Hilde Smits: “Ik dacht ze gaan hem toch niet kopen”

Hilde Smits: “Ik dacht ze gaan hem toch niet kopen”

0 5163
Hilde Smits & Luka

Hilde Smits heeft afscheid genomen van haar trouwe ruin Luka (v. Lurioso). De combinatie kwam uit in de Lichte Tour. Een Children amazone uit Turkije heeft de teugels overgenomen.

Masterclass

Smits kocht de ruin acht jaar geleden voor haar Masterclass opleiding in Deurne. “Ik moest een nieuw paard hebben die ik in drie jaar naar het Z zou kunnen rijden. Mijn andere paard werd helaas afgekeurd voor de sport. Ik deed als enigste met mijn dressuurpaard het springexamen. Later heb ik nog BB en B met hem gesprongen en onderlinge crossen gereden. Ik vond het bijzonder dat ik alles met hem kon doen. Mijn sponsor heeft laatst nog op hem gereden in het bos, ze twijfelde maar hij is zo braaf dat ze er toch op is gestapt.”

Emmelie Scholtens

“Hij had al een behoorlijke tijd op de wei gestaan. Toen ik hem op vrijdag kort had geprobeerd werd hij zaterdagochtend gekeurd. Na de keuring zijn we direct doorgereden naar Emmelie Scholtens. Ik had via een actie van PAVO een les gewonnen bij een topruiter.  Dat was wel bijzonder met een voor mij vreemd paard” vertelt ze lachend. “Emmelie vond het knap dat ik zo met hem weg reed. Als je niet beter wist dacht je dat we al langer een combinatie waren zei ze toen.”

Hilde Smits & Luka

 

 

Lichte Tour

Na de les bij Emmelie Scholtens werd er gegrapt dat de ruin ook mee op concours kon. “Als hij braaf was tijdens de les zou ik de vrijdag erop gaan starten. Hij had ooit L2 gelopen en ik startte hem meteen in het M1. We gingen direct met een prijs naar huis. We gingen selecties rijden en werden reserve kring kampioen en mochten naar de Brabantse Kampioenschappen. In de M2 mocht hij naar de hippiade en we zijn samen alles klassen doorgestroomd. In het ZZ-L werden we zelfs nog kringkampioen. Ik had nog nooit hoger gereden dan M1 en we zijn samen geëindigd in de Lichte Tour. Daar ben ik best wel trots op en dat had ik nooit gedacht toen ik hem kocht.”

Children

“Er kwamen klanten voor een ander paard, die ik rij voor een eigenaar. De klanten vroegen of ik nog meer paarden wist. Ik dacht ik kan mijn paard wel aanbieden, die gaan ze toch niet kopen. Ze wilden hem graag zien en vanaf toen is het heel snel gegaan. Het elfjarige meisje reed zo op hem weg. Ze had nog niet mega veel ervaring op grote paarden maar ze reed er zo wissels op. Dezelfde avond belden ze nog dat de deal rond was. Het is de bedoeling dat ze nationaal en misschien ook wel internationaal Children met hem gaat rijden. Ze heeft een super schoolmaster aan hem. Hij is overal voor in en doet 200% zijn best” vertelt Smits.

Turkije

De nieuwe eigenaren wonen in Turkije en de ruin is inmiddels aangekomen op zijn nieuwe plek. “Luka wordt 16 jaar en dan moet je een keuze maken. In deze situatie paste het perfect en het meisje kan nog heel veel plezier van hem hebben. Zijn zadel is met hem meegegaan naar Turkije. Dat vond ik erg fijn omdat het altijd een enorme puzzeltocht was om het voor hem optimaal te krijgen. Marielle Rovers van Equimaro heeft ons hier altijd super in ondersteund en enorm veel voor ons gedaan. Ik ben haar hier onwijs dankbaar voor. Ook heeft Cindy Heijligers ons heel fijn thuis begeleidt en op de wedstrijden. ”

Fotomodel Luka

Emmers

“Ik heb nog een ander paard staan die ik rij voor een eigenaar. Met hem start ik Intermediaire I. Ik hoop ooit met haar Zware Tour te gaan rijden. Ze is een hele sensibele merrie en het is wel jammer dat de wedstrijden stil liggen. Nu ik meer tijd heb wil ik ook mijn driejarige gaan oppakken. Ik heb hem gekocht toen hij vijf maanden was en hij doet het heel braaf aan de longe. Ik vind het ook heel leuk om opnieuw te beginnen met opleiden” vertelt Smits. Eerder had ze haar eigen bedrijf in de paarden. Daarover vertelt ze “Ik ben twee jaar geleden van een paard gevallen en daarbij is er een spier in mijn bovenbeen gescheurd.  Het is de vraag of dat ooit nog gaat herstellen. Ik werk bij Emmers Equestrian locatie de Peelbergen en heb de paarden er nu als hobby bij. De combinatie nu is super leuk en het zijn hele leuke mensen om voor te werken. Luka was altijd het Emmers paard, bij nieuwe producten mocht hij altijd op de foto. Nu mag hopelijk mijn driejarige het stokje overnemen.”

Tekst: Michelle Klutman

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto’s: Hilde Smits

 

Vergelijkbare artikelen

Reacties