Hoefslag & NAF I Schoonheidstips van Diederiks groom

Hoefslag & NAF I Schoonheidstips van Diederiks groom

De stoere KWPN-hengst Impression staat op de poetsplaats als we binnenkomen bij Stal Van Silfhout in Lunteren. Joyce Specht is de groom van Diederik, zij zorgt er voor dat Impression en de andere paarden die hij rijdt tip top in orde zijn.

Impression lijkt wel te weten dat hij super knap is. “Knap is hij, hè”, begroet Joyce ons. Dat kunnen we alleen maar beamen. Impression is een plaatje van een paard, met zijn atletische lijf, lange benen en imponerend front.

Debuut in de Lichte Tour

De Don Schufro-zoon is één van Diederiks toekomstige sterren: “Na ons zilver op het NK ZZ-Zwaar vorig jaar heeft hij dit jaar zijn debuut in de Lichte Tour gemaakt, en ja, hij doet gewoon alles! Hij heeft veel power en souplesse én zijn instelling is top. We zijn in de race voor het WK voor zevenjarigen. En daarna… ik denk dat hij alles in zich heeft wat een Grand Prix-paard nodig heeft.”

Toen Joyce bij Stal Van Silfhout aan de slag ging, drie jaar geleden, was Impression nog een jonge hond. “We moesten elkaar een beetje leren kennen. Hij was nog wat onbehouwen en ik moest duidelijk maken: ‘Tot hier en niet verder’. Maar al snel werd hij één van mijn favorieten. Het is zo’n lief paard! Ik ben ook super trots op hem als hij de ring uit komt en het goed gedaan heeft. Hij is toch ook een beetje ‘mijn’ paard hè”, lacht ze.

NAF Farrier Solution

Ze haalt een zachte borstel over het glimmende velletje van de donkerbruine hengst en maakt zijn hoeven schoon. Voordat Diederik gaat rijden, brengt ze nog een lik NAF Farrier Solution aan. “Om de hoeven in
goede conditie te houden en bacteriën te doden”, legt ze uit. “Zijn hoeven zijn prima, maar we hadden er hier ook een paar met slechte hoeven, met brokkelende randjes, scheuren of slechte stralen, en dit spulletje helpt echt. Het is ontwikkeld in samenwerking met hoefsmeden. Je kunt het makkelijk aanbrengen met het kwastje dat in de dop zit, en het druipt niet.”

Ze zadelt ‘Impie’, zoals de hengst liefkozend genoemd wordt, op. Voordat Diederik opstapt, controleert hij nog even het bit en het bontje om de singel en hij singelt zelf na. “Gewoonte”, zegt hij. “Ik vertrouw Joyce honderd procent, maar zo doe ik het nu eenmaal.”

Stal- én wedstrijdgroom

Joyce loopt met de hengst mee naar de buitenbaan. “Zonder mij gaat hij niet naar binnen”, vertelt ze. “Een
dingetje van hem, we accepteren zoiets maar en maken er geen punt van.” Het leuke aan haar werk bij
Van Silfhout vindt ze, dat ze de paarden extra goed leert kennen als stal- én wedstrijdgroom. “Diederik
rijdt tien tot veertien paarden per dag; dan is verzorgen, op- en afzadelen, in de paddock of wei
zetten en longeren lopendebandwerk voor mij. Als we op concours zijn, kan ik meer tijd met de paarden
doorbrengen. En vooral deze houdt van aandacht, hè Imp? Even aan de hand stappen of grazen, even kroelen …”

Dat laatste bevalt de hengst duidelijk heel goed. Hij laat al snel zijn lip hangen, ten teken dat hij volkomen ontspannen is. Elk paard heeft zo zijn eigen gewoontes, aldus Joyce. “Impie klappert met zijn lippen als ik hem naverzorg. Expression laat zich flink gelden op vreemd terrein, maar ’s middags neemt hij de tijd voor een dutje. Hij gaat dan een uur lang helemaal ‘uit’. Op die manier spaart hij zijn energie voor in de ring.”

Finishing touch

Over wedstrijden gesproken: wat altijd mee gaat in de concourskist, is NAF Shine on Coat-spray, om het
paard extra te laten glimmen. “Voor de finishing touch, zeg maar.”

Op wedstrijd Joyce wil ook nog graag laten zien hoe ze een paard klaarmaakt voor een wedstrijd, show of
clinic. Hiervoor mag de dit jaar goedgekeurde hengst Master Maserati (v. Glock’s Toto Jr.) model staan. De
driejarige vos heeft vanwege corona geen test gelopen, maar volgens Diederik zou hij daarin hoge ogen
gegooid hebben. De ‘looks’ heeft de koffievos sowieso.

Joyce: “Uiteraard moet een paard er op zijn mooist uitzien voor een presentatie. Ik spuit de paarden af na het werk als ze gezweet hebben, dus echt vies zijn ze nooit. Maar voordat ze op pad gaan, worden ze de dag van tevoren gewassen met een verzorgende shampoo. De staart en manen houden we eveneens schoon en netjes, met NAF Silky mane and tail. Dat zorgt ervoor dat je ze gemakkelijk kunt door borstelen. Het bevat geen siliconen, zodat de haren niet afbreken. Eventueel gebruiken we een anti-klit spray.”

Braid it up

Voor het invlechten adviseert Joyce NAF Braid it up, ook een spray met een fijne verstuiver. “Braid it up
maakt de manen iets vochtig; het voorkomt pluizen, zonder dat de manen glad of stug worden waardoor je ze niet meer kunt vlechten.” Maserati toont zich een welopgevoed heerschap. Hij geniet van zijn schoonheidsbehandeling.

“Zo mannetje”, klopt Joyce hem op de hals. “Jij kunt de show stelen zo!”

www.naf-equine.eu

 

Reacties