Hoefslag Academy Masterclass: Jarko Dun ‘de hals als balansboog’

Hoefslag Academy Masterclass: Jarko Dun ‘de hals als balansboog’

0 1266
Jarko Dun
Jarko Dun Foto: Remco Veurink
Als topruiters winnen, lijkt dat allemaal vanzelf te gaan. Maar zo is het bijna nooit. Hard trainen en goed management gaan er aan vooraf. Een fysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen. Dat bleek tijdens de presentatie van fysiotherapeut Jarko Dun tijdens de Hoefslag Academy Masterclass.

Weggedrukte rug

Tegelijk met fysiotherapeut Jarko Dun komt dressuuramazone Milou Aten binnen. Ze neemt haar Lichte Tour merrie Equi Forma’s Ubibi (v. Gribaldi) aan de hand mee. Ubibi heeft nog geen zadel op en dat is met een reden. ‘Milou belde mij op enig moment of ik eens naar haar paard wilde kijken. Het probleem was dat haar paard iedere keer weer terugviel in een oude blessure. Na het paard te hebben bekeken, viel een aantal dingen op. Er waren wat afwijkingen in het bekken en de spanning in de rugspieren was veel te groot. Om dat te verklaren bekijken we het paard op stand, en dan zie je direct de wat weggedrukte rug.’

Losse zwabber

‘Hoe vertaalt zich dat in de training? Om dat te begrijpen is enige kennis van de anatomie van het paard nodig. Ik heb de hals van een paard meegenomen’, vervolgt Dun, terwijl hij het skelet van de hals tevoorschijn tovert. Hij vervolgt: ‘Hier werk je dus de hele dag op in. Het is een verzameling van zeven halswervels. Ik heb er voor de gelegenheid een tuinslag van de Gamma in gedaan. Die tuinslang is nu eigenlijk de vervanging van het ruggenmerg. Zo bootsen we de werking van de hals goed na. Waarom neem ik nu juist de hals mee? Om te laten zien dat die hals alle kanten op kan buigen. Zonder enkel probleem, en zonder heel veel moeite. Deze flexibele hals gaat daarna over in het borstwervelgebied. En dat gebied is veel starder, want daar zitten allemaal ribben omheen. Dus als je het anatomisch bekijkt dan heb je een vrij star midden gedeelte waar een losse zwabber van een hals voor staat. En wat krijg je als je van los naar vast gaat? Dan krijg je een breekpunt. Bij de hals ligt dat breekpunt op de zevende halswervel, dat is de laatste halswervel aan de kant van het borstwervelgebied. Dat is het punt waar anatomisch gezien de meeste problemen ontstaan, zodra je je paard gaat rijden.

Serieuze training

Hoefslag oktober
Hoefslag oktober. In deze uitgave leest u alle achtergronden van de clinic van fysiotherapeut Jarko Dun tijdens de Hoefslag Acadamy Masterclass.

Deze boeiende clinic vond plaats tijdens de Hoefslag Acadamy Masterclass en is eigenlijk een echte ‘must read’ voor iedereen die serieus bezig is met de training van zijn paard. Je kunt het complete artikel terug vinden in Hoefslag oktober. Heb je deze gemist? Geen probleem, je kan hem kopen in de betere boekhandel of online bestellen via www.paardenmagazines.nl

Foto: Remco Veurink
Bron: Hoefslag

Vergelijkbare artikelen

Reacties