Hongaarse springruiter drogeert paarden collega’s

Hongaarse springruiter drogeert paarden collega’s

0 795
Gabor Szabo - Timpex Bolcsesz
Gabor Szabo - Timpex Bolcsesz FEI European Championships Aachen 2015 © DigiShots

De Hongaarse springruiter Lazlo Toth Jr. heeft de paarden van twee collega-ruiters gedrogeerd om zo een plek in het Hongaarse team te veroveren. Toth Jr. wilde in 2017 koste wat het kost naar het Europees Kampioenschap, meldt Horse & Hound.

Timpex Bolcsesz, van Gabor Szabo Jr, en Chacco Boy, van Mariann Hugyecz, werden in augustus 2017 positief getest op het narcosemiddel acepromazine (ACP) tijdens een wereldbekerkwalificatie in Bratislava, Slowakije. Beide ruiters verzochten om een onderzoek bij de officials omdat bij de paarden sporen van het gebruik van naalden werden gesignaleerd. Ze trokken hun paarden ook terug voor de Grand Prix de volgende dag.

Appel en een spuit

Ooggetuigen verklaarden dat ze Lazlo Toth Jr. uit de box van Timpex Bolcsesz hadden zien komen. Toth Jr. was op dat moment reserve van het Hongaarse team. Attila Bor, groom van de Hongaarse ruiter Gyula Szuhai, zag Toth in de nabijheid van de stal met een appel en spuit in zijn hand.

De politie werd erbij gehaald en de eigenaar van Timpex Bolcsesz deed aangifte.

Toth Jr. werd door de Hongaarse ruitersportbond geschorst. In een verklaring aan het FEI-tribunaal schrijft de Hongaarse bond: ‘Wij denken dat er een verband is tussen het betreden van de box van het paard door Toth en het afwijkende gedrag van het paard. Dit is ook door camera’s vastgelegd en wordt bewezen door het positieve testresultaat.’

Bij Chacco Boy waren de sporen van injecties zichtbaar en het gebruik ervan is ook bewezen door nader onderzoek.

Niet verantwoordelijk

Het tribunaal van de FEI concludeert nu dat de ruiters niet verantwoordelijk zijn voor de positieve dopingtest van hun paarden. Ze werden niet beboet of geschorst, maar de eerdere resultaten van de wedstrijd in augustus werden geschrapt en ze kregen bovendien te maken met juridische kosten.

Volgens het tribunaal is het zeer aannemelijk dat Laszlo Toth schuldig is aan ‘sabotage’ om een plek in het Hongaarse team te veroveren. Het tribunaal onderneemt stappen zodra de Hongaarse ruitersportbond in de zaak voldoende bewijsmateriaal heeft.

Bron: horseandhound.co.uk

Foto: DigiShots

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 52)

Reacties