Ilse van Asperdt: “Mijn doel is nu om van de zevens achten...

Ilse van Asperdt: “Mijn doel is nu om van de zevens achten te maken”

Ilze van Asperet

Eigenlijk besloot Ilse van Asperdt twee jaar terug de handdoek in de ring te gooien wat de paardensport betreft, maar toen ze onlangs op de merrie van haar vriendin stapte begon het toch wel weer te kriebelen. Ondertussen heeft ze de smaak weer te pakken en is ze niet alleen recreatief aan het rijden, maar is ze zich samen met de merrie Zitha (v. Candidat) aan het voorbereiden op volgend wedstrijdseizoen.

“Ik heb vanaf mijn tiende tot mijn zesendertigste altijd paarden gehad, maar toen ik twee jaar terug afscheid moest nemen van de laatste heb ik besloten dat ik er even klaar mee was”, geeft de amazone lachend toe. “Toch kwam ik afgelopen zomer terecht bij een vriendin en haar vriend die een paard hadden gekocht voor bosritten, zodoende ben ik Zitha bij gaan rijden”.

Veel pech

“Het is een hele lieve en werkwillige merrie. Ze is absoluut geen dooie en doet altijd haar best. In het verleden heeft ze een paar proefjes gelopen en een paar parcourtjes gesprongen, maar ze is nooit serieus uitgebracht”.

De amazone heeft in het verleden heel veel pech gehad met paarden. “Eigenlijk had ik het gevoel dat ik wel weer klaar was met rijden, totdat ik dus voor het eerst op Zitha zat. Op dat moment kwam ik er achter dat dat helemaal niet zo was. Toen ik stopte met rijden twee jaar terug heb ik ook altijd geroepen dat ik nooit meer de wedstrijden in zou, maar ook daar begon ik echt weer naar uit te kijken. Afgelopen zomer hebben we een keer een onderlinge wedstrijd gereden en zo ben ik er achter gekomen dat Zitha heel braaf is en het eigenlijk heel leuk doet”.

Voorbereiding

De combinatie had de smaak te pakken, maar toen gingen de wedstrijden op slot vanwege de coronamaatregelen. “Ik werd getipt door de eigenaresse van Zitha over de Hoefslag@Home-wintercompetitie dus we besloten om een video in te sturen, wat super leuk was om te doen. Het was lastig kiezen omdat de Licht-proef lijkt op de reguliere L2-proef en wij normaal L1 startten, maar het was heel toegankelijk omdat we zelf mochten kiezen. Ik heb uiteindelijk gekozen om de B proef in te sturen, wat een fijne proef was om te rijden. Normaal ben ik wel altijd van het rijden op ander terrein voor dit soort dingen, maar het was ook wel eens fijn om in onze eigen omgeving te kunnen rijden. Ondertussen heb ik besloten om straks officieel te gaan starten als het weer kan, dus dit was een mooi voorbereiding voor volgend jaar”.

Prettig beschreven

Voor Asperdt voelde de online competitie als een normale wedstrijd. “Er wordt wel wat van je verwacht op het moment dat de camera aan gaat. Natuurlijk kan je er voor kiezen om de proef tien keer over te rijden en opnieuw op te nemen als er iets niet goed gaat, maar dat hebben wij niet gedaan. Het was super fijn om mijn protocol terug te krijgen en ik was heel blij met de feedback die er op stond. Ik kon me goed vinden in het commentaar en het was over het algemeen allemaal heel prettig beschreven.  Naar mijn idee heeft iemand mijn proef gezien en echt de moeite genomen om er serieus naar te kijken, wat super fijn is”.

Iets actiever

Over haar protocol vertelt ze: “Ik had een hoop zevens dus ik was heel tevreden. Maar ik kreeg ook te lezen dat als ik mijn paard iets actiever zou gaan rijden, we van zevens achten kunnen maken. Als de achterhand er meer onder komt en Zitha iets meer gedragen gaat lopen, wordt het beeld automatisch ook stiller. Natuurlijk wist ik dat al, maar toen ik dat op mijn protocol zag werd ik nog gemotiveerder om er hard mee aan de slag te gaan. Ik wil mijn cijfers omhoog krijgen en uiteindelijk dikke winstpunten rijden als we volgend jaar gaan starten”.

De amazone stond een tijd eerste in het klassement, maar is ondertussen van haar plekje gestoten. “Misschien stuur ik nog een B proef in om te kijken of we weer bovenaan kunnen eindigen”, lacht ze. “Aan de andere kant wil ik misschien aan het eind van de wedstrijd ook wel een proef in de Licht-categorie insturen. Dan gebruik ik deze maand nog om te trainen en kunnen we dan hopelijk onze punten wat omhoog halen”.

Goed de ring in

Het doel van Asperdt is om vanaf volgend jaar wat vaker te gaan rijden en uiteindelijk officieel te starten. Als je meedoet met de Hoefslag@Home-wintercompetitie maak je kans op vele prijzen, waaronder een waardebon van €1000,- voor op maat gemaakt Kingsley rijlaarzen. “Toen ik twee jaar geleden stopte met rijden heb ik al mijn paardenspullen weg gedaan, dus ik kan wel wat nieuws gebruiken. Als we dan weer op wedstrijd gaan kan ik met echt mooi laarzen de ring in, in plaats van met de oude springlaarsjes die ik nu steeds aan heb”, sluit ze enthousiast af.

Klik hier voor meer informatie over de Hoefslag@Home-wintercompetitie. Een video insturen kan via de website van WeAllRide.

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Sportpaardenfoto.nl/ Burnie Nieuwland Witteveen

Reacties