Andrea Villaverde: ‘Cartier is echt mijn once in a lifetime horse’

Andrea Villaverde: ‘Cartier is echt mijn once in a lifetime horse’

Andrea Villaverde, Cartier
Andrea Villaverde en Cartier (foto: DigiShots)

In het lentezonnetje werd afgelopen zondag een subtopwedstrijd verreden in Heerjansdam. De hoogste dagscore was voor Milou Dees, die met haar Francesco (v. Florencio) 72,28% scoorde bij de Junioren. In de gecombineerde Prix St. George en Inter I rubriek ging de overwinning naar Andrea Villaverde en de Don Frederico-nakomeling Cartier.

‘Safe paard’

 Villaverde vertelt vol lof over haar getalenteerde merrie: ‘Cartier is een heel safe paard en ik heb voor mijn gevoel super safe en fijn gereden. We hebben de laatste tijd naar wat meer expressie toegewerkt, en dat miste in de proef een beetje voor mijn gevoel. Ik zat er net tien minuten te lang op, en daardoor raakten we in de proef die expressie een beetje kwijt. Dat drukte de score wat, maar het was een foutloze proef die er voor het beeld goed uit zag. Op de protocol stond dat het er mooi uit zag en het paard netjes werd voorgesteld; dat is fijn want dat vind ik belangrijk en zo voelde het ook.’

‘Once in a lifetime horse’

 De amazone heeft Cartier als driejarige al op stal gekregen, en zelf opgeleid. ‘Cartier staat me heel nauw aan het hart, ik heb een bijzondere band met dat paard en ze is echt mijn once in a lifetime horse. Dat ik haar al zo lang rijd en we een hele goede klik hebben, maakt haar echt een bijzonder paard. In de ring gaan de oortjes naar voren en wil ze het iedere keer weer voor me doen, dat is haar sterke kant.’

‘Hogere werk’

 ‘In de training zijn we al een beetje bezig met het hogere werk, ik hoop dat we in de toekomst die stap kunnen maken. Dit pakt goed uit en door het moeilijke werk wordt de Lichte Tour ook steeds beter. Ik train bij Mischa Koot en de Spaanse ruiter Borja Carrascosa, die in Duitsland gevestigd is. Mischa komt aan huis en naar Borja ga ik één, of soms twee keer in de maand toe; in combinatie met het werk thuis is dat toch wat minder makkelijk te plannen. Ik heb met beide trainers een goede band en de samenwerking gaat erg goed.’

‘Lekker druk’

 In 2016 viel Villaverde van een jong paard en daarbij brak ze haar rug. ‘Ik heb zelf even op moeten knappen, en daardoor nu ook iets minder paarden op stal. Het gaat nu allemaal echt weer de goede kant op. Na mijn val heb ik de focus op het lesgeven gezet en dat vind ik heel leuk om te doen. Een goed nieuw paard op stal zou fijn zijn, maar ik ben blij met hoe het nu gaat en dat ik fysiek goed ben. Ik heb een fijne klantenkring en mijn paarden doen het super. Ik heb het lekker druk, en iedere dag met die paarden omgaan is al een feest op zich!’

ZZ-Zwaar: Hoogenraad en Kok

 In de eerste proef van het ZZ-Zwaar lagen de scores in de top drie erg dicht bij elkaar. De proef werd gewonnen door Nelleke Hoogenraad en Farulana-S (v. Sorento) met 62,36%. Tweede (62,07%) werd Maike Wiebelitz met Empire (v. Wynton). Jet van ’t Zelfden volgde met Same Stables Denver (v. Jazz) op een derde plaats, zij behaalde dezelfde score als Wiebelitz.

In de tweede proef gingen Danielle Kok en Dreamgirl P (v. Spielberg) aan de leiding met 65,93%. Annemarie van Dis – Punt werd tweede (65,79%) met Ajinja A.s. (v. Samba Hit). Derde (63,71%) was Joyce Komejan met Griendheuvel’s Exxon (v. Oscar).

Lichte Tour

 Villaverde won de Lichte Tour met 66,40%. Larissa van Craaikamp werd tweede (64,41%) met Elvira Oase (v. Sir Oldenburg). Beste Inter I amazone was Jeske Bouwman, zij eindigde met Enterprice T.C. (v. Ampère) op een derde plek (64,12%).

Zware Tour: Kruiniger en Van der Vlist

 De gecombineerde Inter A, B en II rubriek werd gewonnen door Charlotte Kruiniger en Majestic Utility (v. Jazz) met een score van 67,79%. De tweede (65,29%) prijs was voor Marijke van Giesen met Hexagon’s Furious (v. Rubiquil).

De Grand Prix en Grand Prix U25 werden in handicap verreden. Maxime van der Vlist ging in deze rubriek ruim aan kop met 70,58%; zij zadelde haar Bailey (v. Negro).

Tekst: Milou van Engeland

Reacties