HK KWPN: Zoeken naar de complete hengst

HK KWPN: Zoeken naar de complete hengst

Website

Na drie dagen dressuurhengsten keuren kwam vandaag de commissie springen weer tevoorschijn tijdens de eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring. In totaal twintig hengsten uit een aanbod van 51 verdienden een doorverwijzing naar de hoofdkeuring in Den Bosch. Het was een dag met veel hengsten die een gewone indruk achterlieten en een paar, die wel sterk voor de dag kwamen. Opvallend was de frisheid die de hengsten ten toon spreidden. De commissie nam regelmatig de tijd om de 2,5-jarigen eerst wat stoom af te laten blazen. Juryvoorzitter Daan Nanning: ‘Het was wat moeilijk vandaag om de complete paarden te vinden en we moesten op het straatje meer opschrijven over het fundament dan tijdens de eerste dag.’

Opvallen deed de jonge Chello III (v. Contender) met vier zonen die een ronde verder mogen. Vermeldenswaardig hierbij is cat. no. 110) Chello III x Sheraton, in model een langgelijnde nog wat kale hengst die een heel atletisch indruk achter liet, met een goede achterhandtechniek op de sprong. Nanning was te spreken over de nafok van de hengst die hij in zijn eerste jaargang als lid van de commissie keurde: ‘Ik vond het positief dat we het goede model van hem vandaag terugzagen.’

Net als vorig jaar waren er de nodige zonen van Diarado, al was hij dit keer niet de hoofdleverancier tijdens de eerste bezichtiging. De Holsteiner verdiende drie aanwijzingen uit een aanbod van zeven. Evenals in 2011 lieten ze in doorsnee een wat matige indruk achter. Volgens juryvoorzitter Daan Nanning misten ze wat langgelijndheid. Twee Diarado-zonen sprongen er wel bovenuit. 148) Diarado x Burggraaf was een vlug paard dat van achteren goed opende, 152) Diarado x Quasimodo Z liet een complete indruk achter en overtuigde op de sprong.

Interessant gefokt is cat. no. 154) Emmerton x Chin Chin. De zoon van oud-nationaal springkampioen Emmerton heeft in moeder Be Helena een oud-nationaal kampioene in de keuringsbaan. De hengst heeft duidelijk het bloedmooie model van Be Helena meegekregen en liet een goede indruk achter tijdens het springen, al was hij aan de frisse kant en sprong hij wat over het voorbeen.
Ook een duidelijke VDL-invloed vinden we terug bij cat. no. 159) Harley x Indorado, een van de toppers van de dag. De hengst met voldoende lengte in het lijf liet alles zien wat je van een springpaard op deze leeftijd wilt zien: topreflexen, gretig naar de sprong, goed van de paal springen en achter sterk openen.

Tot slot liet cat. no. 134 een prima indruk achter. De Contender x Casall behoorde tot de spaarzame complete hengsten. De stoere hengst van 1m67 toonde veel lossigheid en lichaamsgebruik op de sprong.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Hoefslag

Reacties