H-Lucky Retto beste IBOP-springmerrie van 2018

H-Lucky Retto beste IBOP-springmerrie van 2018

0 229
springen ibop algemeen

414 KWPN-springmerries namen het afgelopen jaar deel aan één van de 23 IBOP’s. Van deze 414 merries slaagden 296 merries. De gemiddelde score waarmee deze merries de IBOP volbrachten bedroeg 77,5 punten. H-Lucky Retto (v.Bernini) behaalde een score van maar liefst 91,5 punten; dit was de hoogste score in twaalf jaar.

Hoofdleveranciers

Niet één maar twee hengsten mogen zich hoofdleverancier van de IBOP noemen. Zowel Numero Uno als Eldorado van de Zeshoek hadden beiden zeven nakomelingen aan de aanlegtesten meelopen. Gevolgd door Zirocco Blue VDL en Harley VDL met zes dochters en Quintender met vier merries. 31 merries scoorde 80 punten of hoger tijdens de IBOP, Emir R is van deze ranking topaanvoerder met drie nakomelingen die 80 punten of hoger scoorde. Eldorado van de Zeshoek volgt met twee nakomelingen.

H-Lucky Retto

H-Lucky Retto behaalde 9,5-en voor reflexen, techniek en vermogen en 9’s voor de instelling, rijdbaarheid en aanleg als springpaard. Inspecteur Bart Henstra: “Wát een geweldige merrie, dit heb ik nog nooit eerder mee gemaakt in de IBOP. Ze heeft een hele fijne galop met daarin veel kracht en balans. En wat haar zo uniek maakt is de combinatie van extreme voorzichtigheid, heel veel overzicht én vermogen. Als ze wat dicht bij de hindernis kwam, was ze zó onwaarschijnlijk vlug. En ze werd heel goed voorgesteld door Nathalie van der Mei. Ze liet een hele constante verrichting zien, elke sprong goed met de schoft naar boven en ze heeft bloed op precies de goede manier. We hebben vaker goede paarden in de IBOP maar dit was echt een klasse apart!”

Levita PB Z en Charande

Met een totaal van 85 staat Levita PB Z (v.Levisto) op de tweede plaats. Deze halfzus van de KWPN-erkende Grand Prix-hengst Carrera VDL (v.Cardento) viel vorig jaar zomer al op tijdens de Centrale Keuring van Noord-Holland. Op de derde plaats geen drie-, vier- of vijfjarige merrie maar een, inmiddels, twaalf jarige merrie. Op de IBOP in Asten werd bewezen dat het zeer lonend kan zijn om met een oudere merrie naar de IBOP te gaan. Zo sprong L’Esprit-dochter Charande naar een topscore van 84,5 punten.

Bron: KWPN

Reacties