Heleen de Haas: “Ik vind Jelte echt een fantastisch paard”

Heleen de Haas: “Ik vind Jelte echt een fantastisch paard”

0 7114
Heleen de Haas en Jelte. Foto: Arjen Schilperoord

Heleen de Haas en de goedgekeurde Fjordenhengst Jelte zijn een bijzondere verschijning in de dressuurring. Afgelopen weekend maakte deze combinatie haar Z1 debuut. “Ik vind Jelte echt een fantastisch paard”, vertelt De Haas. “Als het ook nog mag lukken dat we een winstpunt gaan halen dan is het al helemaal fantastisch.”

Boven verwachting

“Het ging eigenlijk hartstikke goed, boven verwachting”, gaat de amazone verder. “Ik ben echt heel tevreden. Ik weet dat er in de galop nog moeilijke dingetjes zijn, en daar liepen we dan ook eigenlijk op stuk. Dat gedeelte overkwam hem een beetje; thuis trainen we alle losse dingen, maar nu moest alles in 1 proefje. Toen dacht hij wel even: ‘Wow, wat is dit?!'”, lacht ze. “Jelte doet wel altijd heel goed zijn best, hij heeft heel veel inzet. Het is natuurlijk een Fjord dus hij heeft wel zijn beperkingen. Ondanks dat probeert hij heel erg zijn best te doen.” 

Er het beste uit halen

Ondanks de strubbelingen in de galop, was De Haas erg tevreden met haar ‘goudgele vriend’. “De punten vielen me voor nu reuze mee. Ik kon me er goed in vinden. Het is natuurlijk ook maar net hoe een jury hem ontvangt. Als je een heel talentvol paard hebt dan heb je ook wel punten over. Je probeert er het allerbeste uit te halen, maar sommige dingen zijn voor Jelte gewoon wat moeilijker.” Volgens De Haas blinkt Jelte vooral uit in de zijgangen. “De schouderbinnenwaarts en de travers kan hij bijvoorbeeld heel goed.”

Best bijzonder

Jelte leidt als het ware een dubbelleven. ’s Winters staat hij bij De Haas op stal, waar hij wordt uitgebracht in de sport. ’s Zomers gaat hij terug naar zijn eigenaresse Fenny Haas, waar hij beschikbaar is voor de dekdienst. “Vorige week hebben we te horen gekregen dat hij ook goedgekeurd is op zijn nakomelingen. Hij is 7, dat hij zo actief is in de dekdienst en zo hoog in de sport loopt vind ik best bijzonder.” Over de eigenschappen van de hengst vertelt De Haas: “Hij is heel rustig, zowel op stal als in de omgang is hij heel lief. Op concours is hij ook nergens bang voor, hij heeft een heel groot hart. Bij een hengst verwacht je misschien wat meer bravoure en zo, maar als iemand hem van zijn sokken rijdt op concours doet hij eigenlijk niets, dat is super fijn”, looft De Haas het paard.

Iets anders doen

Jelte is voor De Haas zeker niet het enige paard dat ze rijdt. “Op dit moment heb ik iets van 11 trainingspaarden. Die variëren van net zadelmak tot op dit moment Lichte Tour. Vorig jaar reed ik met een Friese hengst in de Grand Prix, maar hij is nu verkocht. Dat is natuurlijk wel jammer, maar dat wist ik van tevoren. Hij heeft een super plek gekregen en dat is ook wat waard.” Op de vraag of de amazone misschien een beetje een voorkeur heeft voor ‘aparte’ paarden, antwoordt ze lachend: “Ja, eigenlijk wel een beetje. Ik reed ook Lichte Tour met een halve tuiger en ik fok nog steeds met haar dochter. Ik vind het wel heel leuk om wat anders te doen dan een ander. Nooit ga ik met de rest mee, ik doe altijd mijn eigen ding. Dat is met Jelte net zo.”

Gewoon Jelte

“Ik vind Jelte echt een fantastisch paard”, aldus De Haas. “Ik heb altijd gewoon heel veel zin om te kijken wat er in zit. Als het nu met Jelte ook nog mag lukken dat we een winstpunt gaan halen dan is dat al helemaal fantastisch. Het hoeft niet, hij is er verder niet meer of minder om, maar nu we zo ver zijn gekomen zou het heel leuk zijn als het lukt.” Tijdens de training beseft De Haas vaak niet dat het best bijzonder is wat ze doet. “Als ik thuis aan het rijden ben dan is het gewoon Jelte, dan weet ik niet beter. Maar haal ik hem op concours uit de trailer, dan denk ik wel: ‘Oh hij is toch inderdaad niet zo groot'”, lacht ze. “Het is wel heel wat anders, maar als hij het dan zo goed doet geeft dat wel een heel goed gevoel”

Tekst: Femke Verbeek

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Arjen Schilperoord

Reacties