Herinrichting renbaan Wassenaar: ‘Duindigt is cruciaal voor draf-en rensport’

Herinrichting renbaan Wassenaar: ‘Duindigt is cruciaal voor draf-en rensport’

Duindigt
Renbaan

De draf-en rensport heeft het al jaren zwaar in Nederland. De sector is niet meer in staat om de hypotheekschuld van ongeveer 5 miljoen euro, met Duindigt als onderpand, af te lossen. Daardoor staat de renbaan al sinds 2013 te koop. De gemeente Wassenaar lijkt de plannen rondom de herinrichting van het 113 jaar oude hippodroom nu te omarmen.

Gerard Hoetmer

Fokker en eigenaar van dravers, Gerard Hoetmer, bood in 2017 de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport zijn hulp. Hij zocht mee naar een structurele oplossing om de miljoenenschuld af te lossen én om de renbaan te kunnen behouden. In 2018 legde hij zijn eerste plan van herstructurering van renbaan Duindigt voor aan de gemeente Wassenaar.

Behouden renbaan cruciaal

Volgens Hoetmer is het behouden van de renbaan cruciaal om de draf-en rensport staande te houden in Nederland. ‘Ook de gemeente Wassenaar wil de paardensport hier laten bestaan,’ vertelt Hoetmer.

Hoetmer tekende 22 woningen in zijn plan op het landgoed van 26 hectare, enkele daarvan zijn villa’s. Daarnaast tekende hij een hotel van 120 kamers, een nieuw stallencomplex en nieuwe tribunes. Omwonenden van de renbaan krijgen een stem in het plan. Zij zijn hierover op de hoogte gebracht door de gemeente.

De gemeenteraad gaat in twee fases een toetsingskader vaststellen voor de herontwikkeling van Duindigt. Op 19 maart is de beslissende stem over de toekomst aan de Wassenaarse raad.

 

Bron: Algemeen Dagblad

Archieffoto: Remco Veurink

Reacties