Van den Hurk vecht voor paard: ‘Dit moest de grote klapper worden’

Van den Hurk vecht voor paard: ‘Dit moest de grote klapper worden’

0 2656
springen
foto: Remco Veurink

Het justitieel beslag op het geld en de goederen van de Spaanse springpaardenhandelaar José Javier Salvador heeft grote nadelige gevolgen voor fokker, ruiter en handelaar Joost van den Hurk. Zijn fokproduct Fortuna staat bij Salvador op stal om verkocht te worden en het OM is van mening dat het paard dus bij het beslag hoort. Vanmiddag behandelde de Bossche rechtbank de klacht die Van den Hurk tegen het OM had ingediend. 

Kosten voor Salvador

Het zou een financiële klapper moeten worden. Joost van den Hurk werd indirect benaderd door de Spaanse springpaardenhandelaar José Javier Salvador of hij er voor voelde zijn getalenteerde fokproduct Fortuna (Eldorado van de Zeshoek x Casantos) via diens netwerk te verkopen.

In mei 2016 komen de fokker en de Spanjaard tot een mondelinge overeenkomst dat Fortuna door Salvador op wedstrijd zal worden uitgebracht en dat bij verkoop de eerste 75.000,- euro aan Van den Hurk toe zullen komen. De overige opbrengst zou tussen de fokker en Salvador gedeeld worden.

In ruil voor een deel van de opbrengst staat Fortuna op kosten van Salvador bij hem in training en ook de wedstrijdkosten worden door de Spanjaard betaald.

Maar ondertussen ligt er al driekwart jaar conservatoir beslag op het paard en kan Van den Hurk het OM er maar niet van overtuigen dat het paard aan hem toebehoort en niet aan Salvador.

Beslag op Fortuna, maar Van den Hurk weet van niets

Op 29 juli vorig jaar doet het Openbaar Ministerie een inval bij de springstal van Salvador in Valkenswaard en legt beslag op de stal, de bankrekeningen en de paarden van de Spanjaard.

Een van de paarden is de dan zesjarige stermerrie Fortuna van fokker Joost van den Hurk en ook op deze merrie legt het OM beslag. Maar het OM informeert Van den Hurk niet over het beslag op Fortuna. Daar komt de fokker pas in november achter wanneer Salvador hem daar zelf van op de hoogte brengt.

‘Salvador heeft toen een verklaring opgesteld dat onze samenwerking beëindigd was en ik het paard weer mee kon nemen’, vertelde Van den Hurk vanmiddag aan de rechter in Den Bosch. Maar daar stak het Openbaar Ministerie een stokje voor.

Salvador in FEI-paspoort

Dat is namelijk van mening dat Van den Hurk onvoldoende kan aantonen dat hij de eigenaar van het paard is. Dat Van den Hurk als fokker in het paspoort van Fortuna staat en dat de merrie al sinds 2015 te koop wordt aangeboden op de website van Van den Hurk vindt de Officier van Justitie weinig overtuigend: ‘Sinds 2015 kan het paard allang verkocht zijn en Van den Hurk kan niet aantonen middels bijvoorbeeld facturen dat het paard nog in zijn eigendom is sinds het bij Salvador op stal staat.’

Dat Van den Hurk en Salvador een mondelinge afspraak over de opbrengst van Fortuna hebben maakt het voor Van den Hurk lastig om aan te tonen dat Fortuna nog van hem is.

Voor het OM blijft het aannemelijk dat Salvador wel degelijk de eigenaar van Fortuna is; in het FEI-paspoort dat voor de merrie is aangevraagd staat namelijk Javier Salvador Stables B.V. als ‘owner’ geregistreerd. Dat een paardenpaspoort voor de Nederlandse wet niet geldt als een bewijs van eigendom, zoals ook de advocaat van Van den Hurk Mr Dirk Lamers in de rechtbank bepleitte veegt de Officier van Justitie van tafel.

‘Op het formulier van de aanvraag van een paspoort stelt de FEI duidelijk dat de gegevens van de eigenaar moeten kloppen’, aldus de Officier. Maar volgens Van den Hurk kan iedereen zichzelf als eigenaar opgeven bij de aanvraag van een FEI-paspoort.

‘Als ik een paard van u in training heb kan ik vandaag een FEI-paspoort aanvragen op mijn naam. Als dat echt zou betekenen dat ik dan ook de eigenaar ben van het paard kan ik mijzelf verrijken met uw paard’, beargumenteert Van den Hurk.

‘Fortuna is van Van den Hurk’

Daarnaast heeft Salvador ook al aan het OM verklaard dat Fortuna aan Van den Hurk behoort en dat het feit dat hij als eigenaar in het FEI-paspoort staat een fout is waar hijzelf voor verantwoordelijk is. En volgens Van den Hurk heeft zelfs de Fiod aan hem bevestigd dat Fortuna ‘heel duidelijk’ zijn paard is. ‘U houdt maar vast aan het FEI-paspoort, terwijl er zoveel verklaringen zijn die Van den Hurk als eigenaar aanwijzen’, stelt Mr Lamers.

Van den Hurk wil ondertussen zijn paard zo snel mogelijk terug; Salvador heeft geen enkel belang meer bij de merrie en schiet volgens de fokker tekort in de training van het springpaard. Daarnaast heeft Van den Hurk een koper voor Fortuna maar kan hij het paard niet leveren.

‘Dat kan wel’, luidt het antwoord van de Officier van Justitie. ‘Alleen moet de opbrengst dan zolang bij het OM  worden geparkeerd.’ En dat wil Van den Hurk niet. ‘Ik heb niets met de verdenkingen van de Fiod te maken. Ik wil mijn paard terug en er verder niets meer mee te maken hebben.’

OM stelt 500.000,- ter beschikking

De Officier van Justitie blijft bij haar standpunt dat Fortuna staat waar ze hoort te staan: bij Salvador op stal. Evenmin is ze van mening dat het Fortuna daar aan de hoognodige training ontbreekt of in waarde zakt. ‘Het OM heeft 500.000,- euro ter beschikking gesteld aan Javier Salvador om ervoor te zorgen dat de paarden de juiste training krijgen en op wedstrijd kunnen worden uitgebracht.’

De rechter doet over twee weken uitspraak in de klacht van Van den Hurk tegen het Openbaar Ministerie. Aanstaande woensdag staat een kort geding van Van den Hurk tegen het OM over dezelfde kwestie op de rol.


Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan. 

Reacties