Henk Bleker luidt noodklok: ‘Export ligt drie maanden tot jaar plat’

Henk Bleker luidt noodklok: ‘Export ligt drie maanden tot jaar plat’

transport, paardentransport

Voorzitter Vee&Logistiek Nederland  Henk Bleker heeft een brandbrief aan demissionair staatssecretaris van EZ Martijn van Dam gestuurd. De EIA-besmetting van een paard in Vreeland heeft er toe geleid dat bepaalde landen de deur voor Nederlandse paarden gesloten houden. En dat terwijl de handel vanuit Duitsland onverminderd doorgaat.

Export naar Zuid-Afrika jaar op slot

Zoals het er nu naar uit ziet is de export vanuit Nederland naar Cuba en China minimaal drie maanden geblokkeerd. De export naar Zuid-Afrika zou zelfs een jaar aan banden liggen.

‘En dat terwijl de export vanuit Duitsland –waar zeker negen gevallen van EIA bekend zijn–onverminderd door kan gaan’, aldus Bleker in de brief die Hoefslag heeft mogen inlezen.

Duitsland exporteert wel

De reden hiervoor is dat Duitsland andere exportafspraken heeft dan Nederland. ‘Duitsland heeft kennelijk zodanige afspraken in haar (bindende) exportcertificaten met derde landen dat de export van paarden naar die landen onverminderd door kan gaan’, schrijft Bleker, zelf oud-staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

En dit leidt tot een nadelige positie voor Nederland op de internationale handelsmarkt. ‘Nederlandse transporteurs, maar ook quarantaine stallen die alles top voor elkaar hebben worden hierdoor enorm benadeeld’, vertelt Bleker aan Hoefslag.

Ongelijk speelveld

‘Onze leden worden hier ineens mee geconfronteerd. Er is voor Nederland een ongelijk speelveld ontstaan op de internationale markt.’

En dat ziet Bleker graag rechtgetrokken. Daarom wil hij volgende week in gesprek met het ministerie van Economische Zaken om tot een oplossing te komen. ‘De export vanuit Nederland moet in ieder geval gelijk worden aan die van Duitsland.’

Albertine Nannings voor Hoefslag, overname zonder schriftelijke toestemming van de auteur niet toegestaan

Reacties