Horse and Hunk I ‘Sommige paarden hebben meer volgers dan de modellen’

Horse and Hunk I ‘Sommige paarden hebben meer volgers dan de modellen’

0 2701
horse and hunk

Het begon als een afstudeeropdracht voor de opleiding hippische bedrijfskunde, maar inmiddels is de Horse and Hunk kalender niet meer weg te denken uit menig zadelkamer of manegekantine.

Initiatiefneemster Fianne Imminga is er bijna het hele jaar rond mee bezig.

Bekende paarden

Geen vervelende taak overigens, want Imminga doet het selecteren van de paarden èn de modellen helemaal zelf. “Het kiezen van de paarden is nog makkelijker dan het kiezen van de mannen,” vertelt ze. “De eigenaren, meestal meiden, vinden het onwijs leuk om hun paard in de kalender terug te zien. Daarvoor reizen ze stad en land af voor de fotoshoots. Sommige paarden zijn zo bekend dat ze op social media meer volgers hebben dan de modellen.”

Stoere mannen

Imminga moest elf jaar geleden voor haar opleiding een hippisch product verzinnen. Met een groepje andere studenten verzon ze een kalender, waar in plaats van de gebruikelijke schaars geklede vrouwen, stoere mannen op stonden. “We wilden een kalender maken met mannen, speciaal voor paardenmeisjes. Die twee dingen wilden we combineren. In het eerste jaar verkochten we een kleine oplage, waarvan de opbrengst naar Brook Hospital ging. Een goed doel met affiniteit met paarden en ezels sloot mooi aan. Ik heb het concept de jaren erna doorgezet. Het was ontstaan als grapje, maar ik vond het veel te leuk om te doen en om de kalender te maken. Het goede doel is gebleven.”

Al in april begint de productie van de kalender van het jaar erop. “Dan doen we fotoshoots tot juli ongeveer,” vertelt Imminga. “In september gaat de Horse and Hunk kalender naar de drukker en vervolgens ligt hij ongeveer tot Valentijnsdag in de winkel.”

horse and hunk

Goede sixpack

Het selecteren van de modellen doet Imminga zelf. “In de eerste editie stonden voornamelijk broers, neven en buurjongens. Het begon natuurlijk heel klein, met een goede sixpack mochten ze erop. We krijgen na een oproep via social media veel aanmeldingen. Dit jaar zo’n vierhonderd. Omdat de kalender inmiddels een naam heeft, gaat het werven makkelijker. De modellen weten vaak ook weer iemand en zo gaat het via via door.”

Veel variatie

De initiatiefneemster van Horse and Hunk zorgt dat er van alles op de kalender staat. “Mannen met lang en kort haar, een tatoeage. Ik zorg voor veel variatie. Als de modellen kunnen paardrijden, is dat een voordeel. Het hoeft niet per se, maar dan kunnen we wat actiefoto’s maken, waarop ze galopperen of springen of iets geks doen. En anders staan de paarden stil aan een longeerlijn bijvoorbeeld, of staat het model ernaast. Het gebeurt geregeld dat de modellen zeggen dat ze niet bang zijn, maar dan vinden ze een paard in het echt toch wel groot. Dan zijn het best grote en getrainde mannen, maar willen ze graag achter een hek. In dat geval kunnen we ook een kwartiertje grondwerk doen. Een model dat echt geen paarden gewend is, kan lastig zijn. Dan staat er soms weleens een paard op een teen.”

De Horse and Hunk kalender is te koop bij vele ruitersportwinkels en online via horseandhunk.nl.

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan

Foto: Horse and Hunk

Reacties