IJsbrand Chardon: “Mijn kinderen wilden me wel eens zien springen!” *video*

IJsbrand Chardon: “Mijn kinderen wilden me wel eens zien springen!” *video*

IJsbrand Chardon archiefbeeld van © DigiShots - Dirk Caremans

Na 24 jaar niet echt meer gereden te hebben, stapte IJsbrand Chardon zelf weer eens op het paard. En niet op zomaar een paard, maar op het naar hem vernoemde paard IJsbrand (v. Denzel van ’t Meulenhof). “Mijn kinderen hadden alle verhalen uit Deurne wel gehoord, maar hadden me door mijn ongeluk nog nooit zien rijden”, vertelt hij vrolijk. “Zij wilden me wel eens zien springen!”

Ongeluk op skivakantie

“Ik heb de beroepsopleiding in Deurne gedaan, en dan moet je natuurlijk ook gewoon rijden”, begint de menner te vertellen. “Ik heb dan ook altijd gereden en lessen gegeven. Tot we in 1996 op skivakantie gingen, en ik door een ongeluk mijn rug op twee plaatsen brak. Dat was wel even kritiek. Het mennen ging al vrij snel weer, ik had een aangepast kussen en een soort ruggesteun. Dat jaar was dan ook het WK, dus ik was vooral daarop gefocust. Een jaar later ben ik weer op een paard gaan zitten. Het was alleen een paar rondjes stappen, maar ik had daarna zo’n last van mijn rug. Die pijn hield ook echt een paar dagen aan, dus mijn fysiotherapeut zei ook: stop er maar mee.”

Van alles gedaan

In de tussenliggende 24 jaar heeft Chardon nog een paar keer geprobeerd het rijden weer op te pakken. Alle keren in korte stukjes van maar 10 minuten. “Nadat het iedere keer zo’n zeer deed dacht ik: ik kap er mee. Maar ja, je bent instructeur en je hebt gereden alleen je kinderen hebben dat nooit gezien. Als zij bezig zijn met springen of eventing bemoei ik me er wel eens mee. Dan zeggen ze altijd: ‘Pa, ga zelf eens op het paard!’. Ze hoorden natuurlijk allerlei verhalen uit Deurne, en dat dat best redelijk ging. We hadden al van alles gedaan: Bram had nog nooit met een meerspan gereden dus hij ging met een zesspan rijden. Daarna pakte ik een 12-span, Bram weer een 14-span en kwam Doron Kuipers mennen.”

Smaakt naar meer

Kortom: Chardon was zelf ook aan de beurt om echt eens wat anders te doen. “Ik zat op een fantastisch paard, opgeleid door mijn dochter Jeannette. De zus van Paulien, Yolande van Dijk, heeft hem gefokt en naar mij vernoemd. Sinds hij hier op stal is, heb ik beloofd dat ik er eens op zou rijden. Dat wilde ik in verband met mijn rug wel pas doen als hij echt op niveau was. Nu is hij super goed afgericht, en staan er geen wedstrijden op de planning. Daarom kon ik het risico van een zere rug wel nemen. IJsbrand is echt een wereldpaard en nadat Jeanette hem had losgereden, sprong ik binnen vijf minuten mijn eerste hindernis. Ik heb zo’n 20 minuten gereden, en heb er totaal geen last van. Dat smaakt dus zeker wel naar meer!”

Nog niet verleerd

Of hij het na al die jaren niet een beetje spannend vond om weer op te stijgen? “Als je zo’n paard hebt als IJsbrand is het niet spannend. Daarnaast moest ik echt wel op M/Z niveau springen toen ik afstudeerde, dus het zou gek zijn als ik nu alles kwijt was. Het was eigenlijk helemaal niet onwennig. Naar aanleiding van het filmpje dat ik op Facebook plaatste stuurde mijn oud-instructeur Cor Loeffen een berichtje: “Ik zie dat je het nog niet verleerd bent, ik heb toch altijd al gezegd dat je er aanleg voor had?”. Dat was natuurlijk een heel mooi compliment. Ook Albert Voorn complimenteerde me nog, en hij is vrij kritisch. Als hij het niet goed vindt, dan is hij daar ook echt wel heel duidelijk over.”

Perfectioneren

De menpaarden bij Chardon paardensport worden ook drie keer per week onder het zadel gereden. “Dat vind ik belangrijk, dan worden de paarden veel losser en nageeflijker. Wie weet kan ik dat nu ook weer wat meer zelf gaan oppakken.” In tijden van het Coronavirus zijn er meer mensen thuis in huize Chardon, waardoor er ook meer tijd is voor leuke dingen. “Normaal gesproken studeert Edith bijvoorbeeld in Utrecht, maar zij is nu ook thuis. Ook zijn we anders wel 25 of 26 keer per jaar weg, en dan vaak ook wel dagen of weken van huis. De paarden moeten nu wel gewoon training hebben, we zijn aan het perfectioneren. Anders krijgen we volgend jaar ‘de deksel op de kop’.”

Bekijk hieronder de video van IJsbrand Chardon te paard.

After 25 years without riding, because of a back injury with a skiing accident, back in the saddle. Riding my daughters horse “Ijsbrand”!🎥Chris van Rooij

Geplaatst door Ijsbrand Chardon op Zaterdag 30 mei 2020

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: © DigiShots – Dirk Caremans

Reacties