Helen Schoonbrood: “Het paard moet voor een goede samenwerking net zo veel...

Helen Schoonbrood: “Het paard moet voor een goede samenwerking net zo veel vertrouwen in zijn ruiter hebben als andersom”

Helen Schoonbrood en Gaucho

Helen Schoonbrood kocht haar Gaucho (v. onbekend) toen hij 10 maanden oud was. Doordat hij zo lief en nieuwsgierig was, werd ze ‘blind’ voor zijn dominante gedrag. Vierenhalf jaar geleden ging het op buitenrit mis. Gaucho rende weg, zijn amazone blokkeerde volledig en viel met haar hoofd op een stoeprand. Het wederzijdse vertrouwen was helemaal weg, maar met behulp van de juiste instructrice is het toch nog goed gekomen.

Veel werkervaring

Schoonbrood begint te vertellen. “Voordat ik Gaucho kocht had ik al veel ervaring, maar nog nooit een eigen paard gehad. Zo ben wel altijd bezig geweest met verzorgpaarden, paarden zadelmak maken, trainen en heb ik op een stoeterij gewerkt, maar tot aan Gaucho heb ik nooit een eigen paard gehad. Het was dus ook niet een voordehand liggende keuze om als eerste eigen paard een 10 maanden oude hengst te kopen, maar omdat ik wel veel werkervaring had met paarden had ik alles wel gezien.”

Jong dier

Ze vond het vooral leuk om alles vanaf het begin met een paard  mee te maken. “Toen ik een paardje wilde kopen heb ik mezelf de vraag gesteld hoe belangrijk ik het rijden vindt. Ik vind het super leuk, maar het is niet het enige wat je met je paard kan doen. Het leek mij leuk om met een jong dier te beginnen en zodoende kocht ik Gaucho toen hij pas 10 maanden was.”

‘Hup dat doen we wel even’

“Toen ik hem eenmaal had kwam ik erachter dat je eigen dier beleren toch anders is dan een paard van een ander. Ik was een soort van naïef, en dacht bij vanalles ‘hup dat doen we wel even’. Ik kocht hem bij een boer uit de opfok en daar kregen ze af en toe een aai, maar dat was het ook. Een paar maanden nadat ik hem kocht is hij gecastreerd, maar de eerste tijd met hem was heel basic. We begonnen met aanrakingen, een halstertje en gehoorzaamheid. Gaucho is heel nieuwsgierig van aard en vond alles wel prima, dus maakte ook dat het voor mijn gevoel allemaal vrij eenvoudig ging”, legt de amazone uit. 

Dominant gedrag

Ze vervolgt: “Omdat ik elke dag met hem omging, ben ik ook een beetje blind geworden. Gaucho is een paard met een heel dominant karakter. Hij heeft altijd in een grote kudde gestaan van wel 50 paarden, maar hij kon altijd eten en drinken wanneer hij daar zelf zin in had. Hij was niet agressief en deed niet lelijk naar andere paarden, maar hij had zoiets van; ‘als ik nu ga eten, ga ik nu eten’. En dat is mij een beetje ontgaan. In de omgang was hij super lief, ik heb hem buiten ingereden en was enorm braaf. Alleen ik stond er niet bij stil dat hij dat dominante gedrag ook onder het zadel kon gaan vertonen.”

Ongeluk

4,5 Jaar geleden was ze met Gaucho op buitenrit, toen het mis ging. “Ik was met een vriendin en op een gegeven moment zegt zij tegen mij: “Zullen we nog een galopje doen?” En ik voel hem onder me zijn rug bollen en ik zeg nog “Doe maar niet”, maar hij was al weg. Ik blokkeerde volledig. Hoeveel ervaring je ook hebt met paarden, ik had nooit gedacht dat ik zo erg zou blokkeren op zijn rug. Doordat ik blokkeerde en hem niet vertelde dat hij moest stoppen, kwam hij ook in een soort van roes terecht. We reden op een duinpad wat uit zou komen op een fietspad. En ik kon alleen maar denken ‘ik kom zo dat geasfalteerde fietspad tegen’. Hij sloeg daar linksaf, en ik ben met een noodgang tegen de stoeprand aangeknald. Hij is verder gerend naar de plek waar we de trailer altijd neerzette en daar hebben andere mensen hem opgevangen en mee naar huis genomen. Mijn vriendin heeft hem terug kunnen vinden dankzij mijn telefoon die nog in mijn zadeltasje zat.”

Fysieke gevolgen

“Er kwamen wandelaars voorbij en zij hebben uiteindelijk de politie gebeld, maar ik wilde vooral dat mijn paard gevonden zou worden. Niet doorhebbende dat ik een zware hersenschudding had. Ik heb al vrij snel mijn cap afgegooid, wat je dus echt nooit moet doen zeiden ze later in het ziekenhuis. Daarbij niet het besef hebbende dat ik zo hard met mijn hoofd tegen de grond was gevallen, dus toen de ambulance kwam ging het allemaal heel erg snel. Ik was wel bij, maar viel steeds weg. Na verschillende scans bleek ik een zware hersenschudding te hebben, ik heb drie weken op bed gelegen, want op het moment dat ik maar even bewoog raakte mijn hele evenwichtsorgaan van slag.”

