Hindernissen met geel en wit beter zichtbaar voor paarden

Hindernissen met geel en wit beter zichtbaar voor paarden

hindernis

De hindernissen op de Britse renbanen zien er binnenkort heel anders uit. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat paarden de kleur geel het beste kunnen onderscheiden. Dit zou ze kunnen helpen met springen, meldt de BBC.

Onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Exeter, en gefinancierd door de British Horseracing Authority, toont aan dat paarden de kleur oranje zien als groen. Daardoor kunnen ze deze kleur minder goed onderscheiden.

Wit in de hindernis

De onderzoekers ontdekten ook dat paarden de manier van springen aanpasten wanneer er geen oranje in de hindernis was gebruikt en dat ze verder springen wanneer er wit in de hindernis zit.

Voormalig jockey Ian Popham, die betrokken was bij het onderzoek, merkte behoorlijk verschil bij het springen van de verschillende kleuren hindernissen. ‘Ik weet zeker dat andere jockeys het verschil ook zullen merken. Het verbeteren van de zichtbaarheid van hindernissen kan de sport veiliger maken.’

Minder kleuren

Volgens de British Horseracing Authority kunnen paarden minder kleuren onderscheiden dan mensen. Het vermijden van het gebruik van oranje hindernissen zou de zichtbaarheid ervan moeten verbeteren.

Een aantal andere maatregelen die sinds 2004 zijn ingevoerd op de Britse renbanen hebben het aantal valpartijen al drastisch doen dalen.

Ruim de tijd

Een aantal trainingsterreinen wordt vanaf nu ingericht met hindernissen waarin witte en gele elementen zijn verwerkt. David Sykes, die binnen de BHA verantwoordelijk is voor het paardenwelzijn, denkt dat er ruim de  tijd moet worden genomen voor het onderzoek. ‘Zodra de aanpassingen voldoende verbeteringen opleveren, zullen we de nieuwe hindernissen ook terugzien op de wedstrijdbanen.’

Bron: BBC

Foto: Remco Veurink

Reacties