Hester Bischot: “Working Equitation lukt alleen als je je paard voor elkaar...

Hester Bischot: “Working Equitation lukt alleen als je je paard voor elkaar hebt”

hester bischot
Hester Bischot en Guito do Penedo. Foto: M. Sluiter Fotografie

Afgelopen weekend deed Hester Bischot goede zaken tijdens de Vreedenburg’s WE Cup in Dalen. Ze organiseerde de wedstrijd niet alleen, maar startte hier ook haar voormalig Grand Prix-paard Trovador da Raposa en zijn zoon Guito do Penedo. Met beide paarden eindigde Bischot overall op de tweede plaats.

“Het is heel leuk als je meerijdt op je eigen wedstrijd, maar het is natuurlijk ook een hele hoop werk. Gelukkig hadden we twee hele leuke grooms mee die onze paarden volledig verzorgden, waardoor wij ons verder lekker bezighielden met rijden en met de wedstrijd”, vertelt Bischot over haar weekend.

Comeback

Voor de gelegenheid haalde Bischot haar voormalige Grand Prix-hengst Trovador da Raposa van stal. Twee jaar geleden, toen hij 18 was, trok de amazone hem terug uit de sport. “Na zijn pensioen ben ik wel doorgereden maar niet op hoog niveau”, vertelt ze. “Daar was hij het eigenlijk niet zo mee eens, hij werd er niet echt blij van. Wie ben ik dan om te bepalen dat hij ‘te oud’ is om fanatiek te rijden? Toen heb ik hem eigenlijk gewoon weer opgepakt. Hij vindt het heel leuk en is nu heel blij. Hij doet veel shows. Zo was hij de stuntdubbel van George in de film Whitestar, heeft hij meegespeeld in een internetcommercial als sinterklaaspaard en hebben we in Exloo een grote show gedaan voor eenzame ouderen. Hij vindt het helemaal leuk, daarom ben ik hem gewoon gestart nu en hij deed het hartstikke goed.” De combinatie werd overall tweede in de Master Class, het hoogste niveau binnen de Working Equitation.

Onderlinge grapjes

In de Master Class reed ook Bischots partner Marco Boavista mee. Hij eindigde voor haar op de eerste plaats. “Hij reed ons paard HVT do Penedo. Dat hij voor mij eindigt is helemaal niet zuur; Marco is veel meer ervaren in de sport en hij is met HVT echt een mooi team. Dat stralen ze ook echt uit. Het lijkt zo gemakkelijk als zij het samen doen. Nee hoor, we gunnen het elkaar enorm, maar we maken er natuurlijk wel grapjes over onderling”, lacht Bischot. Ze vertelt ook dat ze sinds twee weken Guito do Penedo op stal heeft staan. De 9-jarige hengst is een zoon van haar topper Trovador. “Hij kreeg dus echt een beetje een vuurdoop”, geeft ze lachend toe. “Toen ik hoorde dat hij te koop kwam kreeg ik gelijk al een beetje kriebels. We hadden eigenlijk al genoeg paarden, maar ik had meteen een klik met hem dus heb hem gekocht.” Ook met Guito werd de amazone overall tweede, ditmaal in de klasse WE3.

Voor elkaar hebben

Bischot en Boavista geven beiden ook les. Bischot zelf in zowel dressuur als in Working Equitation. “Ik raad heel veel dressuurruiters ook WE aan omdat het een hele leuke afwisseling is”, ligt de instructrice toe. “Het helpt ook echt bij de dressuur. Working Equitation is natuurlijk ook echt dressuur rijden, alleen kom je dan wat obstakels tegen. Als je je paard dressuurmatig niet voor elkaar hebt, lukken de oefeningen echt niet zo goed als wanneer je hem wel voor elkaar hebt.”

Bischot gebruikt zowel WE-oefeningen om paarden scherper te maken als oefeningen om paarden juist rustiger te krijgen.” Het hangt echt een beetje af van wat de paarden nodig hebben. Als ik een wat trager paard heb dan doe ik meer oefeningen waarbij hij sneller moet reageren. Neem bijvoorbeeld de dubbele slalom, een soort slangenvolte maar dan kleiner met in iedere boog een (eenvoudige) galopwissel. Maar soms heb je ook hete paarden die amper stilstaan. In WE heb je echt een heel aantal oefeningen waarbij je langer moet stilstaan. Als je halthouden dan koppelt aan een obstakel doen ze dat veel makkelijker. Hierdoor krijg je veel meer rust en leren ze geduldig wachten.”

Working together

“Ik was zelf een paar jaar niet op WE wedstrijd geweest. Nu denk ik dan, goh, wat is het toch leuk. Ik merk dat de paarden er zelf echt blij van worden, ze vinden het echt leuk. Op wedstrijd moet het natuurlijk ook allemaal maar even gebeuren. Vaak is het een meerdaagse wedstrijd, wat best zwaar is voor de paarden. Maar het sfeertje onderling is gewoon zo leuk. Men noemt het ook wel ‘working together’. Je werkt niet alleen samen met je paard, maar ook met alle mensen om je heen.”

Europees Kampioenschap

De wedstrijd die Bischot en haar partner organiseerden was tevens een kwalificatiewedstrijd voor het EK-WE in Frankrijk dit jaar. Met de score die ze met Trovador da Raposa reed heeft ze in principe een ticket binnen. “Het is best zwaar, drie dagen achter elkaar presteren. Ik ben wel aan het nadenken of ik het wel ga doen in verband met Trovador zijn leeftijd. Maar ik ben hoe dan ook zeker van plan om weer de wedstrijden in te gaan. Ook wil ik meer wedstrijden organiseren. Er worden maar weinig wedstrijden georganiseerd, maar de sport is enorm groeiende. Ik hoop dat er steeds meer wedstrijden komen en dat we steeds meer ruiters en amazones enthousiast krijgen om dit te gaan doen.”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: M. Sluiter Fotografie

Reacties