Controle behouden

“Het heeft lang geduurd voordat ik mijn evenwicht weer terug had. Dus dat is het fysieke, maar het psychische wat ik daar aan over heb gehouden en eigenlijk ook bij mijn paard heb gezien heeft veel langer geduurd om te herstellen. Ik was heel bang voor hem geworden, voorheen had altijd het idee dat hij nooit zoiets zou doen. Dat is natuurlijk onzin, want een paard kan altijd schrikken of een gekke beweging maken.” Die angst triggerde bij Schoonbrood dat ze haar paard in elke beweging wilde gaan controleren. “Hij begreep dat niet, blokkeerde en sloot zich volledig voor mij en mijn hulpen af.”

Wisselwerking

Het rijden werd heel dwangmatig en ik wilde over elk stapje dat hij zette controle hebben, want anders zou hij het misschien weer doen. Dat leidde er ook toe dat hij heel erg explosief reageerde en zich afsloot voor mij. Hij heeft gesteigerd, liet zich achterover klappen, rende blind op de bakrand af, plat door de bocht, ik heb er zo vaak naast gelegen, puur omdat ik precies datgene deed dat ik niet moest doen. Aan de hand en tijdens het longeren was het gewoon mijn oude paardje, dus het zat hem echt in de wisselwerking als ik op zijn rug zat.”

Verkeerde keuze

“Ik heb erover nagedacht om hem te verkopen, maar dat kon ik niet. Puur om het feit dat ik niet wist waar hij terecht zou komen en als hij dit gedrag ook bij anderen zou doen wist ik niet hoe lang hij nog op deze aardbol rond zou lopen. Daarbij vond ik het ook niet fair, want op die dag heeft hij ook niks verkeerd gedaan. Hij heeft alleen een keuze gemaakt die niet in mijn straatje paste en ik bevroor.”

Juiste instructrice

De toenmalige instructrice en trainingen van de amazone waren destijds erg gericht op het rijtechnische. “Wanneer je angst hebt en geen vertrouwen hebt in je paard kan je je paard nog zo goed voor elkaar hebben, maar daar zit niet de oplossing. Ik ben toen geswitcht naar een instructrice die op dezelfde manier als ik met haar paarden omging. Het was wel een uitdaging en later heeft zij ook wel haar twijfels uitgesproken. Uiteindelijk hebben we de focus gelegd op wat ik deed, hoe Gaucho daarop reageerde en wat ik dan weer deed. Ik merkte dat er vaak vergeten werd te luisteren naar waar je paard aan toe is, dus echt die communicatie.”

Andere omgeving

Twee jaar geleden, dus tweeënhalf jaar na het ongeluk is Schoonbrood weer begonnen met wedstrijd gerelateerde doelen stellen. Ze vertelt: “Ik ben lang bang geweest voor hem, maar twee jaar geleden liep hij zo lekker dat ik hem toch mee op pad wilde nemen. In eerste instantie was ik gewoon benieuwd wat er met ons zou gebeuren als we in een andere omgeving zouden rijden, de spanning en de druk op zouden zoeken. Hij was super relaxed. We reden wel twee keer 175 punten, maar hoe hij zich gedroeg was zo ontzettend belangrijk voor mij. Toen zijn we verder gaan werken en nu rijden we succesvol in het M1. 

Training

Helen Schoonbrood met Gaucho

“Die winstpunten zijn natuurlijk enerzijds het gevolg van goed trainen en de basis voor elkaar hebben, maar vele malen belangrijker, het onderlinge vertrouwen dat terug is. Niet meer zo naïef als eerst, maar onverminderd sterk. Gaucho is passief dominant en kan in een training best wat tegengas geven, maar laat zich ook weer makkelijk corrigeren als ik genoeg heb van zijn bokkensprongen. Ik stap zonder zadel op en train mijn M/Z oefeningen, maar ga ook naar buiten, wandelen of rijden, om hem een frisse geest te geven.”

Goede samenwerking 

“Ik zie veel ruiters worstelen, zeker in de dressuur en met name ruiters met minder ‘gangbare’ dressuurpaarden. Vaak gaat dat ten koste van het plezier. Ik zou zo graag willen dat ruiters in zichzelf maar bovenal in hun paard geloven. Als ik Gaucho in dat diepe dal had opgegeven en verkocht had, dan denk ik dat ik heel mijn leven een stukje leegte in mijn hart had gehad en mij schuldig had gevoeld over wat hem daarna was overkomen. Het wisselen van instructie was wat Gaucho en ik nodig hadden. Niet elk probleem, zeker angst en vertrouwen zijn rijtechnisch op te lossen, en het paard moet voor een goede samenwerking net zo veel vertrouwen in zijn ruiter hebben als andersom”, besluit de amazone. 

Tekst: Elaine Duurham

Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan)

Foto: Privébezit

 

Reacties