Het paard de hals laten strekken, zo doe je dat!

Het paard de hals laten strekken, zo doe je dat!

halstrekken

Je paard de hals laten strekken wordt al in het allervroegste stadium van de wedstrijddressuur gevraagd. Grand Prix-amazone en instructrice Kate Cowell legt uit hoe je dit correct doet. En waarom!

Wanneer je je paard op de juiste manier laag en rond rijdt, zou hij van zijn oren tot aan zijn staat plezierig aan moeten voelen. Zijn achterbenen treden onder, waardoor de rug verend aanvoelt en zijn hoofd daalt door middel van een plezierig contact met jouw hand.

Je paard zou zit zelf aan moeten bieden, in tegenstelling tot een dwingende ruiterhand.

Op adem komen

Door je paard de hals te laten strekken kun je hem even op adem laten komen. Het is bovendien een fantastische manier om de bovenlijn te laten ontspannen in het begin van je training, voordat je meer aanspanning en verzameling van hem vraagt.

In een later stadium van je training werkt het halsstrekken ontspannend, mentaal en fysiek!

Verzuring

Ook tijdens het uitstappen heeft het halsstrekken een functie. Je helpt je paard om af te koelen en je voorkomt dat de spieren verzuren en je paard stijf wordt.

Door je paard in verschillende houdingen te trainen, maak je hem soepel en zal hij zich comfortabel voelen.
Halsstrekken past bij ieder paard, maar vooral gespannen paarden zullen er baat bij hebben. ‘Maar wanneer je paard echt fris is, zou ik er even mee wachten en niet meteen je teugels laten vieren.’

Continue tempo

In het begin kan je paard nog wel last hebben van een gebrek aan balans, sterk worden of in tempo versnellen. Op de juiste manier je paard lang en laag rijden, gebeurt in een continue tempo en wanneer je paard de ruiterhand opzoekt. Op die manier zou je ook voltes en wendingen moeten kunnen rijden.

De passen van je paard worden elastischer, losser en hij zal meer van de grond bewegen. Een volgende stap kan dan meer verzameld werk zijn.

Bron: horseandhound.co.uk

Foto: Sabine Timman

Reacties