Hooi blijkt oorzaak van twee dopingpositief geteste paarden

Hooi blijkt oorzaak van twee dopingpositief geteste paarden

hooi, voer

Op de Spaanse internationale wedstrijd Carmona CSI2* in februari dit jaar, werden twee paarden doping-positief getest. Het ging daarbij om For Fun (v. Harley VDL) welke aan de start kwam me onder de Finse Ville Peltokoski en de door de Slovenische Gaj Riossa gereden Fomarku (v. Opan).

Het FEI Tribunaal maakt nu bekend dat de verboden stof door middel van het hooi terecht kwam bij de dieren. Dit verstrekte de wedstrijdorganisatie hen toentertijd.

Synephrine

Het verboden middel Synephrine komt in verschillende landen voor in natuurlijke planten. Mensen gebruiken het regelmatig als hulpmiddel bij het afvallen. Synephrine onderdrukt het hongergevoel, verhoogt het hartritme en kan vaatvernauwing veroorzaken.

Specified substance

Omdat Synephrine voor kan komen in natuurlijke bronnen, staat het middel als een ‘specified substance’ op de lijst van verboden middelen van de FEI. Dat betekent dat het in principe een verboden middel is, maar dat de FEI extra flexibiliteit verleent wanneer een paard positief getest blijkt.

Zowel Peltokoski als Riossa konden aantonen dat ze het hooi bij de wedstrijdorganisatie hadden gekocht. Vervolgens liet de wedstrijdorganisatie enkele overgebleven balen hooi testen in Cambrige. Hieruit bleek dat dit hoogstwaarschijnlijk het verboden middel met zich mee bracht.

Niet verantwoordelijk

Beide ruiters worden niet verantwoordelijk geacht voor de positieve dopingtest. Dat betekent dat zij niet geschorst zijn en geen sancties opgelegd krijgen. De behaalde resultaten tijdens Carmona CSI2* zijn teruggetrokken en het prijzengeld moesten ze inleveren.

 

Bron: Horse&Hound

Foto: Jessica Pijlman

 

Reacties