique van den Heuvel) mij enorm geholpen door mij er een soort van doorheen te praten. Hoe bozer ik werd, hoe gekker hij ging doen, dus het belangrijkste was dat ik rustig bleef. Het is echt een clown, maar ik ben nog steeds hartstikke verliefd op mijn eigen paard. Anders zet je ook niet door”, besluit de amazone lachend.

Tekst: Elaine Duurham

Foto: Equigeniek

Reacties