Hester: ‘Ik weet nu wat een zenuwinzinking is’

Hester: ‘Ik weet nu wat een zenuwinzinking is’

Carl Hester zal volgende week Uthopia (v. Metall) starten tijdens de Britse kampioenschappen.

Het is de eerste keer sinds de Olympische Spelen dat de combinatie weer op wedstrijd verschijnt. Charlotte Dujardin, winnares van het individueel goud, komt eveneens de baan in, maar niet met haar gouden Valegro (v. Negro). De amazone start haar twaalfjarige Tatler (v. Ferro), met wie ze pas eenmaal eerder op wedstrijd uitkwam. Laura Bechtolsheimer, individueel brons, verschijnt met haar zeventienjarige routinier Andretti (v. Aarking)

Hester stelde de voorbereidingen van Charlotte en Valegro boven het finetunen van hem en Uthopia. De combinatie kwam dan ook ter voorbereiding maar een enkele keer aan start. “Ik heb de Grand Prix thuis enkele keren gereden, maar dat is toch anders dan op wedstrijd. Toch was ik heel tevreden met mijn eerste twee wedstrijden op de Spelen.”

De opgelegde druk als mede-eigenaar van zowel Uthopia als Valegro, trainer van Charlotte en zelf nog in actie komend als teamlid was hoog: “Uitputtend, erg intens en vooral heel moeilijk. Ik denk dat we dit lichtelijk hebben onderschat. Je weet wat er mis kan gaan, maar het waren vooral de verwachtingen die het zo moeilijk maakten. Mensen zagen ons van tevoren als de gedoodverfde favorieten. Ik wist niet wat een zenuwinzinking was tot ik het een week voor de Olympische Spelen zelf meemaakte. Toch kijk ik met veel plezier terug op deze ervaring. Het was fantastisch om de verandering in de sport mee te mogen maken. Het had geen mooier sprookje kunnen zijn. Aan het einde van de dag heb ik dus nergens spijt van,” aldus Hester tegen dressage-news.

Hester is uiteraard enorm trots op het succes van Charlotte en Valegro. “Het is fascinerend geweest om hun ontwikkeling van het afgelopen jaar te volgen. Thuis hadden we iedere week weer het ‘wauw’-gevoel. De opwaartse spiraal van Olympia 2011 was duidelijk zichtbaar. Ik was er van overtuigd dat Valegro op dat moment het beste dressuurpaard ter wereld was. Hij heeft ons nog nooit in de steek gelaten. Wat we ook van hem vragen, hij doet het. Het is alsof er een oud hoofd op jonge schouders is gezet. Ieder jaar van zijn leven geeft hij ons het beste van zichzelf.”

Carl beschrijft pupil Charlotte als een fenomeen. “Ik ben blij dat haar succes zoveel mensen een steun in de rug geeft. Het is veel inspirerender dat zo’n jong persoon dit presteert dan wanneer iemand als ik -met 25 jaar ervaring in de sport- op het hoogste podium staat. Het geeft me een enorme kick om haar bovenaan de wereldranglijst te zien staan.

Het succes van ruiter en amazone heeft de trainingsmethode niet veranderd: “We beginnen met jonge paarden en trainen ze op die manier omhoog. Wat is de uitdaging van het kopen van een megaduur paard? Bovendien heb je dan de druk van de eigenaar op je schouders. Die wil dat zijn dure aankoop zich uitbetaald. De manier waarop wij het doen zorgt voor minder hoge verwachtingen en dus minder stress, wat ten goede komt in de training.”

Uiteindelijk zullen zowel Uthopia als Valegro verkocht worden. Dat is jammer, maar volgens Carl zullen de paarden echt wel een goed thuis vinden. “Ik hoop dat ze hun loopbaan als dressuurpaard mogen voortzetten met goede ruiters en dat ik ze dan terug krijg wanneer ze met pensioen zijn. Dan mogen ze hier hun oude dag slijten in een weiland vol met gepensioneerde collega’s.”

Vergelijkbare artikelen

Reacties